Overvintring af citrontræ og andre citrustræer

Overvintring af citrustræer

Et citrontræ er blandt de mest efterspurgte træer i Danmark. Det skyldes måske, at træet giver følelsen af varmere himmelstrøg. Citrontræet klarer sig godt i den lyse varme danske sommer. Men når vi kommer til de kolde vintermåneder, kan det være svært at vedligeholde citrontræet. Hvis ikke man er opmærksom når vintermånederne banker på, kan det i værste fald ende med at gå til. Derfor er det vigtigt at holde øje med om træet får den rette mængde lys, vand, gødning og varme.

Dit citrontræ har nogle helt specielle krav til hvordan det plejes bedst, citrontræet har brug for en minimumstemperatur på 8 – 10 °C året rundt. Det kan derfor være svært at opfylde citrontræets behov for lys og varme i vinterhalvåret, hvor netop de to ting er begrænsede.

Der findes forskellige måder at holde liv i træet så længe som muligt. Du kan eksempelvis undersøge muligheden for, at få træet passet henover vinteren hos en planteskole nær dig – det er en god løsning, men det kan er bøvlet og kan nemt blive dyrt. For ikke at tale om den besværlige transport, og du får heller ikke glæde af dit flotte citrontræ, dets skønne duft og mulighed for anvendelse af frugterne derhjemme i den periode, øv! 

Overvintring af citrontræer og limetræer

Vækstlampe er din redning om vinteren

Der findes heldigvis andre alternativer. Du kan blandt andet placere dit citrontræ tæt ved et vindue, hvor solen har rig mulighed for at lyse på træet. Da vi i Danmark har en begrænset mængde af lys og varme i vinterperioden, er det tæt på umuligt at vedligeholde træet, ved udelukkende at placere det tæt på et vindue. Derfor kan man med en vækstlampe sikre sig, at træet får den helt rigtige mængde lys – også om vinteren, smart ikke? 

En god fuld spektre vækstlampe kan sørge for at citrontræet får den rette mængde lys året rundt. Udbuddet af vækstlamper indeholder både vandafvisende og vandtætte typer. Vandafvisende vækstlys kan være en fordel i mange situationer, især hvis du kommer til at sprøjte vand på lampen under vanding af citrustræet.

En tredje måde at holde liv i dit citrontræ, er ved at placere det i et drivhus. Drivhuset har mange gode egenskaber som er fordelagtig for dit citrontræ.

Men fælles for alle 3 metoder er, at træet har brug for den rette mængde lys og varme for at kunne vokse sig stort og flot. Det er derfor vigtigt, at selvom du har placeret træet i et drivhus, at du anskaffer passende belysning og tilskudsvarme til træet. Klik her, for at læse mere om hvilket plantelys du skal vælge til dit drivhus.

Hvor meget vækstlys skal mit citrustræ have?

Det videnskabelige svar er at et citrustræ/limtræ skal have:

 • DLI: 20-28 mol/m²/d
 • PPFD: 300-600 µmol/m²/s

for at opretholde en normal vækst… (Læs mere om DLI her og PPFD her)

Dertil kommer at det anbefales at et citrus træ får min. 7 timer med fuld sol (Sollys = 2300 μmol/m²/sek.) om dagen for at yde sit bedste. (Ved vækst i drivhus/udestue får et citrustræ normalt 1100μmol/m²/sek.).

Når vi så kigger på overvintring ved lave temperatur, ved vi fra videnskabelige målinger og forsøg[1], at et citrus træ har brug for min. 40-50% af fuld lysstyrke ved 8-10ºC for at overleve genne den mørke danske vinter, det svare til ca. DLI: 12 μmol/m²/dag (Kan dog nemt tåle mere).

Eks. 1 på beregning af vækstlys til overvintring: 

Hvis vi tager udgangspunkt i et areal på 1m², og en 200Watt grolys lampe, som vi hænger lampen 1 m over gulvet, så vil der være PPFD: 190 μmol/m²/sek. lige under lampen.

