Overvintring af citrontræ og andre citrustræer

Overvintring af citrustræer

Et citrontræ er blandt de mest efterspurgte træer i Danmark. Det skyldes måske det, at træet giver følelsen af de varme himmelstrøg fra syden. Citrontræet kan klare sig fint i løbet af den danske sommer, da den får rig mulighed for sol og varme. Men når det kommer til de koldere vintermåneder, kan det være svært at vedligeholde citrontræet. Hvis ikke man er opmærksom på træets tilstand når vintermånederne banker på, kan det i værste fald ende med at det dør. Derfor er det vigtigt at holde øje med om træet får den rette mængde, lys, vand, gødning og varme.

 

Hvordan plejer man et citrontræ?

Du plejer dit citrontræ bedst under rette  Citrontræet har brug for en minimumstemperatur på 8 – 10 °C . Det er en temperatur som den har brug for hele året rundt. Men det kan være svært at opfylde citrontræets behov for lys og varme i vinterhalvåret, hvor netop lys og varme er begrænset. Derfor er det vigtig for træets overlevelse, at den får rette mængde lys og varme selv i vinterperioden. 

Der findes forskellige måder at holde liv i træet så længe som muligt. Du kan eksempelvis undersøge muligheden for, at få træet passet henover vinteren hos planteskoler nær dig. Dette er muligvis en af de bedste måder at holde dit træ i live om vinteren, men det kan også være dyrt og bøvlet. For ikke at tale om besværlig transport, får du heller ikke glæde af dens flotte udseende, skønne duft og mulighed for anvendelse af dets frugter derhjemme i den periode, øv! 

Citrontræ

 

Vækstlampe er din redning om vinteren

Der findes dog heldigvis andre alternativer. Du kan blandt andet placere træet tæt ved et vindue, hvor solen har rig mulighed for at lyse på træet. Da vi i Danmark har begrænset mængder af lys og varme i vinterperioden, er det dog tæt på umuligt at vedligeholde træet, ved udelukkende at placere det tæt på et vindue. Derfor kan man med en vækstlampe sikre sig, at træet får den helt rette mængde lys – selv om vinteren, smart ikke? 

En god fuld spektre vækstlampe kan sørge for at træet får den rette mængde lys året rundt. Udbuddet af vækstlamper indeholder både vandafvisende og vandtætte typer. Vandafvisende vækstlys kan være en fordel i mange situationer, især hvis du kommer til at sprøjte vand på lampen under vanding af citrustræet.

En tredje måde at holde liv i dit citrontræ, er ved at placere det i et drivhus. Drivhuset har mange gode egenskaber som er fordelagtig for dit citrontræ. Men fælles for alle de 3 nævnte metoder er, at uanset hvad har træet brug for den rette mængde lys og varme for at kunne vokse sig stort og flot. Det er derfor vigtigt, at selvom du har placeret træet i et drivhus, at anskaffe passende belysning og tilskudsvarme til træet. Klik her, for at læse mere om hvilket plantelys du skal vælge til dit drivhus.

 

Hvor meget vækstlys skal mit citrustræ have?

Det videnskabelige svar er at et citrustræ normalt får min 7 timer med en DLI på over 21 (mol/m²/dag), det svare til en lysstyrke på min 850 μmol/m²/sek.

  • Eller 12 timer/dag med min. 500 μmol/m²/sek., – dette kan opnås med en 200Watt grolys lampe, som netop kan give  500 μmol/m²/sek. i en afstand på 50cm

Omregnet til LUX:

  • Hvis man vælger en fuld spektre lampe der giver 500 μmol/m²/sek., kan man bruge opsættelse faktoren på 0,0185. Så fremkommer det at en  lysstyrke på 27.000 Lux i 12 timer/dag giver en normal vækst og frugtudvikling.

Hvis du ikke har den mængde lys tilgængeligt, kan du opbevare planten ved en lavere temperatur, fx 5-10°C og med omkring 5.000-10.000 Lux min. 12timer/dag, svarende til min 100 μmol/m²/sek. 

 

Hvor mange timer skal lyset være tændt?

Citrus træer bør have min 6 timer med fuld sol hver dag for at trives. Hvis dit træ får mindre end det, kan det anbefales at give kunstigt grolys og en laver temperatur. For at overleve en vinter i Danmark (planten vil ikke trives, kun overleve i dvale), bør en plantelampe på 40Watt bør min være tændt 12 timer ved en afstand på  40-50cm.

 

Hvornår skal jeg tage mit citrontræ ind?

Da et citrontræ typisk ikke tåler temperaturer under 8°C, skal du finde en måde at opbevare træet indenfor henover vinteren. Alt efter vejret skal man typisk tage et citrustræ ind i slutningen af september, og så kan det sættes ud igen i starten af maj måned. Mens træet opbevares indenfor skal det opbevares lyst og kølige, dog aldrig under 8°C da det så kan tabe bladene eller gå til.

Mens citrontræerne opbevares indenfor, kan de med fordel overbruses jævnligt med vand. Luften er nemlig ofte tør indenfor, og for at træet ikke skal udtørre og for at holde spindemider og andre skadedyr nede, er det en god idé at give dem et godt brusebad regelmæssigt.

Checkliste for overvintring af citrustræer

  • Find et køligt sted til vinteropbevaringen – overvåg temperaturen med et termometer
  • Sørg for et godt tilskudslys, gerne en LED lampe med naturligt dagslys
  • Giv planterne en overbrusninger regelmæssig gennem vinteren
  • Undersøg planten løbende for skadedyr – brug evt. insektsæbe eller lig.
  • Pas på med at træet ikke får for meget vand – En Jord fugtighedsmåler er en fordel

Hvorfor taber mit citrontræ bladene?

Man kan til tider opleve at citrontræet taber bladene, selvom træet ser sundt og rask ud. Dette skyldes det der kaldes “varmt hoved, kolde fødder”. “Varmt hoved, kolde fødder” opstår når træet bliver stresset. Det kan f.eks. ske ved at stuetemperaturen er 21°C hvilket gør at bladene ser sunde og raske ud. Det man ofte glemmer er, at temperaturen på gulvet er koldere end selve stuetemperaturen. Gulvet kan således have en temperatur på 15-18 °C, hvilket medfører at rødderne bliver stresset. De forskellige temperaturer mellem “hoved” og “fødder” medfører at træet kan miste sine blade. En god måde at forebygge dette på, er ved at bruge en varmemåtte/varmeplade. Ved at placere træet på varmemåtten, vil træets rødder blive opvarmet. Således kan du modvirke fænomenet “varmt hoved, kolde fødder”.

 

Hjælp til overvintring af citrustræer

Hvis du er i tvivle om hvilken lampe du skal vælge til dine citrustræer, er du velkommen til at kontaktes os for råd og vejledning her