Plantelys til drivhus eller udestue

Hvorfor skal du vælge plantelys til drivhus eller udestue og orangeri? 

Plantelys til drivhus eller udestue og orangeri er et must-have til dig, som ønsker de bedste vilkår for dine indendørs planter. For at dine planter trives og blomstrer flot i dit drivhus eller udestue, kræver det særlig omhu. Dette kræver passende temperaturer, og høj nok lysstyrke til at drive fotosyntesen i planterne. Her er det vigtigt at vælge det rigtige vækstlys, så du får mest mulig vækst for det lys du vælger. Ved valg af det rigtige vækstlys kan det komplimentere den naturlig belysning du har i drivhuset, og derved skabe de bedste lysforhold for dine planter.

Plantelys er den bedste løsning til et drivhus og eller udestue som står et sted, hvor der er utilstrækkelig mængder sollys i længere perioder. Dette kan skyldes, at drivhuset står i skygge. Det kan også være, at du ønsker at øge væksten ved at udvide den tid planterne modtager nok lys. De tidlige forårsmåneder i Danmark kan være en udfordring for planternes lysbehov, grundet de få lyse timer i døgnet. Derfor kan plantelys være den løsning du mangler.

Mange undersøgelser har afsløret, at planter har stor gavn af at får tilskudslys for at opnå maksimal vækst og udnyttelse af mineraler og gødning. Derfor er grolys et af de must-have drivhustilbehør, som alle seriøse hobby eller professionelle gartner bør investere i.

LED vækstlys som et bedre alternativ for glødelampen

Du har måske overvejet at implementere glødelamper i dit drivhus eller udestue? Glødelamper er en af de billigste alternativer som startinvestering. Men du skal være opmærksom på glødelampens afstand til planterne. Glødelamper skal nemlig placeres langt fra planterne, da de udsender for meget varmestråling der kan forbrænde planterne. Derudover har glødelamper en meget kort gennemsnitlig levetid på omkring kun 1.000 timer. På grund af glødelampens varme fungerer den kun bedst for et begrænset antal specifikke plantearter. Disse plantearter skal kunne tåle en høj mængde varmestråling, og er derfor typisk begrænset til ørkenplanter. Men med LED vækstlys skal du ikke bekymre dig om forbrændte planter eller et begrænset antal plantearter du kan bruge det til.

De forskellige typer af vækstlys

For at vælge den helt rigtige type vækstlys til dit behov, bør du først vide lidt mere om de forskellige typer vækstlys der findes til drivhuse. De forskellige typer kan enten bruges alene eller kombineres for at få den bedste ydelse.

  • T-5 fuldspektrumsrør kan give en høj effektivitet og ydelse. De bruger normalt mindre strøm end konventionelle lysstofrør, og har en gennemsnitlig levetid i op til 50.000 timer. T-5 fuldspektrumsrør indeholder kviksølv.
  • Sparepærer og vækstlysstofrør er billige og effektive, samt har en relativ lang levetid. Men lysspektret er ikke særligt velegnet til planter og så indeholder de også kviksølv, som sammen med varmen fra sparepærens flamme kan være en meget farlig kombination.
  • HID- eller højintensitets udladnings lamper kan give den effektivitet du har brug for, især når du planlægger at plante over et stort område. HID lamper skal installeres med god afstand til planterne, da de kan have for høj varmeudstråling for planterne. Der er to slags HID-pærer, højtryksnatrium og metalhalogen.
    • Højtryksnatrium lamper giver et kraftigt orange-gult lys og indeholder også kviksølv. Den type lys er bedst til at fremskynde blomstring og spiring.
    • Metalhalogen er derimod et blåligt-hvidt lys, der stimulerer plantevækst.

Plantelys til drivhus eller udestue i LED

Lysdioder eller LED-lys er det nyeste inden for vækstlys, og det ser ud til allerede at have overgået de andre typer vækstlys både med hensyn til ydeevne, energieffektivitet og levetid.

  • LED vækstlamper kommer i både blå og røde farver, eller som fuldspektret dagslys, samt er lette at installere og bruge. LED vækstlys har typisk et 30% mindre energiforbrug sammenlignet med lysstofrør. Man undgår også at planterne tager skade af den varmeemission som glødepære eller metalhalogen afgiver. Desuden har LED vækstlamper en meget længere levetid, hvilket gør at den relativ højere indkøbsomkostning tjener sig hjem igen over de op til 20 års levetid en LED vækstlys lampe kan have. Alt i alt vil LED vækstlys sandsynligvis være den bedste løsning for dig og dine planter!

 

Vækstlys eller tilskudslys er nødvendigt, hvis der skal dyrkes planter i alle årstider. Især i den mørke danske vinter er det vigtigt med ekstra plantelys i drivhuset for at holde planterne i live.

At have en plantelampe er den bedste måde at give en konstant og sund belysning til overvintringsplanter. Den kan kombineres med en timer og lyssensor, så den tænder når planten ikke får nok lys fra dagslyset, det er da smart! 

Find ud af mere og køb her: LED plantelys og vækstlys

Hvis du er i tvivl om hvilken lampe du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os her.

chilli led light