Ved at vælge den rette jord til mikrogrønt, kan du forbedre din dyrkning af disse imponerende planter, som er ægter superfoods. Alt for få mennesker udnytter mikrogrønts sundhedspotentiale også selvom at mikrogrønt kan være 40 gange mere næringsrige end deres fuldvoksne modparter. sådan en koncentration af nærringstoffer gør mikrogrønt til en vigtig kilde for vores kroppe.
Denne type grønt er blevet en superfood og en stor trend over hele verden – og med god grund. En af hovedårsagerne er, at det er så let at komme i gang med at dyrke og nyde dem.
Mikrogrønt er små planter, som normalt dyrkes indendørs og høstes efter få uger, når de er i deres spæde vækststadium. For at dyrke mikrogrønt er det vigtigt at vælge det rette vækstmedium for at opnå de bedste resultater. I artiklen herunder kommer jeg ind på nogle af de mest almindelige vækstmedier, der bruges til mikrogrønt, samt hvad de består af, og deres fordele/ ulemper.
Indholdsfortegnelse
ToggleJord til mikrogrønt dyrkning
Mikrogrønt er grøntsager, der typisk dyrkes i små plastbakker og høstes, når de stadig er i små til mellemstore spiringsstadier. Plantefrøene anbringes i bakken oven på gromediet eller vækstmediet, og de får lov at vokse i 2-4 uger, afhængigt af sorten og vækstbetingelserne. Når de er klar, høstes de som små, smagfulde og næringsrige mikrogrøntsager.
Formålet med mange af vores artikeller er at lærer dig en masse om mikrogrønt, og om hvordan man dyrker det. I specifikt denne artikel vil vi gå i dybden med valget af “jord” til din mikrogrønts-have, du kan også se vores Dyrkningsvejledning til mikrogrønt, hvis du vil lære mere om dyrkningsprocessen for forskellige mikrogrønts planter.
Vi bruger ikke altid udtrykket vækstmedie i forbindelse med mikrogrønt, fordi det, mikrogrønt dyrkes i, ofte kaldes et “vækstmedie”. Det skyldes, at det materiale, mikrogrønt dyrkes i, ikke nødvendigvis er rigtig jord. Faktisk er det sjældent, at mikrogrønt dyrkes i ægte havejord. I stedet anvendes forskellige jorderstatninger med varierende egenskaber og navne. Deres fælles betegnelse er dog vækstmedie.
Du kan evt. læse mere om hvilke forskellige former for jord der vil passe bedst til dig her
Kategori | Hovedfordele | Ulemper |
---|---|---|
Hampmåtter | Bæredygtig, god vandbuffer. | Dyrere. |
Havejord | Billig, indeholder næring. | Kræver steralisering. |
Kokosmuld / kokosjord | Miljøvenligt, god vandretention. | Gødning. |
Fibermåtter | Brugervenligt, ikke-svinende. | pris. |
Metal/plastik net | Bæredygtigt, effektiv vækst. | Tilpasning . |
Rockwool | Sterilt, fuld næringskontrol. | Opbevaring |
Halmpiller | Billigt, bæredygtigt. | Vanding. |
Spagnum | Billig, næringssrig. | Ikke fornybar. |
Hampmåtter
Hvad er det?
Hvad hampemåtter er lavet af ligger lidt i ordet selv, det er nemlig måtter produceret af hamp fibre. Hamp måtter er også nogle gange brugt som dørmåtter, men hvis du har tænkt dig at bruge en hampmåtte til dyrkning af mikrogrønt anbefaler vi stærkt at du køber en der er lavet specifikt til dette formål. Hvis måtten er lavet som dørmåtte, er der nemlig ikke ligeså strenge krav til produktionen, og der kan derfor være hygiejniske problemer ved benyttelse af dem.
