Indholdsfortegnelse
ToggleOvervintring af planter | Hvad du bør være opmærksom på
Overvintring af planter er på ingen måde en nem disciplin. Men det er til gengæld absolut nødvendigt at lære, hvis man drømmer om at have, passe, pleje og høste fra den samme plante, i mere end én sæson ad gangen.
Overvintring er nødvendigt for mange udendørsplanter, dog ikke dem alle sammen. Mange lokale planter, altså planter der har ophav i Danmark og norden, kan sagtens gå i “dvale” og selv overleve vinteren, det er det man kalder for naturlig-overvintring. De fleste “eksotiske” planter er dog ikke i stand til at overleve en vinter i det barske danske miljø. Derfor er det vigtigt at lære at overvintre dem.
Når vi indenfor emnet overvintring af planter taler om “eksotiske-planter”, er det ikke helt samme grad af eksotisk, som normalt bliver omtalt. Her tæller nemlig alt fra basilikum og agurker til tomater og citron/oliventræer.
Det er altså alle planter der ikke er egnede til at håndtere dansk vejr og vinter. Men med lidt unaturlig hjælp fra os mennesker, kan de naturligvis komme til at overleve vinteren, så du kan få glæde af dem igen næste år.
De 3 typer af "kunstig" plante overvintring
- Overvintring med overlevelse
- Overvintring med vækst
- Overvintring med vækst og frugtsætning
De forskellige typer af overvintring, kan på mange måder ses som forskellige niveauer af samme ting. Det primære formål med alle typer af overvintring er nemlig at overvintre planten, altså holde den i live, og sørge for at den overlever hele vinteren. Forskellene ved de forskellige metoder, omhandler så om “hvor godt” planten overlever.
Fordelene ved at overvintre sine planter er adskillige. For det første behøver man ikke at købe nye plantefrø om og om igen, hvert eneste år. For det andet kan man vokse sine planter væsentligt større, da de kan få lov til at gro i meget længere tid end de ellers ville.
Vi synes derfor at overvintring af planter er en super god ide, hvis man gerne vil prøve at udfordre sine plantedyrkningsegenskaber lidt. Derudover er det også ganske tilfredsstillende, når man for første gang får overvintret en plante succesfuldt, gennem en hel vinter.
Overvintring med overlevelse
Overvintring af planter kan være en svær og kompleks proces, men det er på ingen måde umuligt! Overvintring med overlevelse er den mest basale af overvintringstyperne. Formålet med denne type overvintring er at sørge for at planten overlever vinteren, men det er ikke meningen at planten skal have yderlige vækst. Det er altså en måde at aktivere plantes naturlige overvintring funktion, men med mildere forhold end den danske vinter.
Overvintring af planter med kun overlevelse som mål, kræver altså forholdsvise minimale forhold. Planterne skal helst opbevares koldt, men ikke for koldt, cirka en temperatur der svarer til vintertemperaturen der hvor planterne stammer fra. En fornuftig temperatur er for eksempel omkring 14-15 grader. Men det kan faktisk også tit være koldere end dette, uden at det er bliver et problem. Det er nemlig svingninger i temperaturen, der virkelig er det farlige, når det kommer til eksotiske planter. Hvis temperaturen er stabil uden svingninger, kan mange planter altså også klare sig ved 5-10 grader.
Der er også vigtigt at planterne hverken får for meget vand eller lys. Men den svære del er, at de heller ikke skal have for lidt. Plantens dvale fungere bedst ved lav luftfugtighed, så hvis man vander for meget og luftfugtigheden stiger, kan det have meget negative konsekvenser. Men hvis der slet ikke er noget vand i planten, risikere man tværtimod at den tørrer ud og dør.
Overvintring med overlevelse kan finde sted flere forskellige steder, så længe temperaturen hverken er for høj eller for lav. Det kan altså både være i en kølig udestue, en kælder, en garage, eller et semi-opvarmet drivhus.
Ønsker du at vide mere om overvintring af planter som større træer, for eksempel oliventræer eller citrontræer, kan du læse vores artikler på et af de to emner.