For at gøre beregningen har vi følgende:

 1. Citrus har brug for +DLI: 12
 2. Lampen giver PPFD: 190
 3. Indsæt tal i vores DLI beregner her
 4. Antal timer lampen skal være tændt: 17.54 Timer/dag

Omregnet til LUX:

 • Hvis man vælger en fuld spektre lampe der giver 190 μmol/m²/sek., kan man bruge opsættelse faktoren på 0,0185. Så fremkommer det at en  lysstyrke på 10.200 Lux i 17 timer/dag

Eks. 2 på beregning af vækstlys til overvintring: 

Hvis vi tager udgangspunkt i et areal på 4m², og en 400Watt grolys lampe, som vi hænger lampen 120 cm over gulvet, så vil der være PPFD: 370 μmol/m²/sek. lige under lampen. Og et effektivt belyst areal med PPFD+280.

For at gøre beregningen har vi følgende:

 1. Citrus har brug for +DLI: 12
 2. Lampen giver PPFD: 280
 3. Indsæt tal i vores DLI beregner her
 4. Antal timer lampen skal være tændt: 11.90 Timer/dag

 

Kan en mindre lampe gøre det?

Hvis du ikke har den mængde lys tilgængeligt, kan du opbevare planten ved en endnu lavere temperatur, fx 5-8°C og med omkring 5.000-10.000 Lux min. 12-16timer/dag, svarende til min 100 μmol/m²/sek. Men det er ikke en særlig optimal løsning…

Læs mere om hvad μmol betyder, og hvor mange µmol planter skal have for at trives

Hvor mange timer skal lyset være tændt?

Citrustræer bør have min. 6 timers fuld sol hver dag for at trives. Hvis dit træ får mindre end det, kan det anbefales at give kunstigt grolys og en lavere temperatur. For at overleve en vinter i Danmark (planten vil ikke trives, kun overleve i en form for dvale), bør en plantelampe på fx 40Watt være tændt min 12 timer ved en afstand på  30-40cm.

Bedst temperatur for overvintring af citrus træer

Temperaturen bør på intet tidspunkt komme unde 0ºC, da træet dør af frost. Den optimale temperatur er omkring 8-10ºC for overvintring i dvale, og for indendørs vækst bør temperaturen ikke komme over 28ºC på noget tidspunkt som er den optimal væksttemperatur for et citrustræ. 

En misforståelse er at citrustræer ikke har brug for lys når de overvintres, selv ved en temperatur omkring de 8-10ºC skal de have min 40-50% af denne fulde dagslys styrke for ikke at tabe bladene!

Hvis et citrustræ har tabt alle bladene vil det ikke sætte frugt i den følgende sæson, da den skal bruget alt energien på at genskabe sin tabte vækst

Derfor er anbefalingen efter mange års erfaringer, at sørge for nok lys til dine planter, så de kan lave dejlige frugter til dig…

Hvornår skal jeg tage mit citrontræ ind?

Citrontræer tåler ikke temperaturer under 8°C. Alt efter vejret skal man typisk tage et citrustræ ind i slutningen af september, og så kan det sættes ud igen i starten af maj måned. Mens træet opbevares indenfor skal det opbevares lyst og køligt, dog aldrig under 8°C da det så kan tabe bladene eller gå til.

Citron med vandperler på citrontræ
Citron med vandperler

Mens citrontræerne opbevares indenfor, kan de med fordel overbruses jævnligt med vand. Luften er ofte tør indenfor, og for at træet ikke skal udtørre, og for at holde spindemider og andre skadedyr nede, er det en god idé at give dem et godt brusebad regelmæssigt.

Checkliste for overvintring af citrustræer

 • Find et køligt sted til vinteropbevaringen – overvåg temperaturen med et termometer
 • Sørg for et godt tilskudslys, gerne en LED lampe med naturligt dagslys
 • Giv planterne overbrusninger regelmæssig gennem vinteren
 • Undersøg planten løbende for skadedyr – brug evt. insektsæbe eller lignende
 • Pas på træet ikke får for meget vand – En jord fugtighedsmåler er en fordel

Hvorfor taber mit citrontræ bladene?

Man kan opleve at citrontræet taber bladene, selvom træet ser sundt og raskt ud. Det skyldes et fænomen der kaldes “varmt hoved, kolde fødder” som opstår når træet bliver stresset. Det kan f.eks. forekomme når stuetemperaturen er på 21°C, hvilket gør at bladene ser sunde og raske ud. Men hvis så temperaturen på gulvet er 3-6°C koldere end selve stuetemperaturen, altså en gulvtemperatur på omkring temperatur på 15-18 °C, hvilket ofte sker, kan det medfører at rødderne bliver stressede. 