Fordele
- Bæredygtighed: Hamp er en hurtigt voksende, bæredygtig og miljøvenlig afgrøde. Hampmåtter er lavet af industrielt hamp og er biologisk nedbrydelige samt kan komposteres efter brug, hvilket gør dem til et miljøvenligt valg.
- God vandbuffer: Hampmåtter har en god evne til at holde på vand, hvilket sikrer, at mikrogrønt får den nødvendige fugtighed til at vokse.
- Luftcirkulation: Hampmåtter tillader god luftcirkulation, hvilket hjælper med at minimere risikoen for svampe- og bakterieinfektioner i mikrogrønt.
- Renhed: Hampmåtter indeholder generelt ikke skadelige kemikalier eller
pesticider og kan betragtes som et sikkert og rent vækstmedie for
mikrogrønt. - Lokalt: Hvis du køber dem fra de rigtige steder kan du typisk finde nogle der er produceret i Danmark.
- Tilpasning: Det er også meget nemt at komme i gang med, da man bare skal klippe det ud, og så putte det ned i sin mikrogrøntbakke uden yderlige bøvl.
Ulemper
- Pris: Hampmåtter kan være dyrere end nogle andre vækstmedier, såsom kokosfibre eller jordbaserede pottemix.
- Holdbarhed: Hampmåtter kan have en tendens til at bryde sammen hurtigere end andre vækstmedier, især hvis de udsættes for overskydende vand eller stærk belysning.
- Hampmåtter har en forholdsvis lav sugeevne, og kan derfor ikke absorbere og holde på nær så meget vand, som mange andre vækstmedier.
- Den lave suge evne betyder at vedmindre du er opmærksom på at vande meget hyppigt, vil du få en langsom plantevækst, og et mindre udbytte.
- Inkonsekvent vækst: Nogle mikrogrønt kan have svært ved at vokse jævnt på hampmåtter, afhængigt af plantesort og vækstbetingelser.
Vores vurdering af hampmåtter
Havejord
Hvad er det?
Havejord er nok en af den mest tilgængelige ressourcer i Danmark. Du kan både finde almindelig havejord i butikker som Bauhaus, men du kan også bare gå ud i din egen have, eller på en mark, og grave noget “frisk” havejord til mikrogrønt op. Men det er ikke noget vi anbefaler at gøre!
Fordele
- Den primære fordel ved have jord er hvor billigt og nemt tilgængeligt det er. Det er altså meget nemt for dig at anskaffe havejord til dit mikrogrønts projekt.
- Da havejord på ingen måde er sterilt, indeholder det en masse næring som din mikrogrønt kan udnytte, dette betyder at det ikke er ligeså nødvendigt at købe gødning, som det er med mange andre vækstmedier.
Ulemper
- En stor ulempe ved havejord til mikrogrøntsdyrkning er manglen på sterilitet. At jorden ikke er 100% steril er normalt ikke et problem når man dyrker fuldvoksne planter, det er dog et stort problem inden for mikrogrønts området. Urenheden betyder nemlig at risikoen for at der går mug, råd, virus, insekter eller andre pestilenser i din mikrogrønt bliver drastisk højere.
- Det er muligt at sterilisere dit jord selv, men dette er en besværlig og ikke super miljøvenlig proces, da det kræver meget høj ovn-varme i mange timer.
Vores vurdering af havejord
Kokosmuld / kokosjord
Hvad er det?
Kokosmuld, også kendt som kokos coir eller kokosfibre, er et naturligt, bæredygtigt og miljøvenligt vækstmedie, der stammer fra kokosnøddens ydre skal, og er vores absolut favorit gromedie her hos plantelys.dk. Dette er der rigtigt mange gode grunde til, vi har endda en hel artikel der forklarer hvorfor vi er så glade for kokosjord som vi er, men hvis du hellere vil have det opsummeret hurtigt kan du bare læse videre her i artiklen for at se fordele og ulemper.
Fordele
- Miljøvenligt: Tørv og Spagnum fri – vækstmediet er fremstillet udelukkende af rest materiale fra kokos produktion.