Overvintring med vækst
Overvintring af planter hvor man gerne vil have at plantet ikke blot er i dvale og overlever, men i stedet er i vækst, er på mange måder krævende, og tager både mere tid og ressourcer end den blotte overlevelse. Når man gerne vil have at ens ude-plante skal fortsætte med at vækste, når den tages ind for at overvintre, skal man prøve at imitere og vedligeholde de normale forhold, som planten er vandt til.
Langt de fleste af de de normale udendørsplanter og grøntsager, som blandt andet tomatplanter, har et meget stort lysbehov under vækst. Det er derfor vigtigt at give dem massere af lys, dette gøres bedst med en vækstlys-lampe, også kendt som et plantelys. Et plantelys udsender lys, af de bølgelængder, som planter har brug for til at trives. Du kan læse mere om dem på vores blog.
Vi mennesker bruger primært solens lys til at se, men for planter er det deres primære kilde til energi. På grund af dette undervurdere vi tit, hvor kraftigt lys de rent faktisk har behov for. Planter, og især det eksotiske af slagsen, har nemlig virkelig høje belysningskrav.
Tomater er en af danskernes favorit grøntsager til hjemmesdyrkning, det er derfor ikke nogen overraskelse, at det er en af de planter mange gerne vil forsøge sig med at overvintre eller gro indendørs. Men der er stadig mange der giver deres tomater alt for lidt lys, hvilket gør dem lange og ranglede.
I Sydamerika, hvor tomater kommer fra, er der varmere og mere lyst end i Danmark. På grund af dette er tomater faktisk en flerårig plante i deres oprindelsesland. Men dette er også grund til at vi skal give dem massere af lys, hvis de skal kunne gro indendørs.
Ikke frugtsættende planter, som for eksempel basilikum, har dog ikke når så høje lyskrav som de frugtsættende. En basilikum plante kan altså sagtens trives, og vokse ganske normalt og uforstyrret, med et lys niveau på under en sjettedel PPFD(lys), af hvad en tomat plante har behov for.
Overvintring med vækst og frugtsætning
Overvintring af planter hvor man vil have både vækst og frugtsætning, kræver endnu mere end de andre metoder, dette gælder både når det kommer til tid og til udstyr. Planter har nemlig brug for massere lys, næring, varme og vand i de helt rigtige forhold, hvis man vil have dem til at vækste og begynde på at frugte. En nem måde at kunne holde øje og danne sig et hurtigt og indsigtsfuldt overblik over sin plantes forhold, er med en bluetooth plantesensor. Sensoren kan måle alt fra lysstyrken og fugtighed, til næringssammensætningen i jorden. Overvintring af planter bliver altså væsentligt mere overskueligt med et måleredskab.
Når en plante skal vokse indenfor i vintermånderne, er det vigtigt at den får massere af varme. Det giver ikke nødvendigved økonomisk mening at hæve temperaturen af hele dit hus for en enkelt plantes skyld, det er derfor rigtig fornuftigt at opvarme planten direkte, dette kan blandt andet gøres med en varmemåtte. At have en varmemåtte er rigtig smart, da den primært varmer plantejorden op, og ikke bladene og resten af plantens overdel. Dette er fordelagtigt da rodnettet er den del af planten, som er allermest varme krævende.
Ved overvintring af planter med vækst og frugtsætning, er det altså meget vigtigt med varme og lys. Lysbehovet her er endnu større end i den forrige overvintringstype, det er derfor nødvendigt at have en endnu kraftigere belysning. Den bedste type belysning til denne situation er vores kraftige quantum-boards.
Når man begynder på at overvintring af planter med det formål at skabe vækst og frugtsætning, kan man overveje om man skulle begynde at dyrke sine planter indendørs permanent. Indendørs dyrkning kan være meget effektivt især hvis man gror sine planter hydroponisk.
Overvintring af planter med smart garden
Hvis man synes at overvintring af planter lyder lidt besværlig, og man ikke rigtigt gider at slæbe sin krydderurter ind og ud, kan man overveje om man vil begynde at dyrke krydderurter i en smart garden. En smart garden er en automatisk indendørs køkkenhave, som kan stå indenfor at gro friske krydderurter og andet godt til dig, hele året rundt. Synes du at det lyder spændende at slippe for overvintring af planter? så læs mere her.