Hvordan dyrker jeg mikrogrønt
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt: Denne guide viser dig, hvordan du starter din egen lille mikrogrønt have derhjemme, du bliver guidet igennem de mest populære økologiske frø som du kan spise året rundt.
Lær at dyrke mikrogrønt hele året, så du altid har friske, næringsrige grøntsager. Vi guider dig fra valg af frø til høst, så du let kan få succes med at dyrke dit eget mikrogrønt så det hele bliver ligeså let som en leg.
Hvad er mikrogrønt
Microgreen som også er kendt som mikrogrønt på dansk, er det næste hvad angår spiselige planter. Mikrogrønt er planter og urter som kan spises, så snart kimblade er udviklet, og det er selvom planterne endnu ikke er fuldvoksne og færdig udviklede. Lidt afhængigt af typen kan minigrønt høstes cirka 1-2 uger efter spiring. Høsten omfatter både kimstængel og blade, men ikke kimroden som efterlades i gromediet/jorden. Det er altså næsten hele planten som er spiselig!
Miniplanterne har en lækker aromatisk smag, og deres nærings indhold er meget mere koncentreret end i de voksne planter. Disse miniplanter findes i mange forskellige farver og teksturer. Mikrogrønt bliver anset for at være babyplanter, de falder imellem at være en spire og babygrøn/minigrønt. Dette betyder dog ikke at Mikrogrønt er det samme som spirer, som ikke har blade.
Spirer har i modsætning til mikrogrønt en kortere vækstcyklus som typisk er mellem 2-7 dage, hvorimod mikrogrønt normal kan høstes efter ca. 7-14 dage efter spiring, her er plantens rigtige kimblade nemlig kommet frem. Efter ca. 7-14 dage har dine planter opnået samme smag som den færdig grøntsag, fx broccoli eller ærter, hvilket gør mikrogrønt meget mere egnet til madlavning end spire, plus at det som sagt er super sundt.
Alt du har brug for at vide om mikrogrønt bakker
For at få den optimale udnyttelse af din produktion af mikrogrønt, kan du med fordel bruge mikrogrønt bakker. Mikrogrønt bakker har den fordel at de er designet til at give de optimale vækstbetingelser for dine mikro planter, herunder den perfekte dræning af vandet, så de små sagte rødder ikke rådner eller der kommer mug i dit mikrogrønt. Det er altså meget fordelagtigt at benytte sig af en mikrogrønt bakke, men hvis du gerne vil være lidt kreativ kan du også forsøge at lave din egen bakke, måske af en mælkekarton?
Her på webshoppen fås bakkerne i mange forskellige udgaver, de lave bakker på 25mm, er velegnet til små planter, fx broccoli eller radisser, hvorimod større planter så som for eksempel ærtespire bør have høje bakker på 35mm, der bedre understøtter de høje tynde planter. Se udvalget her
De sorte mikrogrønt bakker er laver af tykt solidt genbrugsplast, og er altså af høj kvalitet. Hvis du vælger at investere i en mikrogrønt bakke, skal du bruge både en top og en bund. Top delen er det man kalder for selve “mikrogrøntbakken”, det er i denne del at du skal lige vækstmediet/gromediet og altså også her du vil så dine frø. Bunden er det man kalder for “undervandingsbakken” denne del er også meget vigtig, det er nemlig her vandet du vander med vil rinde hen, så det er tilgængeligt for mikrogrønts rødder, uden at du risikere at vandet drukner din mikrogrønt.
Guide til gromedier og gødning
Når der dyrkes mikrogrønt, er det bedst hvis plantespirernes rødder har noget der kan holde planten fast mens den vokser. Her findes der mange gode valgmuligheder, fx Cocos fiber, hampmåtter, fibermåtter, spagnum, rockwool og særlige indrette plantebakker med net. Men mange vælger også at eksperimenter med køkkenrulle, vat, papir og havejord mf.
