Overvintring af citrontræ og andre citrustræer

Overvintring af citrustræer
 

Et citrontræ er blandt de mest efterspurgte træer i Danmark. Det skyldes måske, at træet giver følelsen af varmere himmelstrøg. Citrontræet klarer sig godt i den lyse varme danske sommer. Men når vi kommer til de kolde vintermåneder, kan det være svært at vedligeholde citrontræet. Hvis ikke man er opmærksom når vintermånederne banker på, kan det i værste fald ende med at gå til. Derfor er det vigtigt at holde øje med om træet får den rette mængde lys, vand, gødning og varme.

Hvordan plejer man et citrontræ?

Dit citrontræ har nogle helt specielle krav til hvordan det plejes bedst, citrontræet har brug for en minimumstemperatur på 8 – 10 °C året rundt. Det kan derfor være svært at opfylde citrontræets behov for lys og varme i vinterhalvåret, hvor netop de to ting er begrænsede.

Der findes forskellige måder at holde liv i træet så længe som muligt. Du kan eksempelvis undersøge muligheden for, at få træet passet henover vinteren hos en planteskole nær dig – det er en god løsning, men det kan er bøvlet og kan nemt blive dyrt. For ikke at tale om den besværlige transport, og du får heller ikke glæde af dit flotte citrontræ, dets skønne duft og mulighed for anvendelse af frugterne derhjemme i den periode, øv! 

Citrontræ

Vækstlampe er din redning om vinteren

Der findes heldigvis andre alternativer. Du kan blandt andet placere dit citrontræ tæt ved et vindue, hvor solen har rig mulighed for at lyse på træet. Da vi i Danmark har en begrænset mængde af lys og varme i vinterperioden, er det tæt på umuligt at vedligeholde træet, ved udelukkende at placere det tæt på et vindue. Derfor kan man med en vækstlampe sikre sig, at træet får den helt rigtige mængde lys – også om vinteren, smart ikke? 

En god fuld spektre vækstlampe kan sørge for at citrontræet får den rette mængde lys året rundt. Udbuddet af vækstlamper indeholder både vandafvisende og vandtætte typer. Vandafvisende vækstlys kan være en fordel i mange situationer, især hvis du kommer til at sprøjte vand på lampen under vanding af citrustræet.

En tredje måde at holde liv i dit citrontræ, er ved at placere det i et drivhus. Drivhuset har mange gode egenskaber som er fordelagtig for dit citrontræ.

Men fælles for alle 3 metoder er, at træet har brug for den rette mængde lys og varme for at kunne vokse sig stort og flot. Det er derfor vigtigt, at selvom du har placeret træet i et drivhus, at du anskaffer passende belysning og tilskudsvarme til træet. Klik her, for at læse mere om hvilket plantelys du skal vælge til dit drivhus.

Hvor meget vækstlys skal mit citrustræ have?

Det videnskabelige svar er at et citrustræ normalt får min 7 timer med en DLI på over 21 (mol/m²/dag), det svarer til en lysstyrke på min 850 μmol/m²/sek.

  • Eller 12 timer/dag med min. 500 μmol/m²/sek., – dette kan opnås med en 200Watt grolys lampe, som netop kan give  500 μmol/m²/sek. i en afstand på 50cm

Omregnet til LUX:

  • Hvis man vælger en fuld spektre lampe der giver 500 μmol/m²/sek., kan man bruge opsættelse faktoren på 0,0185. Så fremkommer det at en  lysstyrke på 27.000 Lux i 12 timer/dag giver en normal vækst og frugtudvikling.

Hvis du ikke har den mængde lys tilgængeligt, kan du opbevare planten ved en lavere temperatur, fx 5-10°C og med omkring 5.000-10.000 Lux min. 12timer/dag, svarende til min 100 μmol/m²/sek. 

Læs mere om hvad μmol betyder, og hvor mange µmol planter skal have for at trives

Hvor mange timer skal lyset være tændt?

Citrustræer bør have min. 6 timers fuld sol hver dag for at trives. Hvis dit træ får mindre end det, kan det anbefales at give kunstigt grolys og en lavere temperatur. For at overleve en vinter i Danmark (planten vil ikke trives, kun overleve i dvale), bør en plantelampe på 40Watt bør min være tændt 12 timer ved en afstand på  40-50cm.

Hvornår skal jeg tage mit citrontræ ind?

Citrontræer tåler ikke temperaturer under 8°C. Alt efter vejret skal man typisk tage et citrustræ ind i slutningen af september, og så kan det sættes ud igen i starten af maj måned. Mens træet opbevares indenfor skal det opbevares lyst og køligt, dog aldrig under 8°C da det så kan tabe bladene eller gå til.

Citron med vandperler på citrontræ
Citron med vandperler

Mens citrontræerne opbevares indenfor, kan de med fordel overbruses jævnligt med vand. Luften er ofte tør indenfor, og for at træet ikke skal udtørre, og for at holde spindemider og andre skadedyr nede, er det en god idé at give dem et godt brusebad regelmæssigt.

Checkliste for overvintring af citrustræer

  • Find et køligt sted til vinteropbevaringen – overvåg temperaturen med et termometer
  • Sørg for et godt tilskudslys, gerne en LED lampe med naturligt dagslys
  • Giv planterne overbrusninger regelmæssig gennem vinteren
  • Undersøg planten løbende for skadedyr – brug evt. insektsæbe eller lignende
  • Pas på træet ikke får for meget vand – En jord fugtighedsmåler er en fordel

Hvorfor taber mit citrontræ bladene?

Man kan opleve at citrontræet taber bladene, selvom træet ser sundt og raskt ud. Det skyldes et fænomen der kaldes “varmt hoved, kolde fødder” som opstår når træet bliver stresset. Det kan f.eks. forekomme når stuetemperaturen er på 21°C, hvilket gør at bladene ser sunde og raske ud. Men hvis så temperaturen på gulvet er 3-6°C koldere end selve stuetemperaturen, altså en gulvtemperatur på omkring temperatur på 15-18 °C, hvilket ofte sker, kan det medfører at rødderne bliver stressede. 

Når rødderne bliver stressede kan det i sidste ende resulterer i at træet mister sine blade. En god måde at forebygge dette på, er ved at bruge en varmemåtte/varmeplade. Ved at placere træet på varmemåtten, vil træets rødder blive opvarmet. Således kan du modvirke fænomenet “varmt hoved, kolde fødder”.

Gødning og citrontræer

Hvis citrontræet står i en krukke, og er opbevaret indendørs i mange måneder, vil det ofte løbe tør for næring og have brug for gødning for at trives og overleve – vi i plantelys.dk anbefaler at der gødes hver 6-8 uge.

Hjælp til overvintring af citrustræer

Hvis du er i tvivl om hvilken lampe du skal vælge til dine citrustræer, er du velkommen til at kontakte os for råd og vejledning her

Alternativer til citrontræer

Hvis du gerne vil nyde dufte og smagen af citron i dit hjem og i din madlavning, behøver du ikke nødvendigvis at have dit eget citrontræer derhjemme. Du kan nemlig også gro den langt mere hårdføre, men mindst lige så velsmagende, plante Smalfliget – Citrontagetes. 

Smalfliget - Citrontagetes krydderurtefrø

Smalfliget – Citrontagetes er en meget smuk og velsmagende krydderurt, med mange anvendelsesmuligheder og en dejlig duft af citron. Planten er ikke særligt krævende, og kan trives under de fleste forhold. Hvilket gør den til et bedre valg, for dem som ikke helt tør at rode sig ind i at dyrke ægte citroner endnu.