- Vandretention: Høj vandholdende kapacitet sikrer nødvendig fugtighed.
- Luftighed: Løs, luftig struktur fremmer rodudvikling og øger ilttilgængelighed.
- Dræning: God dræningsevne forhindrer overvanding og rod råd.
- Bæredygtighed: Miljøvenligt materiale og biprodukt af kokosindustrien.
- Lavt EC: Få opløste salte, hvilket er vigtigt for mikrogrønts vækst.
- Ph-neutralitet: Velegnet til dyrkning af forskellige mikrogrønttyper.
- Sterilitet: Sjældent skadedyr, sygdomme eller ukrudtsfrø, hvilket gør det sikkert og rent.
- Øget rodvækst: Fremmer kraftig rodvækst på grund af porøs struktur.
- Letvægts: Ideel til små beholdere eller indendørs miljøer.
- Genanvendelighed: Kan genbruges, komposteres eller bruges som jordforbedring.
Ulemper
- Lavt nærings indhold: Kan kræver ekstra gødning eller næringsstoffer for at få størst muligt udbytte.
- Kvalitetsvariation: Kan påvirke mikrogrønts vækst,
- Pris: Er dyrere end havejord, men du kan ikke bruge havejord uden at steriliser jorden, så derfor udjævner det sig.
- Forbehandling: Reducering af saltindhold og justering af pH kan være krævende hvis du selv skal gøre det, køb derfor produkter der allerede er justeret, og tilsæt kun vand.
- Vandingsstyring: Kan tørre ud hurtigt, og kræver derfor nogen overvågning og justering (Ikke et problem hvis du bruge en spirer bakke med underbakke til vanding).
Du kan evt. se denne her video (engelsk) for at se hvilke fordele der er ved at bruge kokosmuld/jord i forhold til havejord
Vores vurdering af Kokosfiber
Fibermåtter
Hvad er det?
Fiber måtter er en meget stor kategori, som indeholder mange forskellige produkter. For eksempel er hampmåtter blot fibermåtter lavet af hampfibre. Fibermåtter kan være lavet af mange forskellige fibre, og det er derfor svært at snakke om de præcise fordele og ulemper. Man kan få fibermåtter lave af blandt andet kokosfibre, hampfibre, bambusfibre, jutefibre eller hørfibre. Det er også muligt at finde nogle lavet med kunstige fibre, dog ikke så udbredt.
Fordele
Det smarte ved fiber måtter er brugervenligheden og at det ikke sviner når så meget som “ufaste”-vækstmedier. Måtter kan nemlig meget nemt og hurtigt blive klippet på plads og lagt ned i en bakke, helt uden man spilder “jord” over det hele.
Ulemper
Ulemperne er primært prisen, og andre ulemper variere ud fra fibertypen.
Vores vurdering af fibermåtter
Metal/plastik net (spirer bakker)
Hvad er det?
Metal/plastik net er på mange måder en nytænkning af konceptet vækst af mikrogrønt. Ved dyrkning med nogle mikrogrønt typer kan man få virkelig gode resultater med net og ved andre virker det rigtigt dårligt, dette sker alt afhængigt af frøenes størrelse og størrelsen på hullerne i nettet. I sær store frø så som ærter, hvedegræs og solsikke frø er velegnet til vækst uden vækstmedie. Hvis man ønske at bruge mindre frø, kan man med fordel bruge et vækstmedie som kokosfiber i bunden af bakken/nettet, hvor man lægger frøene oven på.
Dyrkning med Metal/plastik net som sit “vækstmedie” er en lidt svære proces, end det er med de almindelige “jordtyper”. Nettene har nemlig ingen sugeevne, hvilket betyder at man skal være helt ekstremt opmærksom på vandstanden i sin mikrogrønt bakke, man skal forsøge at sørge for at vandstanden altid når lige op til nettet, men ikke hele vejen op så det rammer frøene, der er altså en meget delikat balance man skal holde.