Vi fraråder dog stærkt at bruge havejord da det indeholder alt for mange bakterie og sygdomme, som kan ende op med at forurene og ødelægge de sarte mikrogrønne planter og gøre den uspiselige. Men alle de andre muligheder vi nævnte kan alle sammen føre til rigtig gode resultater. Fibermåtter og spagnum er dog ikke særligt miljøvenligt, vi anbefaler derfor at bruge en af de tre andre muligheder. Rockwool har det problem at det kan være svært at købe i små pakker, derfor er det bedste valg typisk hampmåtter eller cocosfiber.
Desværre har det ikke været muligt for os at finde en leveredør, der kan levere hampmåtter, som i følge de dyrkningsforsøg vi selv har fortaget os, kan levere lige så gode resultater som kokosfiber. Vi sælger derfor udelukkende kokosfiber muld her hos plantelys.dk. Du kan læse mere om alt det fede ved kokosmuld her
Når du skal dyrke mikrogrønt i kokosjord, skal du starte med at forberede jorden, dette tager cirka en times tid. Kokosjord har en ekstremt høj suge evne. Den kokosmuld du vil få leveret er det man kalder en komprimeret “mursten”. Murstenen er altså bare kokosfibre der er blevet presset sammen, det der skal ske nu er altså at den skal af-komprimeres.
Dette gøres ved at blande kokosmulden med vand i et forhold der hedder cirka 20% kokos og 80% vand. Rør i blandingen regelmæssigt, mens du lader kokossen suge vandet til sig i en halv til en hel time. Kokosjord er fuldstændigt sterilt, så for at sikre at der er næringsstoffer nok til din mikrogrønt, anbefaler vi at du tilføjer lidt af den dansk producerede gødning A+B fra Big Plant Science til din kokosjord. Du er nu klar til at så dine mikrogrønt frø!
Hvilke frø kan jeg bruge til at dyrke mikrogrønt
Før du kan går i gange med at dyrke dit eget mikrogrønt, er det nødvendigt at anskaffe sig nogle frø. Her er det vigtigt at vælge økologiske frø. De plantefrø som der kan købes i supermarkedet og byggemarkederne, er nemlig normalt er behandlet. Blandt andet er de behandlet med et svampemiddel som er giftigt for mennesker. Det kan altså være sundhedsskadeligt at lave mikrogrønt med de forkerte frø.
Frø | Smag |
---|---|
Radise | Skarp |
Broccoli | Nærende |
Alfalfa | Mild |
Solsikke | Nøddeagtig |
Ærteskud | Sød |
Rødkløver | Knasende |
Hvedegræs | Grønt |
Karse | Peberagtig |
Amarant | Farverig |
Bukkehorn | Krydret |
Sådan dyrker du mikrogrønt derhjemme en step by step guide til dyrkningen af mikrogrønt
- Bakken – En spire-og undervandningsbakke i kraftig plast er næsten uundværlig, denne såbakke er designet til at du kan vande nedefra og dermed undgå at slå de fine nye mikrogrøntsager ned og undgå at de bliver plettede af kalk fra vandet. I såbakken placeres et gromedie, der findes forskellige slags fx. hampemåtter og kokosfiber. Derudover har du brug for et låg, da frøene spirer i mørke.
- Frø – Når bakke og gromedie er placeret og fugtet, så skal der frø på. Vi anbefaler at du udelukkende bruger økologiske frø til dit mikrogrønt, konventionelle frø er coatede med svampegifte og fordi mikrogrønt kun vokser i ganske kort tid, så når giften ikke at sive væk inden du skal høste dine mikrogrøntsager.
- VIGTIGT: Når dine frø er klar på vækstmedie i spirebakken skal de dækkes til og gerne med vægt på, frøet spirer i mørke, og når det bliver presset let mod gromediet, vil det lettere kunne tage fat og sætte sine små finde rødder fast – når frøene er spiret fjerner du låget og lader spirerne få lys.
