Indholdsfortegnelse
ToggleHydroponisk dyrkning kort fortalt.
Hvis det skal forklares helt basalt, kan hydroponik siges at være plantedyrkning uden jord. Ordet hydroponik stammer fra en blanding af græsk og latin hvor hydro betyder vand, og ponos betyder såning/dyrkning. Hydroponik er altså dyrkning af planter via vand som erstatning for jord. Jord er det man kalder for et vækstmedie, og er faktisk ikke vigtigt for plantens overlevelse.
Indholdsfortegnelse
Er der en bestemt del af hydroponik der virkelig pirre din interesse? Spring direkte til den her.
Hydroponikens historie
Hydroponik virker som en meget ny teknologi, og det er det selvfølgelig også hvis man sammenligner det med de tidlige jord landbrugssamfund som opstod for 12.000 år siden. Men hvis man kigger på hydroponik med lidt mere moderne øjne, vil man se at det faktisk også er en oldgammel metode.
Hydroponik blev nemlig for første gang benyttet, for godt og vel et par tusinde år siden. Det er formodet at teknologien blandt andet blev brugt i Babylons hængende haver, i det nuværende Irak. Derudover ved vi også at det dengang blev benyttet i aztekernes og oldtidens Kinas flydende marker/haver, og det gør det faktisk stadig den dag i dag.
I løbet af 1600-tallet begyndte der for alvor at komme gang i den type hydroponik vi kender i dag. Her begyndte forskere og videnskabsmænd, som Francis Bacon, nemlig at undersøge og forske med hydroponik fra et videnskabeligt perspektiv. Dengang blev emnet dog omtalt under navnet vandkultur.
Vandkulturerne blev så brugt i forbindelse med flere forskellige biologi orienterede eksperimenter.
Det var i forbindelse med disse eksperimenter at det videnskabelige samfund kom frem til at gødning og næringsstoffer, var nødvendigt for plantevækst, ydermere blev det også bestemt præcis hvilke stoffer der var vigtige. Det har altså haft stor indflydelse på landbruget og moderne NPK gødning. Og hydroponik bruges faktisk stadig i laboratorie sammenhæng til research af gødningsvarianter den dag i dag.
Senere, cirka i løbet af 1920’erne, begyndte Den amerikanske forsker og professor William Frederick Gericke fra University of California, at interessere sig for dyrkning med vand som vækstmedie. Via denne dyrkningsmetode groede han så en næsten 8 meter høj tomatplante, hvilket blev en stor sensation og resulterede i meget opmærksomhed for forskeren. Hvorefter han så fandt på ordet hydroponik til at beskrive metoden.
I årene 1930 til 1950 blev hydroponik benyttet af det amerikanske militær, til at dyrke mad og afgrøder på fjerne og svært tilgængelige militærbaser. Dette blev i stor grad gjort på militær lufthavnen Wake Island i Stillehavet. Militærbasen producerede omkring 40 kg grøntsager ugentligt.
I de seneste par år er Nasa nok dem der laver allermest research, når det kommer til hydroponik. De håber nemlig på at kunne bruge det til at gro afgrøder til astronauter, på fremtidige rumfartsmissioner.
De har blandt andet testet det på den internationale rumstation, ISS, og forventer at bruge det på bemandede marsmissioner. I løbet af deres forskning har de også opfundet en ny afart af hydroponik, denne nye dyrkningsform kaldes aeroponik.
Moderne industriel hydroponik
Nutildags er det dog ikke kun forskning og research der har gavn af hydroponik. Både mange virksomheder og privat personer er nemlig gået i gang med at benytte sig af hydroponik til effektiv dyrkning af grøntsager og krydderurter.
Blandt andet er virksomheden Nordic Harvest fra Taastrup i gang med en af Europas største vertikale farme. I en vertikal hydroponisk farm dyrker man hydroponisk i flere etager, stablet ovenpå hinden, hvilket tillader en meget stor produktion, på forholdsvis lidt plads.
At man kan dyrke meget mad på få kvadratmeter er ekstremt praktisk, for det betyder at man kan rykke fødevare produktionen tættere på efterspørgslen af mad, altså byerne.
Det er nemlig muligt at omdanne allerede eksisterende varehuse, lagerhaller og andre store industribygninger, til vertikale hydroponiske farme.
