Mikrogrønt dyrkning 2022 – råd og tips

Spirer nærbillede

Mikrogrønt også kaldet microgreen, er små og nærende grøntsager, som kan dyrkes i en beholder eller i en bakke på dit køkkenbord. De kaldes også “ægte superfoods”, fordi de indeholder flere næringsstoffer end deres modne modstykker. Mikrogrønt er et godt supplement til enhver kost. De er en velsmagende, nærende og en nem måde at tilføje mere grønt til din kost.

Mikrogrønt kan godt minde om plantespirer som bønne eller lucerne, men de dyrkes på vidt forskellige måder.

Det er ikke svært at dyrke de små sunde spirer, men der er nogle tricks til at få mest muligt ud af din høst. Denne artikel giver dig råd og tips til at dyrke mikrogrønt og få succes.

Mikrogrønt indeholder mere næring pr. 100g end de voksne grøntsager, hvor meget mere afhænger selvfølgelig af hvilket mikrogrønt der er tale om, men på dette link kan du læse mere om nærings indhold i broccoli mikrogrønt.

Spirer
mikrogrønt plantespirer

Checkliste til dyrkning af mikrogrønt

Alt du behøver for at komme godt i gang er:

  • En bakke
  • Økologiske frø
  • Lys
  • Gødning

Herunder gennemgår vi de 4 punkter skridt for skridt:

Bakken – En spire-og undervandningsbakke i kraftig plast er næsten uundværlig, denne såbakke er designet til at du kan vande nedefra og dermed undgå at slå de fine nye mikrogrøntsager ned og undgå at de bliver plettede af kalk fra vandet. I såbakken placeres et gromedie, der findes forskellige slags fx. hampemåtter og kokosfiber. Derudover har du brug for et låg, da frøene spirer i mørke.

Frø – Når bakke og gromedie er placeret og fugtet, så skal der frø på. Vi anbefaler at du udelukkende bruger økologiske frø til dit mikrogrønt, konventionelle frø er coatede med svampegifte og fordi mikrogrønt kun vokser i ganske kort tid, så når giften ikke at sive væk inden du skal høste dine mikrogrøntsager.

VIGTIGT: Når dine frø er klar på vækstmedie i spirebakken skal de dækkes til og gerne med vægt på, frøet spirer i mørke og når det bliver presset let mod gromediet vil det lettere kunne tage fat og sætte sine små finde rødder fast – når frøene er spiret fjerner du låget og lader spirerne få lys.

Lys – Med en fuldspektret grolys lampe over dine planter kan du dyrke mikrogrønsager alle steder fra kælder til kvist, hele året rundt. Et mørkt rum kan være en fordel, fordi du her kan kontrollere miljøet fuldstændig, blandt andet kan du undgå at vandet fordamper hurtigere end du kan nå at vande hvis de får fuld sol.

I en vindueskarm risikerer du for meget varme, som så får vandet til at fordampe og de små spirer vil hurtigt gå til hvis ikke du passer på de ikke tørrer ud. En vækstlys lampe over et køkkenbord eller andre steder er også en rigtig god løsning og er nok også det de fleste gør ved hjemmedyrkning, det er så skønt for både børn og voksne at følge med i hvor hurtigt de skifter fra frø til de dejligste mikrogrøntsager.

Gødning – Dine mikrogrøntsager har som alle andre planter brug for næring, og efter den første uges tid kan du begynde at give lidt gødning – vi anbefaler mærket Big Plant Science BioPower A+B i en dosering som til dyrkning i Kokus Fibre – Coco Coir.

Du kan læse meget mere om de enkelte produkter og bestille dem på plantelys.dk

Mikrogroent Spirebakke

Guide til dyrkning

Herunder får du en lille guide til nogle af de utrolig mange forskellige sorter, som kan dyrkes som mikrogrønt:

Start med at klargøre din valgte bakke med godt fugtet gromedie, det skal være vådt, men ikke så vådt at det ville dryppe hvis du tog det op af bakken – nu er du klar til at så dine frø, husk igen at frø produceret til microgreens er vigtigt for at undgå kemi og gift i dine mikrogrøntsager.

I listen herunder har vi skrevet om de mest almindelige sorter til mikrogrønt, fælles for dem er, at de er ultra sunde og lette at dyrke selv. Tiden de kan høstes i varierer en del – alt efter hvor store man vil have dem – vi råder dig altid til at smage på dem undervejs, de ændrer hurtigt smag mens de vokser, så du skal finde den størrelse hvor du allerbedst kan lide dem.

  • Chia – har en let bitter smag, spirer efter 4-6 dage og kan høstes ca. efter 10-20 dage – chia mikrogrønt kan høstes én gang, de vokser ikke videre efter høsten.
  • Rucola – smager lidt af peber, spirer efter 3-5 dage og høstes efter 10-14 dage – høstes en gang.
  • Broccoli – har en mild smag af broccoli, spirer efter 2-3 dage og kan høstes efter ca.5 dage som spirer eller efter 12-14 dage som mikrogrønt – høstes en gang.
  • Solsikke – smager lidt sødt og mildt af nødder, lægges i blød et døgn før de såning, spirer efter 3-4 dage og høstes efter 8-14 dage – høstes en gang.
  • Mikrokløver – Sød, mild og frisk nøddeagtig smag, spirer efter 4-5 dage og høstes efter 9-11 dage, kan høstes en gang.
  • Ærter – har en mild smag af ærter, lægges i blød før såning, spirer efter 2-3 dage og kan høstes efter 14-20 dage – ærter kan høstes mere end en gang, i vores forsøg har vi høstet 3 gange mikrogrønt på samme frø – her begynder gødning at blive vigtigt, vi anbefaler at du tilsætter lidt flydende gødning til vandet efter første høst.

Fælles for store frø som ærter og solsikker er at man med fordel kan lægge dem i blød dagen før de skal sås, så vil de hurtigere spire. Det er ikke nødvendigt med mindre frø, da de hurtigt suger vand til sig og du sparer ikke noget spiretid ved at lægge dem i blød.

Hvordan kan jeg dyrke mikrogrønt?

Mikrogrønt kan dyrkes derhjemme med minimal indsats og udstyr. Det er super nemt at komme i gang, og du kan dyrke friske, sprøde og smagfulde microgreens året rundt – bare du har rigeligt lys og almindelig stuetemperatur.

Du kan også godt dyrke udendørs når vejret er varmt og solrigt, men ved udendørs dyrkning kommer der hurtigt problemer med skadedyr som f.eks. snegle der spiser dine nyspirede mikrogrøntsager. 

 

20mm mikrogrønt bakke