Mikrogrønt – Microgreen dyrkning
Microgreen, som også er kendt som mikrogrønt på dansk, er det næste, hvad angår spiselige planter. Mikrogrønt er unge planter og urter, som kan spises, når kimbladene er udviklet, også selvom planterne endnu ikke er færdigudviklet. Minigrønt kan høstes 1-2 uger efter spiring og omfatter både kimstængel og blade, men ikke kimroden, som efterlades i gromediet/jorden.
Miniplanterne har en lækker aromatisk smag, og næringsindholdet er meget mere koncentreret end i de voksende planter. Disse miniplanter findes i mange forskellige farver og teksturer. Mikrogrønt bliver anset for at være babyplanter, som falder imellem at være friske spirer og babygrønt/minigrønt.
Dette betyder dog ikke, at mikrogrønt er det samme som spirer, som ikke har ægte blade. Spirer har i forhold til microgreen en kortere vækstcyklus på ca. 2-7 dage, hvorimod mikrogrønt normalt kan høstes efter ca. 7-21 dage efter spiring, hvor plantens rigtige kimblade er kommet frem. Efter ca. 7-21 dage har planten opnået samme smag som den færdige grøntsag, f.eks. broccoli eller ærter.
Bakker til at dyrke mikrogrønt
For at få den optimale udnyttelse af din dyrkning af mikrogrønt, kan du med fordel bruge nogle mikrogrønt bakker. Bakkerne har den fordel, at de giver de optimale vækstbetingelser for dine mikroplanter, herunder den perfekte dræning af overskydende vand, så frøene og de små sagte rødder ikke rådner eller der kommer mug i dit mikrogrønt.
Hos Plantelys.dk fås bakkerne i mange forskellige udgaver. De lave bakker på 25 mm er velegnet til små planter, f.eks. broccoli eller radiser, hvorimod større planter som ærtespirer, bør have høje bakker på 35 mm, der bedre understøtter de høje tynde planter.
Gromedie og gødning til microgreen
Dyrker du mikrogrønt, bør spirernes rødder have noget der kan holde planten fast, når planterne vokser. Her findes der flere gode valgmuligheder, f.eks. Cocos fiber, bambus, hamp måtter, fibermåtter, spagnum, rockwool og særlige indrettede plantebakker med net.
Men mange vælger også at eksperimentere med køkkenrulle, vat, papir og havejord. Det kan dog ikke anbefales at bruge havejord/økologisk såjord, da jorden indeholder bakterier og andet skadeligt, som kan forurene og ødelægge planterne og gøre dem uspiselige.
Økologiske frø til mikrogrønt
Før du kan gå i gang med at dyrke mikrogrønt, er det nødvendigt at anskaffe sig mange frø. Her er det vigtigt at vælge økologiske frø, da stort set alle frø, der kan købes i supermarkedet, normalt er behandlet med et svampemiddel, som er giftigt for mennesker.
Erhvervssalg af udstyr og frø til mikrogrønt produktion
Kontakt os ved køb af større mængder af udstyr, lys til mikrogrønt, spire, startpakker eller økologiske frø til mikrogrønt produktion.