- Lys – Med en fuldspektret grolys lampe over dine planter kan du dyrke mikrogrønsager alle steder fra kælder til kvist, hele året rundt. Et mørkt rum kan være en fordel, fordi du her kan kontrollere miljøet fuldstændig, blandt andet kan du undgå at vandet fordamper hurtigere end du kan nå at vande hvis de får fuld sol. I en vindueskarm risikerer du for meget varme, som så får vandet til at fordampe og de små spirer vil hurtigt gå til hvis ikke du passer på de ikke tørrer ud. En vækstlys lampe over et køkkenbord eller andre steder er også en rigtig god løsning og er nok også det de fleste gør ved hjemmedyrkning, det er så skønt for både børn og voksne at følge med i hvor hurtigt de skifter fra frø til de dejligste mikrogrøntsager.
- Gromedie – Dyrking med gromediet Coco coir er en nem og bæredygtig måde at dyrke mikrogrønt på. Coco coir hjælper med at holde en ideel og fugtig balance der sikre god dræning. Frøene sprædes jævnt over det fugtige coco coir og vandes forsigtigt.
Dit mikrogrønt er rigt på næringsstoffer og smag, og er klar til høst indenfor 2-3 uger.
Du kan læse yderligere inde op Mikrogrønt dyrkning – begynder guide
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt: broccoli
Broccoli dyrket som mikrogrønt er ikke helt ligesom almindelig broccoli, men der er selvfølgelig mange ligheder. Almindelig broccoli er meget rig på vitaminer, men mikrogrønt broccoli er endnu mere rig på vitaminer! Det har et meget højt indhold af både A, B, C, E og K vitamin.
Broccoli som mikrogrønt har en dejlig smag af broccoli. Smagen er dog forholdsvis mild og altså ikke alt for kraftig, til at man kan nyde den.
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt broccoli:
- Forbered dit vækstmedie | kapitel om vækstmedier
- Placer dit vækstmedie i mikrogrøntbarken eller i din valgte dyrkningsbeholder
- Så dine lækre økologiske broccoli frø så de ligger tæt, men sørg samtidigt for at de er jævnt fordelt. (Frøene skal ned i bakken, men oven på vækstmediet, det er vigtigt at du ikke graver frøene ned.)
- De første 2 dage efter såning bør frøene opbevares i mørke, enten ved at ligge bakken i et mørkt rum, eller ved at du ligger noget hen over bakken.
- Det er svært at sige præcis hvor ofte du bør vande frøene, da det kan variere meget efter bakken, mediet og indeklimaet. Du bør derfor altid selv være opmærksom på at der er vand nok, så de ikke tørre ud.
- Broccolien spirer efter blot 2-3 dage, og den kan høstes som spire efter 5 dage. Vi anbefaler dog at udskyde høsten til at broccolien er klar som mikrogrønt, dette tager cirka 12-14 dage. Som mikrogrønt er der både en kraftigere smag samt et højere næringsindhold af sunde vitaminer.
- Tilbered som en lækker mikrogrønt madret! Bon appetit!
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt: Radise
Her hos plantelys sælger vi mange forskellige sorter af radise frø, både de klassiske grønne radiser, men også nogle af de smukke lillae og pinke arter. Men du behøver ikke bekymre dig om forskellene, de er nemlig alle sammen økologiske, lækre og nemme at dyrke! Radiser dyrket som mikrogrønt har en dejlig og intens smag af radise, perfekt til smørrebrødet eller ostebrættet!
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt radiser:
- Inden dyrkning skal de økologiske radisefrø ligges i blød i rent postevand i cirka 8 til 12 timer. Radiser er nemlig en meget fugt krævende plante, og dette sikre derfor at der er fugt nok.
- Forbered dit vækstmedie som du plejer, men med ekstra meget vand | kapitel om vækstmedier
- Placer dit vækstmedie i mikrogrøntbarken eller i din valgte dyrkningsbeholder
- Så dine lækre økologiske radise frø så de ligger tæt, men sørg samtidigt for at de er jævnt fordelt. (Frøene skal ned i bakken, men oven på vækstmediet, det er vigtigt at du ikke graver frøene ned.)
- De første 36-48 timer efter såning bør frøene opbevares i mørke og med meget høj fugt. Den nemmeste måde at sørge for høj fugt, er at ligge et stykke ikke-transparent plastik eller sølvpapir, over din plantebakke, så det kan holde den fugtige luft inde og lyset ude.