Det er også muligt at bruge en vand forstøver til at forstøve vand og gødning, på undersiden af nettet for på den måde at bringe vand og næring uden at risikere at drukne planteten.
Fordele
- Meget bærdygtigt da nettet kan vaskes og bruges næsten for evigt
- Mikrogrønt kan have meget effektiv vækst på net, hvis det gøres ordenligt
Ulemper
- Små frø kræver en form for ekstra vækstmedie (fx kokosmuld)
- Typen af nettets hul-størrelse skal være forskeligt ud fra frø type
Du kan evt. se denne video(engelsk) hvis du vil lære mere om dyrkning med net
Vores vurdering af Metal/plastik net (spirerbakker)
Rockwool
Hvad er det?
Rockwool er både et isolerings produkt og navnet på det danske firma der producere det. “Rock wool” betyder på dansk sten uld, og er kunstigt mineraluld lavet af vand og fibre fra forskellige typer af sten.
Fordele
- Ligesom kokosjord er rockwool næsten helt sterilt, hvilket er rigtigt godt for hygiejnen og for sunde planter.
- Steriliteten betyder også du har 100% kontrol over gødnings/næringsstofssammensætningen så du kan tilpasse den til at passe til præcis til din plantes behov.
- Rockwool er nok det allerbilligste vækstmedie man kan finde, i hvert fald hvis man kigger på kg/krone eller L/krone prisen. Da rockwool dog typisk bliver solgt som isolation kommer det i meget store pakker. Så vedmindre du kender nogle som har noget rockwool til overs fra et renoveringsprojekt, er du nok nødt til at købe en meget stor mængde rockwool, men så har du til gengæld også jord til mikrogrønt produktion i mange år.
Ulemper
- Da det er nødvendigt at købe det i meget store mængder, kræver det en masse plads at opbevare det indtil du har brugt det hele op, nok hvilket sagtens kan ende med at tage flere år.
- Det er også et forholdsvis ny idé at bruge produktet som jord til mikrogrønt, så der er ikke så mange steder du kan finde hjælp.
Du kan læse mere i dybden om rockwool her hos nogle af vores internationale kollegaer
Vores vurdering af Rockwool
Halmpiller
Hvad er det?
Halmpiller er en af de mest bæredygtige typer af jord til mikrogrønt. Halmpiller/halmjord til mikrogrønt har meget til fælles med kokosmuld, både store dele af produktionsmetoden, men også mange dyrknings egenskaber. For eksempel skal både halm og kokosjord ligges i blød til at suge vand inden såning, men kan med fordel bruge kogene vand for at sikre ekstra sterilitet.
Vi er ikke selv gået i gang med at sælge halmpiller til dyrkning, men vi er i gang med interne dyrkningstests for at se om det er ligeså effektivt som kokosjord. Begge jord typer er nogenlunde lige bæredygtige, men selvom kokosjord har en yderst overkommelig pris, er granulerede halmpiller en smule billigere.
Det ville derfor være særdeles fordelagtigt, hvis det viste sig at leve op til vores høje krav for plantevækst. Indtil videre ser resultaterne lovende ud, og det virker som det giver god vækst, det har dog en voldsomt lugt, og er nok derfor ikke egnet som vækstmedie i stuer eller køkkener. Men måske vil du snart kunne se det her på siden, som et mere prisvenligt alternativ til vores kokosjord!
Fordele
- Billigt: Halmpiller kan købes i store sække, og er dermed billig i indkøb.
- Bæredygtighed: Halmpiller er bæredygtige og miljøvenlige, da de er lavet af halm, et landbrugsaffaldsprodukt.
- Dræning: Halmpiller hjælper mod overvanding og råd pga. god dræningsevne.