Store indendørs landbrug som disse er meget fordelagtige for den grønne omstilling, da de sikre at vi ikke behøver at importere og transportere fødevarer, over store distancer. Derudover kan de producere året rundt og det er således også muligt at nyde friske lokalt dyrkede salathoveder, selvom det er midt i vinter.
Men de klimamæssige fordele ved hydroponisk dyrkning er endnu flere. En hydroponisk farm er et lukket system, hvilket betyder at der ikke er noget der kan sive ned i jorden, og på den måde gå til spilde.
Alt vand og gødning, kan nemlig genbruges i systemet hvilket resultere i en drastisk lavere mængde vand og gødning nødvendigt fra såning til høst, end det tager i det konventionelle jord/mark baserede landbrug. Faktisk bruger man 95% mindre vand, end ved konventionel dyrkning.
At det er lukket system betyder også at det er muligt at drive “farmen” som et renrum. Et renrum også kaldet et rent rum, er et rum konstrueret til at være så isoleret fra omverden som muligt. Det er altså luft tæt, hvor alt luft i bygningen bliver renset, inden det kommer ind, derudover kræver renrum også tøjskift af personale inden indgang.
Fordelene ved et renrum eller et semi-renrum, er at man opretholder en meget lav koncentration af luftbårne partikler og udefra kommende forurening. Dette garanterer så, at risikoen for at planterne bliver inficerede eller smittede med plantesygdomme, er absolut minimal.
Det er derfor ikke nødvendigt at bruge sprøjtegift og lignede, hvilket er godt for både dem der skal spise planterne, og for miljøet.
Hydroponisk dyrkning for privatpersoner
Hydroponisk dyrkning er dog ikke kun til gavn for virksomheder og Danmark på et nationalt plan. Som privatperson kan du nemlig også selv dyrke fødevarer hydroponisk, og nyde stor gavn af det. Her på plantelys sælger vi både udstyr til store erhvervs farme, men også til individer som dig.
Du kan nemlig få stor gavn af at have din egen hydroponiske “mini-produktion”. For eksempel kan du med en indendørs “smart-garden” køkkenhave, dyrke friske krydderurter direkte i din køkken, året rundt, altså også i de dybe vintermåneder.
Når man dyrker planter hydroponisk er der en masse små forskelle fra konventionel dyrkning, som alle gør din hverdag lidt nemmere. Blandet andet behøver du ikke at vande dine planter nær se ofte. Fordi hydroponisk dyrkning foregår i vand og ikke i jord, er der væsentligt mere vand tilgængelig for planten, og der kan derfor gå længere tid mellem vandingerne. Derudover sviner det ikke ligeså meget, da du ikke risikere at spilde jord og mudder i dit hjem.
Frem for alt giver hydroponisk dyrkning et større udbytte. Når det bliver tid til at høste din plante, vil du altså have mere “frugt”, end du ville hvis du dyrkede planten på normalvis. Derudover vil den også blive klar hurtige. Hydroponiske planter vokser nemlig væsentligt hurtigere. Faktisk kan du dyrke et helt salat hoved hydroponisk, fra frø til færdig plante, på kun lige omkring 3 uger.
Hvordan fungere hydroponisk dyrkning
Her kan du læse næsten alt der er værd at vide, for at forstå hvordan man gror planter hydroponisk. Når man dyrker planter hydroponisk er der altså ikke noget behov for jord, men der er til gengæld en masse andet som er strengt nødvendigt. Planter har nemlig mange behov, og på mange måder er hele pointen i hydroponisk dyrkning, at opfylde alle disse behov, så godt som muligt. Takket være de forskere der eksperimenterede med hydroponik tilbage i 1600-tallet, ved vi præcis hvad disse behov er.
Som man måske kan huske tilbage til i folkeskolen, laver plante fotosyntese. Fotosyntesen er den proces hvorved plantens grønkorn(blade), omdanner lys, vand og CO2 fra luften til oxygen(ilt) samt til glukose(sukker) for planten selv. Ud fra fotosyntesen kan vi altså allerede konkludere tre ting, som vi skal sørge for er tilgængelige for vores hydroponiske plante, hvis vi ønsker at den skal gro. Lys, vand, og luft(CO2).
Hvad er hydroponik - Vækstmediet
Vækstmedier… Medmindre man allerede kender meget til plantedyrkning, er vækstmedier nok ikke noget man har hørt særligt meget om. Men det kan vi forhåbentligt lave om på. Et vækstmedie er overordnet set det materiale som “væksten” forgår i. For en normal potteplante er dens vækstmedie altså jord. Det er nemlig jorden som holder plantens rødder på plads, og det er jorden der opbevare den vand og de næringsstoffer, som planten har behov for.