Når rødderne bliver stressede kan det i sidste ende resulterer i at træet mister sine blade. En god måde at forebygge dette på, er ved at bruge en varmemåtte/varmeplade. Ved at placere træet på varmemåtten, vil træets rødder blive opvarmet. Således kan du modvirke fænomenet “varmt hoved, kolde fødder”.

Gødning og citrontræer

Hvis citrontræet står i en krukke, og er opbevaret indendørs i mange måneder, vil det ofte løbe tør for næring og have brug for gødning for at trives og overleve – vi i plantelys.dk anbefaler at der gødes hver 6-8 uge.

Hjælp til overvintring af citrustræer

Hvis du er i tvivl om hvilken lampe du skal vælge til dine citrustræer, er du velkommen til at kontakte os for råd og vejledning her

Alternativer til citrontræer

Hvis du gerne vil nyde dufte og smagen af citron i dit hjem og i din madlavning, behøver du ikke nødvendigvis at have dit eget citrontræer derhjemme. Du kan nemlig også gro den langt mere hårdføre, men mindst lige så velsmagende, plante Smalfliget – Citrontagetes.

Smalfliget - Citrontagetes krydderurtefrø

Smalfliget – Citrontagetes er en meget smuk og velsmagende krydderurt, med mange anvendelsesmuligheder og en dejlig duft af citron. Planten er ikke særligt krævende, og kan trives under de fleste forhold. Hvilket gør den til et bedre valg, for dem som ikke helt tør at rode sig ind i at dyrke ægte citroner endnu.

 
 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til citrontræer

Citrontræer kræver en jævn og regelmæssig vanding for at trives optimalt. Husk at bruge kalkfrit vand for at undgå at skade plantens vækst. Overvågning af jordens fugtighedsniveau er vigtig – det er essentielt at undgå, at jorden bliver for tør, men samtidig skal du være opmærksom på ikke at oversvømme planten, da det kan forårsage rodrot. I de køligere vintermåneder, hvor træet går i dvale, vil det have brug for mindre vand. Sørg for at tilføre kun nok vand til at forhindre jorden i at udtørre helt.

Det er naturligt for en sund citrusplante at skifte blade, men hvis planten taber mange blade, kan det skyldes forskellige forhold som over- eller undervanding, mangel på gødning, eller ekstreme temperaturer og fugtighedsniveauer. Citrustræer kan være lidt krævende og er særligt modtagelige for skadedyr som spindemider og uldlus.

Overvintring

Under overvintring indendørs kan tab af blade skyldes faktorer som utilstrækkeligt lys (ofte årsagen), temperaturer uden for det ideelle interval på 8-12 grader, forkert vanding eller luftfugtighed, eller en kombination af disse. At tilpasse planten til nye forhold, fx ved at åbne døre og vinduer, kan være hjælpsomt.

Et stort bladtab kan være problematisk, da planten om foråret skal bruge energi på at danne nye blade, hvilket sker på bekostning af blomster- og frugtdannelse.

Et citrontræ kan godt stå i stuen, men placer det ved et solrigt vindue for at sikre 6-8 timers sollys dagligt, eller supplere med kraftigt kunstig plantelys. For at øge luftfugtigheden, som citrontræer foretrækker, bør du oversprøjte den med vand regelmæssigt.

Vand træet når de øverste centimeter af jorden er tør, og gød det regelmæssigt med en god gødning. Med korrekt pleje kan dit citrontræ trives og endda bære frugt indendørs.

Husk at check træet regelmæssigt for skadedyr som fx spindemider og uldlus som hurtigt kan tage livet af de fleste planter.

Citrontræer trives bedst udendørs fra maj-juni. Træerne tolererer ikke temperaturer under 8°C, så tjek vejrudsigten for nattetemperatur over de 8°C.

Overgangen til udendørs forhold kræver en tilpasningsperiode for citrontræet. Når al frostfare er ovre omkring maj-juni, kan træet flyttes ud. Ændringen i temperatur og den stærkere belysning kan være krævende for planten. Start derfor med at placere træet i skyggen i begyndelsen og dæk det med en fiberdug om natten.

Efter tilpasningsperioden skal citrontræet placeres på et varmt sted i solen, men uden for meget vind. Det er ikke ideelt at placere det i et drivhus eller en udestue i sommermånederne, da det kan være vanskeligt at kontrollere temperatur og luftfugtighed der. Dette kan øge risikoen for angreb af svampe og skadedyr.