- Det er svært at sige præcis hvor ofte du bør vande frøene, da det kan variere meget efter bakken, mediet og indeklimaet. Men som sagt er radise meget vand/fugt krævende, så du bør derfor altid være opmærksom på at der er rigeligt med vand, det er dog vigtigt at der ikke er så meget vand at det rør ved frøene.
- Radiserne vil begynde at spirer efter kun omkring 2 dage, nu er det vigtigt at de får massere af lys. Cirka 6-8 dage kan spirene høstes som radise spire. Men det skal siges at du vil få en større og bedre høst, hvis du venter 4-5 dage yderligere, Så er radiserne nemlig klar til at blive høstet som mikrogrønt. Mikrogrønt har både kraftigere smag flere sunde vitaminer.
- Brug din mikrogrønt i en lækker madret! Bon appetit!
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt: Karse
Karse er på rigtig mange måder den originale mikrogrønt. Det er i hvert fald en mikrogrønt rigtigt mange danskere har prøvet at dyrke før, også selvom de aldrig selv har tænkt over at det var mikrogrønt. Men der er rigtig mange gode grunde til at karse er så populært, den første er selvfølgelig den dejlige peberagtige smag, men der er også fordi at det er en af de nemmeste planter at gro som mikrogrønt.
En tredje bonus, som dog ikke er ligeså alment kendt, er det enorme sundheds potentiale i karse. Karse indeholder nemlig både A, B, C og E vitamin, og så har det endda et meget højt protein indhold, næsten 20-25 procent, det er altså lidt af en bodybuilder super food.
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt karse:
- Det er ikke nødvendigt at ligge karse i blød inden såning
- Forbered dit vækstmedie som du plejer, men med en lille smule ekstra vand | kapitel om vækstmedier
- Placer dit vækstmedie i mikrogrøntbarken eller i din valgte dyrkningsbeholder
- Så dine lækre økologiske karse frø så de ligger tæt, men sørg samtidigt for at de er jævnt fordelt. (Frøene skal ned i bakken, men oven på vækstmediet, det er vigtigt at du ikke graver frøene ned.)
- Karse har godt af lys gennem hele sin livscyklus, det er dog stadig vigtig med høj fugt. Vi anbefaler derfor at du benytter dig af et mini drivhus til din karse, dette hjælper nemlig til at holde fugten inde og skabe høj luftfugtighed, men du kan selvfølgelig også sagtens få succes med at dyrke din karse uden.
- Vand hyppigt, men sørg stadig for at du ikke giver så meget vand, at vandspejlet når op og rammer frøene, så risikere du nemlig at drukne karsen.
- Karsen vil hurtigt begynde at spirer. Allerede efter blot 6-7 dage kan du begynde at høste karse spirene. Men du men du kan sagtens lade din karse stå og så høste en lille smule af gangen i et længere stykke til.
- Din karse er nu helt perfekt oven på æggemaden! Bon appetit!
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt: Solsikkefrø
Vi kender alle til du smukke gule solsikke blomster, desværre kommer der ikke nogen smuk solsikke blomst når vi dyrker det som mikrogrønt, men der er en masse andet lækkert ved dem! Solsikke frø som er dyrket via vores dyrkningsvejledning til mikrogrønt, bliver til en lille frisk spire, men stadig men en smule tykkelse og robusthed. Ligesom med alt andet mikrogrønt kan hele planten spises, altså både blade og stilk. Stilken fra solsikke mikrogrønt har en dejlig solsikkekerne/nøde smag.
Det meste mikrogrønt er fuld af vitaminer og rigtigt sundt for dig! Dette gælder også for solsikke mikrogrønt, det er nemlig både rig på A, B, C og E vitaminer, og alt afhængig af gødning og lysforhold har det et protein indhold på mellem 20 og 25%.
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt solsikke:
- Ligesom med radisefrø skal de økologiske solsikkefrø ligges i blød i rent postevand i cirka 8 til 12 timer inden dyrkning. solsikke er nemlig en meget fugt krævende plante, og dette sikre derfor at der er fugt nok.
