Mikrogrønt dyrkning – begynder guide

Spirer nærbillede

Dyrkning af mikrogrønt som også kaldes microgreen er små og nærende grøntsager, som kan dyrkes i en beholder eller i en bakke på dit køkkenbord.
De kaldes også “ægte superfoods”, fordi de indeholder flere næringsstoffer end deres modne modstykker. Mikrogrønt er et godt supplement til enhver kost. De er en velsmagende, nærende og en nem måde at tilføje mere grønt til din kost.

Mikrogrønt kan godt minde om plantespirer som bønne eller lucerne, men de dyrkes på vidt forskellige måder.

Det er ikke svært at dyrke de små sunde spirer, men der er nogle tricks til at få mest muligt ud af din høst. Denne artikel giver dig råd og tips til at dyrke mikrogrønt og få succes.

Mikrogrønt indeholder mere næring pr. 100g end de voksne grøntsager, hvor meget mere afhænger af hvilket mikrogrønt, der er tale om, men på dette link kan du læse mere om nærings indhold i broccoli mikrogrønt.

Mikrogrønt er let at dyrke

Mikrogrønt kan dyrkes hele året rundt. Man skyller de frø, der skal bruges. 
Når de spirer, vokser de, og derefter, skal du skylle dem to gange om dagen i koldt vand.
Efter 2-5 dage er spirerne klar til brug.

OBS. 2-3 gange dagligt skal spirerne skylles. Det er for at undgå at de ikke tørre ud. Det kan anbefales at sætte en alarm 2 gange i døgnet fx morgen og aften

Spirer
mikrogrønt plantespirer

Checkliste til dyrkning af mikrogrønt

Alt du behøver for at komme godt i gang md din dyrkning er:

  • En bakke
  • Økologiske frø
  • Lys
  • Gromedie

Herunder gennemgår vi de 4 punkter skridt for skridt:

Bakken – En spire-og undervandningsbakke i kraftig plast er næsten uundværlig, denne såbakke er designet til, at du kan vande nedefra og dermed undgå at slå de fine nye mikrogrøntsager ned og undgå, at de bliver plettede af kalk fra vandet. I såbakken placeres et gromedie, der findes forskellige slags fx. hampemåtter og kokosfiber. Derudover har du brug for et låg, da frøene spirer i mørke.

Frø – Når bakke og gromedie er placeret og fugtet, så skal der frø på. Vi anbefaler at du udelukkende bruger økologiske frø til dit dyrkning af mikrogrønt, konventionelle frø er coatede med svampegifte og fordi mikrogrønt kun vokser i ganske kort tid, så når giften ikke at sive væk inden du skal høste dine mikrogrøntsager.

VIGTIGT: Når dine frø er klar på vækstmedie i spirebakken skal de dækkes til og gerne med vægt på, frøet spirer i mørke, og når det bliver presset let mod gromediet, vil det lettere kunne tage fat og sætte sine små finde rødder fast – når frøene er spiret fjerner du låget og lader spirerne få lys.

Lys – Med en fuldspektret grolys lampe over dine planter kan du dyrke mikrogrønsager alle steder fra kælder til kvist, hele året rundt. Et mørkt rum kan være en fordel, fordi du her kan kontrollere miljøet fuldstændig, blandt andet kan du undgå at vandet fordamper hurtigere end du kan nå at vande hvis de får fuld sol.

I en vindueskarm risikerer du for meget varme, som så får vandet til at fordampe og de små spirer vil hurtigt gå til hvis ikke du passer på de ikke tørrer ud. En vækstlys lampe over et køkkenbord eller andre steder er også en rigtig god løsning og er nok også det de fleste gør ved hjemmedyrkning, det er så skønt for både børn og voksne at følge med i hvor hurtigt de skifter fra frø til de dejligste mikrogrøntsager.

Gromedie – Dyrkning med gromediet Coco coir er en nem og bæredygtig måde at dyrke mikrogrønt på. Coco coir hjælper med at holde en ideel og fugtig balance der sikre god dræning. Frøene sprædes jævnt over det fugtige coco coir og vandes forsigtigt.
Dit mikrogrønt er rigt på næringsstoffer og smag, og er klar til høst indenfor 2-3 uger.

Du kan læse mere om de enkelte produkter og bestille dem på plantelys.dk

Guide til dyrkning 

Her er vores guide til dyrkning af mikrogrønt forskellige sorter:

Start med at klargøre din valgte bakke med godt fugtet gromedie. Det skal være vådt, men ikke så vådt at det ville dryppe, hvis du tog det op af bakken – nu er du klar til at så dine frø, husk igen at frø produceret til mikrogrønt er vigtigt for at undgå kemi og gift i dine mikrogrøntsager.