- Luftighed: Porøse struktur i halmpiller sikrer luftcirkulation omkring rødderne
- Genbrugelighed: Halmpiller kan komposteres og genbruges som jordforbedringsmiddel
Ulemper
- Nærings indhold: Halmpiller indeholder færre næringsstoffer end andre vækstmedier som kokosmuld eller jord.
- Vandretention: Halmpiller kræver hyppigere vanding.
- Dårlig lugt: Vådt halm har en kraftig og ubehagelig lugt, hvilket kan påvirke duften og smagen.
- Ikke sterilt: Halmpiller kan indeholde skadedyr, sygdomme eller ukrudtsfrø, hvis de ikke behandles korrekt. Det gør at det mugner nemt, og skader udbyttet.
Vores vurdering af Halmpiller
Spagnum
Hvad er det?
Spagnum er gammelt tørvemos som via en miljøskadende proces bliver opgravet fra moser eller næringsfattige søer. Spagnum er ikke en fornylig ressource som halmpiller eller kokosjord til mikrogrønt, der kommer nemlig ikke nyt naturligt spagnum der hvor vi graver det op, og det er ikke noget vi selv kan dyrke. På verdensplan kan vi dog nok sagtens grave spagnum op i nogle hundrede år før vi løber helt tør. Store dele af de russiske, finske og canadiske landområder består nemlig af moser med spagnum.
Men for mindre lande som os her i Danmark, er vi snart på vej til at have tømt alle højmoser for spagnum, og for nyligt er miljøforskere blevet opmærksomme på at den voldsomme tømning af de danske moser til spagnum indsamling, har meget alvorlige miljø konsekvenser, blandt andet medføre det et tab af en sjælden og uerstattelig biotop og fauna.
Spagnum er desværre meget populært som jordforbedringsmiddel blandt mange gartnerier og private dyrkere. Det er også mange der vælger at bruge spagnum som jord til mikrogrønt, dette kan vi heller ikke anbefale. Den første årsag er selvfølgelig de klimamæssige komplikationer, her hos plantelys.dk går vi nemlig meget op i at være så bæredygtige som vi overhovedet kan, og derfor kan vi altså ikke støtte op om brugen af spagnum.
Den anden årsag er at spagnum ikke engang er særligt godt som vækstmedie/jord til mikrogrønt. Det har næsten alle de samme ulemper, som ved brug af normal husjord til dyrkning af mikrogrønt. Det er nemlig på absolut ingen måde sterilt, og kan indeholde mange skadelige ting for dine planter. Der er til gengæld mange naturlige næringsstoffer i. Men alle disse andre ulemper burde være grund nok, til i stedet blot at bruge noget gødning, samt en anden væsentligt mere bæredygtigt type af jord til mikrogrønt.
Fordele
- Kan købes billigt i store pakker
- Indeholder mange næringsoffer
- Er god til at holde på vandet
Ulemper
- Dårlig som jord til mikrogrønt
- Ikke fornybar ressource
- Udvindingen ødelægger dyrs naturlige levesteder
- Kan indeholde sygdomme
- Højere risiko for opståen af mug eller svamp
Vores vurdering af Spagnum
Konklusion
Når det kommer til den bedste jord til mikrogrønt er der altså ikke noget endeligt svar. Der er nogle få jordtyper, altså vækstmedier, som er bedre end ardre, men der er ikke en der er den klare vinder, da det afhænger af situationen.
Vi giver førsteplads til kokosfiber, som har flest af de gode egenskaber og er ekstremt godt til plantevækst.
Nummer to går til spirerbakker/net, da det er en løsning som kan genbruges mange gange, og er dermed et meget miljøvenligt valg.
På tredje plads finder vi hampmåtter, da de er nemme at arbejde med, og er miljøvenlige.
Hvis du har brug for hjælp eller vil vide mere, er du mere end velkommen til at kontakte vores team af eksperter. Vi kan hjælpe dig med alt fra gødning, jord til mikrogrønt, plantelys eller lamper til dit køkken og undervands-fiskefarmsbelysning.