- Forbered dit vækstmedie som du plejer, sørg for rigeligt vand | kapitel om vækstmedier
- Placer dit vækstmedie i mikrogrøntbarken eller i din valgte dyrkningsbeholder
- Så dine lækre økologiske solsikkefrø så de ligger tæt, men sørg samtidigt for at de er jævnt fordelt. (Frøene skal ned i bakken, men oven på vækstmediet, det er vigtigt at du ikke graver frøene ned.)
- De første 48 timer efter såning bør frøene have meget fugt og så lidt lys som muligt. Dette kan nemt opnås ved at ligge et stykke ikke-transparent plastik eller sølvpapir, over din plantebakke, så det kan holde den fugtige luft inde og lyset ude.
- Det er vigtigt at du vander solsikke hyppigt, vi plejer at vande vores solsikke mikrogrønt cirka hver anden dag. Men undgå for meget vand så risikere du nemlig at drukne solsikkespirene.
- Efter cirka 14 dage vil dine lækre hjemmedyrkede solsikkespire, være klar til at blive høstet som mikrogrønt.
- Din solsikke mikrogrønt er nu helt klar til at blive en vigtig ingrediens i en dejlig salat! Bon appetit
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt: Rødbede
Rødbede er en af de smukkeste typer af mikrogrønt på marked. Men de er altså ikke kun smukke for dine øjne, de er også meget smukke for din mund! Udover den kraftige røde farve, smager røbede mikrogrønt nemlig helt vildt lækkert.
Rødbede mikrogrønt som er dyrket via vores dyrkningsvejledning til mikrogrønt, har en meget kraftig rødbede smag, som er langt mere koncentreret end i almindelig rødbede. Hjemmedyrket rødbede mikrogrønt er derfor en helt fantastisk erstatning for den normale rødbede på din leverpostej. Det er nemlig ikke kun mere kraftigt smagende, det er også endnu bedre for din sundhed, end den konventionelle rødbede!
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt rødbede:
- Ligesom hos solsikke skal de økologiske rødbede frø ligges i blød i rent postevand. Rødbede har dog et endnu højere vandbehov, og skal derfor ligge i omkring dobbelt så lang tid, altså cirka 12 til 24 timer.
- Forbered dit vækstmedie som du plejer, sørg for rigeligt vand | kapitel om vækstmedier
- Placer dit vækstmedie i mikrogrøntbarken eller i din valgte dyrkningsbeholder
- Så dine lækre økologiske rødbedefrø så de ligger tæt, men sørg samtidigt for at de er jævnt fordelt. (Frøene skal ned i bakken, men oven på vækstmediet, det er vigtigt at du ikke graver frøene ned.)
- Rødbede kan godt tåle lys gennem hele sin livscyklus, det vigtigste er at holde en høj luftfugtighed. Vi anbefaler derfor at du benytter dig af et mini drivhus til dine rødbedespire. Det gennemsigtige låg i drivhuset, vil nemlig tillade at solen kan komme ind, og få vand til at fordampe, men samtidig vil drivhuset det holde på luften/vanden og derfor øge fugtigheden.
- Rødbede er nok den allermest vand krævende mikrogrønt, og du kan derfor næsten ikke komme til at vande den for tit. Du bør derfor bare give den vand så ofte som muligt, men sørg for at vandet ikke går op og rammer frøene, da dette kan skabe komplikationer.
- Efter 4-5 dage vil dine lækre hjemmedyrkede rødbeddefrø begynde at spire, de er dog slet ikke klar til at blive spist endnu. Du skal derfor lade dem gro cirka 10 dage mere, altså 15 dage i alt, før at det er helt klar til at blive høstet.
- Din hjemmedyrkede økologiske rødbede mikrogrønt er nu klar til at pimpe en hvilken som helst smørrebrøds mad op, til er helt nyt niveau! Bon appetit!