Der kan være flere grunde til, at dit citrontræ ikke blomstrer. Her er nogle af de mest almindelige:

 1. Utilstrækkeligt lys: Citrontræer har brug for masser af sollys for at blomstre – mindst 6-8 timer om dagen. Hvis dit træ ikke får nok lys, kan det være grunden til, at det ikke blomstrer. Husk at dit træ også skal have nok lys hen over vinteren, ellers skal det først bruge energi på at gendanne bladende før det sætter blomster.

 2. Forkert vanding: Citrontræer har brug for regelmæssig, men ikke overdreven vanding. Hvis jorden enten er for tør eller for våd, kan det forhindre blomstring.

 3. Mangel på næringsstoffer: Citrontræer har brug for en række forskellige næringsstoffer for at kunne blomstre. Hvis jorden mangler nødvendige næringsstoffer, eller hvis du ikke gøder træet regelmæssigt, kan det forhindre blomstring.

 4. Uegnet temperatur: Citrontræer har brug for en stabil temperatur mellem 16 og 27 grader celsius for at kunne blomstre. Temperaturer uden for dette område kan forhindre blomstring.

 5. Træets alder: Unge citrontræer kan tage flere år om at begynde at blomstre. Hvis dit træ er ret ungt, kan det være grunden til, at det ikke blomstrer endnu.

Hvis du tager højde for disse faktorer, skulle dit citrontræ gerne begynde at blomstre.

Nej, en god konventionel grøn plantegødning er normalt tilstrækkeligt for de fleste citrustræer.

Hvis træet får lysegrønne eller gule blade, er det tit et tegn på at det mangler kvælstof, det kan også være mangel på jern eller magnesium.

De gule blade kan også være tegn på insekter og sygdomme. Inspicere bladene for tegn på skadedyrsangreb eller anden sygdom.

Vi anbefaler at du tilsætter flydende gødning til vandet hver gang du vander. Et fint valg kan være Part A&B fra BiG Plant Science sammen med regnvand, hvis du ikke har regnvand, skal der tilsættes lidt mere gødning til vandet.

Følg altid doseringsvejledningen på gødningsproduktet.

Citrontræer kræver jævnlig, men ikke overdreven vanding. Generelt bør du vande dit citrontræ, når de øverste 2-3 centimeter af jorden føles tørre. Det er vigtigt at sikre, at din plante har et godt dræn for at undgå at rødderne rådner.

Hvor meget vand dit citrontræ har brug for, kan variere alt efter størrelsen på træet, hvor meget lys det får, temperaturen og luftfugtigheden i rummet, samt årstiden.

Under vækstsæsonen i foråret og sommeren har dit citrontræ brug for mere vand, mens det i vintermånederne, når det går i dvale, vil kræve mindre. Dog skal jorden aldrig være helt tør, heller ikke om vinteren.

Husk, at vanding er kun en del af plejen. Citrontræer kræver også rigeligt med lys, en passende temperatur og regelmæssig gødning for at trives.

Selvom beskæring ikke er strengt nødvendigt for dit citrontræs sundhed, kan det være en god praksis for at bevare en pæn og attraktiv krone. Hvis du vælger at foretage beskæring, er det bedst at gøre dette i sommermånederne, særligt juni og juli.

Fokuser på at fjerne grene, der vokser ind i træets krone, da disse kan begrænse luftcirkulationen og lysindtrængningen, hvilket kan hæmme træets vækst og produktivitet. Det er også vigtigt at fjerne eventuelle visne eller døde grene for at forhindre mulig spredning af sygdomme og skadedyr.

På trods af citrontræets robusthed er det ikke særligt tolerant over for hård beskæring. Så mens du beskærer, er det vigtigt at være forsigtig og undgå at fjerne for meget af træets samlede masse på én gang. Prøv at begrænse beskæringen til højst 20-25% af træets samlede volumen pr. år.

Citrontræer har brug for en speciel jordblanding kendt som citrus- eller middelhavsjord. Dette skyldes træets følsomme og fine rodsystem, som kræver en let, porøs jord for at trives.

Du kan selv lave en sådan “citrusjord” ved at blande 25% kokosmuld, 25% muldjord, samt 50% sand & grus blanding (brug ikke strandsand).

For at sikre et ordentlig dræn, kan det anbefales at lægge et lag Leca kugler eller potteskår i bunden af potten.

Links, referencer