I listen herunder har vi skrevet om de mest almindelige sorter til dyrkning af mikrogrønt, fælles for dem er, at de er ultra sunde og lette at dyrke selv. Tiden de kan høstes i varierer en del – alt efter, hvor store, man vil have dem – vi råder dig altid til at smage på dem undervejs. De ændrer hurtigt smag, mens de vokser, så du skal finde den størrelse, hvor du allerbedst kan lide dem.

  • Chia – har en let bitter smag, spirer efter 4-6 dage og kan høstes ca. efter 10-20 dage – chia mikrogrønt kan høstes én gang, de vokser ikke videre efter høsten.
  • Rucola – smager lidt af peber, spirer efter 3-5 dage og høstes efter 10-14 dage – høstes en gang.
  • Broccoli – har en mild smag af broccoli, spirer efter 2-3 dage og kan høstes efter ca.5 dage som spirer eller efter 12-14 dage som mikrogrønt – høstes en gang.
  • Solsikke – smager lidt sødt og mildt af nødder, lægges i blød et døgn før de såning, spirer efter 3-4 dage og høstes efter 8-14 dage – høstes en gang.
  • Mikrokløver – Sød, mild og frisk nøddeagtig smag, spirer efter 4-5 dage og høstes efter 9-11 dage, kan høstes en gang.
  • Ærter – har en mild smag af ærter, lægges i blød før såning, spirer efter 2-3 dage og kan høstes efter 14-20 dage – ærter kan høstes mere end en gang, i vores forsøg har vi høstet 3 gange mikrogrønt på samme frø – her begynder gødning at blive vigtigt, vi anbefaler at du tilsætter lidt flydende gødning til vandet efter første høst.

Fælles for store frø. Ærter og solsikke er, at man med fordel, kan lægge dem i blød dagen før, de skal sås.
De vil hurtigt spire. Det er ikke nødvendigt med mindre frø, da de hurtigt vil suge vand til sig. Du sparer ikke noget spiretid ved at lægge dem i blød.

Hvordan kan jeg dyrke mikrogrønt? 

billede af mikrogroent

Mikrogrønt kan dyrkes derhjemme med minimal indsats og udstyr. Det er super nemt at komme i gang, og du kan dyrke friske, sprøde og smagfulde mikrogrønt året rundt – bare du har rigeligt lys og almindelig stuetemperatur.

Du kan også godt dyrke udendørs når vejret er varmt og solrigt, men ved udendørs dyrkning kommer der hurtigt problemer med skadedyr som f.eks. snegle der spiser dine nyspirede mikrogrøntsager. 

Du får frisk mikrogrønt som kan spises i salater, sandwich, smoothies eller som garniture, og tilføjer smag og sundhed til dine måltider.

Det kræver lidt plads i hjemmet og indsats fra din side men belønningen er friske planter til sidst

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Mikrogrønt er små unge planter, der høstes kort tid efter spiring.
De er kendt for deres høje ernæringsindhold og intense smag. De dyrkes fra en række grøntsags-, urte- og kornfrø og anvendes ofte, som smagfulde og dekorative tilbehør i forskellige retter.

ved dyrkning af mikrogrønt. Så frøene jævnt i en beholder med fugtig jord, dæk let til og hold jorden fugtig. Placer beholderen i et område med god belysning og vent på, at skudende spirer, hvilket normalt tager omkring en til tre uger.

Mikrogrønt, som chia, rucola, broccoli, solsikke, mikrokløver og ærter kan dyrkes i jorden ved at så frøene, og holde dem fugtige og give dem masser af lys. Mikrogrønt kan variere i smag og ernæringsindhold, og kan tilføje smag og næring til dine retter.

Mikrogrønt er højt i vitaminer, mineraler og antioxidanter, hvilket kan reducere risikoen for sygdomme, som hjerte-kar-sygdomme og kræft. De indeholder flere næringsstoffer pr. vægtenhed sammenlignet med fuldvoksne grøntsager. Deres høje fibreindhold fremmer en god fordøjelse, og kan hjælpe med vægtkontrol. Mikrogrønt har også potentielle anti-inflammatoriske egenskaber, der kan være gavnlige for dem med inflammatoriske tilstande.

Ja karse er mikrogrønt der er let at dyrke. Det er en fin spirer med grønne blade og en skarp peberagtig smag.

Links til andre guides fra nogle af vores kollegaer

Ultimate microgreens guide fra vores kollega (Engelsk artikel)
– Læs den klik her