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt: Ærtefrø
Ærter der bliver dyrket i jorden er ikke bare ærter. De fungere fungere nemlig også som en jordforbedre i dét at de ligger ekstra kvælstof(nitrogen). Den ekstra kvælstof er rigtig godt som gødning for nye planter som kan plantes i jorden. Det betyder dog også at du ikke kan dyrke ærter i det samme bed flere år i træk, da de så vil putte for meget kvælstof i jorden, hvilket vil resultere i overgødning som altså er giftigt for planter. Det er derfor rigtig smart at dyrke ærter som mikrogrønt. Som mikrogrønt dyrker du nemlig dine ærter inden for helt uden jord! Du kan derfor dyrke ærter igen og igen og igen, helt uden nogle problemer.
En anden fordel ved at dyrke ærter som mikrogrønt, er den fantastiske smag. Ærtespire mikrogrønt smager nemlig af, du kan nok godt gætte det, ærter! De har altså en frisk og dejlig smag af ærter. Det ekstra nemme ved dem er at du ikke behøver at pille ærtebælgene, der er nemlig slet ikke nogle. Som mikrogrønt kan du nemlig spise hele den synlige del af planten altså både stilkene og bladene, og begge ting har en helt vildt lækker og frisk, sød ærtesmag.
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt ærter:
- Vi anbefaler at du ligger dine ærtefrø i blød i vand inden såning. Normalt plejer vi at sige at ærter skal, ligesom meget andet mikrogrønt, lige i blød i cirka 8-12 timer. Eller indtil du kan se at ærtefrøene har suget vand nok til at være fuldstændigt runde.
- Forbered dit vækstmedie som du plejer, sørg for rigeligt vand, det må godt være lidt sjasket | kapitel om vækstmedier
- Placer dit vækstmedie i mikrogrøntbarken eller i din valgte dyrkningsbeholder
- Så dine lækre økologiske ærtefrø så de ligger tæt, men sørg samtidigt for at de er jævnt fordelt. (Frøene skal ned i bakken, men oven på vækstmediet, det er vigtigt at du ikke graver frøene ned.)
- De første 48 timer, altså den spæde del af spirings forløbet, har ærtefrøene bedst hvis de er i et miljø med høj luftfugtighed og et lavt lysniveau. Der er mange måder at gøre dette på, men nogle af de bedste er ved at ligge et fugtigt viskestykker over mikrogrøntbarken, et stykke ikke-transparent plastik eller sølvpapir kan også gå an.
- Ærtespire kræver også en del vand, så du kan sagtens vande hyppigt så lange at vandet ikke kommer direkte i kontakt med frøene, da dette kan drukne dem.
- Efter cirka to ugers tid vil dine lækre ærtespire spire være klar til at blive høstet. Ærter er dog ikke helt ligesom alt det andet mikrogrønt, det kan nemlig høstes flere gange. Hvis du efter de to ugers tid kun høster de øverste dele af stilkene, så der stadig et par centimeter tilbage, og fortsætter med at vande dem, kan du efter en yderligere uge høste i gen. Dette kan typisk gøres 2-3 gange.
- Dine hjemmedyrkede ærtestilke mikrogrønt er nu klar, til at det kun er din fantasi der sætter grænser for hvilken madret de kan blive til! Bon appetit!
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt: Rødkålsfrø
Rødkål er en af de vigtigste kål sorter i det klassiske danske gastronomi. Det er den både på grund af sin smukke og iøjnefaldende farve men også på grund af den lækre smag, og så kan man ovenikøbet også bruge det inden for videnskab som en billig ph-indikator. Der er virkelig ingen plante der fortjener sin plads i det danske køkken mere end rødkål.
Et tema der går igen i denne dyrkningsvejledning til mikrogrønt, er at mikrogrøntplanterne er lidt anderledes end deres fuldvoksende modparter, dette gælder også rødkål. Mikrogrønt rødkål er nemlig på mange måder ikke det samme som rødkål, og det er slet, slet ikke der samme som den rødkål du kan finde på glas i supermarkederne. Det er nemlig endnu sundere! For rødkål som mikrogrønt har faktisk næsten 6 gange så meget C-vitamin og 40 gange mere E-vitamin end almindelig frisk rødkål, samt et stort generelt nærings og mineralindhold, ydermere indeholder det også en overflod af vitamin A, B1, B2 og B3. Det er altså en af de allersundeste mikrogrønt sorter som man kan dyrke!