Jord er dog ikke den mest effektive måde at gro planter på. Udover effektiviteten/hastigheden er jord heller ikke sterilt, hvilket øger ricikoen for at sygsomme, pester og svampe kan sprede sig til din plante, hvis du benytter dig af dårlig jord. At den grund er det som hovedregel bedst at benytte et sterilt vækstmedie, hvis man vil sikre sig en perfekt høst.
Endnu bedre end sterile vækstmedier er dog hydroponisk dyrkning. Ved hydroponisk dyrkning er det nemlig slet ikke nødvendigt at benytte sig af et vækstmedie. Her har man i stedet blot vand med opløste næringsstoffer, som er i direkte kontakt med plantens rodsystem. Det er dog vigtigt at man ikke hælder for meget vand ind i. Hvis vandstanden bliver for høj og kommer i kontakt med “frøet”, altså der hvor planten overgår fra rod til plante, kan man nemlig risikere at drukne planten. Vandstanden skal dog heller ikke blive så lav at rødderne ikke kan nå vandet.
Hvis det lyder for besværlig, og du hellere bare vil prøve at eksperimentere lidt med plantedyrkning i vækstmedier, kan du læse vores artikel der sameligner de mange forskellige medie typer.
Hvad er hydroponik - Lys
Kunstigt lys er ikke som sådan en del af hydroponisk dyrkning. Der er dog mange gode grunde til at det ofte bliver involveret, når man taler om hydroponik. I princippet kan man sagtens dyrke hydroponiske planter udenfor, med solen som den eneste lyskilde. Dette sætter dog en del begrænsninger for en, når det kommer til den periode man kan dyrke i. På grund af hydroponikens fantastiske grosegenskaber er det nemlig meget velegnet, når det kommer til dyrkning indenfor, især med lidt hjælp fra kunstigt lys.
Man kan derfor med fordele anskaffe sig en kunstig lyskilde designet til plantedyrkning, også kaldet et vækstlys. Med et vækstlys bliver det muligt at dyrke planter året rundt, og du kan derfor være helt uafhængig når det kommer til solen, og årets sæsoner. Et vækstlys er en særlig lampe, lavet med en ekstra høj lysstyrke, i den helt rigtige bølge længde, så planter kan fotosyntesere under dem. Læs mere om lys til plantedyrkning.
Hvad er hydroponik - Næringsstoffer
Dette er dog ikke det eneste de har brug for, det havde ellers været dejlig nemt, hvis det var så simpelt. Planter har nemlig også brug for mange forskellige næringsstoffer. Normalt plejer man at sige at de primære næringsstoffer, altså dem planterne har størst behov for, er nitrogen (N), fosfor (P), kalium(K), svovl(S), calcium (Ca) og til sidst magnesium (Mg).
Når man dyrker planter konventionelt behøver man typiske ikke bekymre sig alt for meget om tilføjelse af næringsstoffer. Normal jord indeholder nemlig ofte mange af disse stoffer i sig, helt naturligt. Men dette gælder ikke når det kommer til hydroponisk dyrkning, vand er nemlig stort sterilt. Men det er heldigvis ikke sådan at du behøver at finde alle stofferne enkeltvis, og selv måle og blande dem i de rigtige proportioner. Sådan var det tilbage i de gamle dage, men nutildags er det blevet væsentligt nemmere.
Her på plantelys, men også mange andre steder, er det nemlig mulig at købe gødning, som indeholder alle de næringsstoffer, som planten skal bruge for at skabe optimal vækst, i hydroponiske omgivelser. Personligt anbefaler vi gødning fra mærket BiG plant science. Alt gødning fra BiG plant science er dansk produceret, og designet specifikt til danske vandforhold. Se flere fordele ved gødning fra BiG plant science.
Hydroponisk udstyr
Tillykke! Du er nu klar til at gå i gang med at dyrke planter hydroponisk. Her hos plantelys.dk er vi eksperter i hydroponisk dyrkning, hvis du har nogle spørgsmål er du derfor mere en velkommen til at ringe til os. Find kontaktinformationer her
Du kan også tage et kig på vores udstyr til hydroponisk dyrkning. Eller måske læse lidt om mikrogrønt? Mikrogrønt er ligesom hydroponik, en ny og spændende dyrkningsform, med stort potentiale!