Plantelys

Hvilket plantelys skal jeg vælge til mit drivhus eller udestue?

Sådan vælger du det rigtige vækstlys til dit drivhus

For at dine planter kan trives og blomstrer flot i dit drivhus eller udestue, kræver det særlig omhu for at sikre passende temperaturer, og høj nok lysstyrke til at drive fotosyntesen i planterne. Her er det vigtigt at vælg det rigtige plante vækstlys til dit drivhus og udestue, og sørg for, at du får mest vækst for det lys du vælger. Med det rigtige vækstlys kan et kunstige belysningssystemer komplettere den naturlig belysning du har i et drivhus.

Vækstlys for planter er den bedste løsning til et drivhus/udestue som står et sted, hvor der er utilstrækkelig mængder sollys i længere perioder. Enten fordi at drivhuset står i skygge, eller man ønsker at øge væksten ved at udvide den tid planterne modtager nok lys til vækst. Danmark er især ramt af at der i de tidlige forårs måneder, kan være for få lyse timer i døgnet i forhold til planternes behov.

Mange undersøgelser har afsløret, at planter har stor gavn af at får tilskudslys for at få den maksimale vækst og udnyttelse af mineraler og gødning. Derfor er grolys et af de must-have drivhustilbehør, som alle seriøse hobby eller professionelle gartner bør investerer i.

Glødelamper er en af de billigste alternativ som start investering, men skal placeres langt fra planterne, da de udsende for meget varme stråling der kan forbrænde planterne. Og de har en meget kort gennemsnitlig levetid på omkring de 1.000 timer, samt de fungerer bedst for specifikke plantearter som tåler meget varmestråling, så som ørken planter.

 

De forskellige typer af vækstlys

For at vælge den helt rigtige type vækstlys til dit behov, bør du først vid lidt mere om de forskellige typer vækstlys der findes til drivhuse. De forskellige typer kan enten bruges alene eller kombineres sammen for at få den bedste ydelse.

  • T-5 fuldspektrumsrør kan give en høj effektivitet og ydelse. De bruger normalt mindre strøm end konventionelle lysstofrør, og kan leve i op til 50.000 timer, indeholder kviksølv.
  • Sparepærer og vækstlysstofrør, er billige og relativ effektive, samt har en relativ lang levetid, men lysspektret er ikke særligt velegnet til planter og så indeholder de også kviksølv.
  • HID- eller højintensitets udladnings lamper kan give den effektivitet, du har brug for, især når du planlægger at plante over et stort område. HDI lamper skal installeres med god afstand til planterne, da de kan have for høj varmeudstråling for planterne. Der er to slags HID-pærer, højtryksnatrium og metalhalogen.
  • Højtryksnatrium lamper giver et kraftigt orange-gult lys og indeholder også kviksølv. Den type lys er bedst til at fremskynd blomstring og spiring. Metalhalogen er derimod et blåligt-hvidt lys, der stimulerer plantevækst.
  • Lysdioder eller LED-lys er det nyeste inden for vækstlys, og det ser ud til at allerede have overgået de andre typer vækstlys, både med hensyn til ydeevne, energieffektivitet og levetid.
  • LED vækstlamper kommer i både blå/røde farver, eller som fuldspektret dagslys, samt er let at installeret og bruge. LED vækstlys bruger typisk 30% mindre energiforbrug sammenlignet med lysstofrør. Man undgår også at planterne tager skade af den varmeemission som glødepære eller metal-halogen afgiver. Desuden har LED lamper en meget længere levetid, hvilket gør at den større start-omkostning tjener sig hjem igen over de op til 20 års levetid en LED vækstlys lampe kan have.

 

Sådan vælger du det rigtige vækstlys for dit drivhus

Vækstlys eller tilskuds lys er nødvendigt hvis der skal dyrkes planter på alle årstider. Især i den mørke danske vinter er det vigtigt med ekstra plantelys i drivhuset for at holde planterne i live.

At have en plantelampe er den bedste måde at give en konstant og sund belysning til overvintrings planter. Den kan kombineres med en timer og lyssensor så der gives lys når planten ikke får nok lys fra dagslyset. For både drivhuse og udestuer kan det være en fordel at vælge dagslys eller bredspektret gro lamper så udestuen og drivhuset ikke ligner et bodel.

 

Hvis du er i tvivl om hvilken lampe du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os her.