Dyrkningsvejledning til mikrogrønt rødkål:
- Modsat hvad du måske vil få at vide andre steder fra, er det faktisk ikke nødvendigt at ligge rødkålsfrø i blød i vand inden såning.
- Forbered dit vækstmedie som du plejer | kapitel om vækstmedier
- Placer dit vækstmedie i mikrogrøntbarken eller i din valgte dyrkningsbeholder
- Så dine lækre økologiske ærtefrø så de ligger tæt, men sørg samtidigt for at de er jævnt fordelt. (Frøene skal ned i bakken, men oven på vækstmediet, det er vigtigt at du ikke graver frøene ned.)
- De første 48 timer, efter såning er det bedst at opbevare planterne mørkt og fugtigt, dette hjælper med at sætte gang i rod produktionen. Du kan holde mikrogrøntbarken fugtig ved at ligge enten et vådt viskestykker over mikrogrøntbarken eller et stykke ikke-transparent plastik. Sølvpapir kan også gå an.
- Efter de 48 timer skal rødkålen have så meget lys som muligt, enten fra solen eller fra et vækstlys. Lysen kan få vandet til at fordampe hurtigere, du bør derfor vande din rødkål dagligt, men sørg for ikke at drukne planten.
- Efter cirka 12 til 14 dage vil dine mikrogrønt rødkål være klar til at blive høstet. Men hvis du ikke er helt så tålmodig, kan du også spise dem som frøspire efter cirka 3-6 dage.
- Dine hjemmedyrkede rødkåls mikrogrønt er nu klar til at blive del af en dejlig salat eller smoothie! Bon appetit!
Hvis du har brug for hjælp eller vil vide mere er du mere end velkommen til at kontakte vores team af eksperter her
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
For at plante ærter som mikrogrønt skal du:
- Vælg ærtefrø egnet til mikrogrønt.
- Sørg for, at frøene er rene og af god kvalitet.
- Læg frøene i blød i vand i 8-12 timer for at fremskynde spiringen.
- Fordel de opblødte frø jævnt over en fugtig dyrkningsmåtte eller jord i en bakke.
- Dæk let frøene med yderligere jord eller en anden bakke for at skabe mørke og fugt.
- Hold frøene fugtige og ved stuetemperatur.
- Fjern dækningen, når frøene begynder at spire, og sørg for god belysning.
Mikrogrønt dyrkes ved at så frø tæt i bakker med jord eller en dyrkningsmåtte og derefter dyrke dem indendørs under kontrollerede forhold (lys, temperatur og fugtighed) indtil de er klar til høst, typisk efter 1-3 uger, afhængigt af arten.
Mange forskellige frø kan bruges til mikrogrønt, herunder:
- Ærter
- Karse
- Radiser
- Broccoli
- Sennep
- Rucola
- Spinat
Ærter som mikrogrønt tager typisk mellem 7 og 14 dage fra såning til høst. Tiden kan variere afhængigt af dyrkningsbetingelserne.
For at dyrke karse som mikrogrønt:
- Så karsefrø jævnt på en fugtig dyrkningsmåtte eller i en bakke med jord.
- Frøene behøver ikke dækkes med jord, da karse kræver lys for at spire.
- Hold dyrkningsmediet fugtigt, men undgå overvanding.
- Placer bakken i et område med god belysning.
- Karse er klar til høst inden for 5-7 dage.
Kimblade er de første blade der udvikles ved plantens frøspiring og spiller en stor rolle i den tidlige vækst. Kimbladene fungere som næring til de egentlige blade kommer
Kimplanten er den plante der kommer efter spiring af frøet. Det er den tidlige vækstfase som inkluderer kimblade, en kimrod og en kimstængel men at planten ikke har fået udviklet sine egentlige blade og rodsystem