Linsespirer – Sådan laver du dine egne lækre spire

Røde linse spire i glas med net låg

Det er ingen hemmelighed, at en velbalanceret kost er fundamentet for god sundhed.
Har du nogensinde overvejet at tage din ernæring til det næste niveau med linsespirer? Ja, du hørte rigtigt. Du kan nemlig lave dine egne lækre linsespirer derhjemme!

Linsespirer er lette at lave, lækre at spise, og fyldt med sunde næringsstoffer.
Det er, hvad Plantelys handler om – nem og sund hjemmedyrkning. Lad os dykke ned i denne fascinerende verden af spirende frø.

Linsespirer er pakket med ernæring og nemme at fordøje. De er rige på proteiner, fibre, vitaminer og mineraler, som alle bidrager til din overordnede sundhed. Linsespirer kan også bidrage til vægttab, da de er lave på kalorier men høje på næringsstoffer.
Ved at lave dine egne spirer, kan du sikre dig, at de er 100% økologiske og fri for kemikalier.
Det er her, vores spirefrø fra Plantelys kommer ind i billedet.

Valget af Linser

Grønne, brune, og røde linser kan alle bruges til at lave linsespirer. Så længe de er hele linser. Splittede linser vil ikke spire.
Forsøg at eksperimentere med forskellige slags linser for at finde dine favoritter.

Grønne linser til spire og mikrogrønt, økologiske
Grønne Linser - Velegnet til Mikrogrønt

Andre spire

Det er ikke kun linser, du kan lave spire af.
Se også vores artikel om, hvordan man kan dyrke bønnespire af fx Mung Bønner og andre bønner her: Bønnespirer – Sådan dyrker du lækre og sunde spirer

Linsespire, superfood for den sunde
Linsespire - prøv lækker grønne spire

Smagen af linse spirer

Spirede linser har en frisk smag, der minder om smagen af iceberg salat med et strejf af ærter.
De har en sprød og frisk tekstur, der adskiller sig fra den mere melagtige konsistens, man kender fra kogte linser.

Når de spises rå. Anbefales det for den mest sprøde og delikate smagsoplevelse. De er mest lækre, når de små hvide rødder er maksimalt 1-1,5 cm lange.

Du kan spise hele spiren inklusive den tynde frøkapsel, selvom den fineste linsesmag kommer mest frem uden frøkapslerne. Oftest vil de tynde frøkapsler falde af under vækst, eller de kan fjernes ved at skylle spirerne i en skål med vand lige inden de spises.

Hvad skal du bruge for at komme igang

Udstyr og Ingredienser

Du behøver ikke meget udstyr for at komme i gang med at lave dine egne linsespirer.
En spirebakke eller et spireglas med netlåg er alt du behøver for at komme i gang.

Husk at vælge et spire glas, der kan tåle kogende vand (glas fra supermarkedet er ikke en god ide, da de ikke kan tåle kogende vand så godt). 

  • Lille spirebakke sæt til at dyrke mikrogrønt Grøn/hvid 22,7×14,5×2,5cmLille spirebakke sæt til at dyrke mikrogrønt Grøn/hvid 22,7×14,5×2,5cm

Trin-for-Trin guide til at lave linsespirer

Før du går i gang bør du vaske din spire beholder grundigt, og afslut med at skolde spireglas og låg med kogende vand, så du ikke får bakterie i dine spire.

  1. Skyl dine linser godt og lad dem derefter ligge i blød i vand i 8-12 timer i køleskabet
  2. Dræn og skyl linserne igen
  3. Placer linserne i din spirebakke eller spireglas
  4. Dæk bakken med et låg, eller sæt glasset i i en spireglas-holder
  5. Sæt dine spire på et lyst, men ikke solrigt sted
  6. Skyl og dræn linserne to gange om dagen, indtil de begynder at spire. Dette vil typisk tage 2-3 dage
  7. Når spirerne har nået den ønskede længde på et par centimeter, kan du stoppe spireprocessen ved at placere dem i køleskabet
  8. Skyld dem fri for tomme frøkapsler, og nyd dem rå med det samme
  9. De kan holde sig frisk i køleskabet ca. 2 dage, hvorefter smagen aftager

Opskrift på en Salad med linsespirer

Salad opskrift med linser og tomater mm.
Lækker salat med frisk spire og tomater

Nu hvor du ved, hvordan du laver linsespirer. Hvorfor så ikke prøve at lave en lækker ret med dem? Prøv denne salat opskrift på en farverig og næringsrig salat med både røde og grønne linsespirer.

Ingredienser

  • 1 kop røde linsespirer
  • 1 kop grønne linsespirer
  • 1 rød peber
  • 1 gul peber
  • 1 agurk
  • 1 håndfuld cherrytomater
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 Kop kogte kikærter og/eller bønner
  • Saften fra 1 citron
  • Salt og peber efter smag

Fremgangsmåde

  1. Skyl alle grøntsager grundigt.
  2. Hak peberfrugter, agurk, cherrytomater, og koriander.
  3. Bland alle ingredienserne i en skål.
  4. Tilføj citronsaft, salt og peber, og bland godt.
  5. Server og nyd!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Det er nemt at spire linser derhjemme i et spireglas eller en spirebakke. Og det tager max 5 dage fra start til du kan spise dem.

Linse spire kan laves af både grønne, røde og brune linser, og de er supersunde.

Det er nemt at dyrke dine egne linse spire fra røde, grønne og brune linser. Husk at de skal være fødevare godkendte og økologiske for at de kan spire og spises rå.

Alternativ kan du fremdyrke hele planten, og nyde friske linser. Linser stiller ikke det store krav til jorden, og de kan tåle tørke under deres vækst. Læs mere om planten her

Linse spire kan holde sig frisk i køleskabet i ca. 2 dage, hvorefter smagen aftager. Så nyd dem så hurtigt som muligt når de er klar til at spise.

Alle typer linse spirer er sunde, da de er fulde af protein, vitaminer og mineraler. Spiringsprocessen øger næringsindholdet, gør dem lettere at fordøje og forstærker deres antioxidanter. Valget af den “sundeste” type kan afhænge af dine personlige ernæringsbehov og smagspræferencer.