Linsespirer – Sådan laver du dine egne lækre spire

Røde linsespirer i glass med nettlokk

Det er ingen hemmelighed, at en velbalanceret kost er fundamentet for god sundhed.
Har du nogensinde overvejet at tage din ernæring til det næste niveau med linsespirer? Ja, du hørte rigtigt. Du kan nemlig lave dine egne lækre linsespirer derhjemme!

Linsespirer er lette at lave, lækre at spise, og fyldt med sunde næringsstoffer.
Det er, hvad Plantelys handler om – nem og sund hjemmedyrkning. Lad os dykke ned i denne fascinerende verden af spirende frø.

Linsespirer er pakket med ernæring og nemme at fordøje. De er rige på proteiner, fibre, vitaminer og mineraler, som alle bidrager til din overordnede sundhed. Linsespirer kan også bidrage til vægttab, da de er lave på kalorier men høje på næringsstoffer.
Ved at lave dine egne spirer, kan du sikre dig, at de er 100% økologiske og fri for kemikalier.
Det er her, vores spirende frø fra Plantelys kommer inn i bildet.

Valget av linser

Grønn, brun og Røde linser kan alle bruges til at lave linsespirer. Så længe de er hele linser. Splittede linser vil ikke spire.
Forsøg at eksperimentere med forskellige slags linser for at finde dine favoritter.

Grønne linser for spirer og mikrogrønt, økologiske
Grønne linser - Egnet for mikrogrønt

Andre spirer

Det er ikke kun linser, du kan lave spire af.
Se også vores artikel om, hvordan man kan dyrke bønnespire af fx Mung Bønner og andre bønner her: Bønnespirer - Hvordan dyrke deilige og sunne spirer

Linsespirer, supermat for de sunne
Linsespirer - prøv deilige grønne spirer

Smagen af linse spirer

Spirede linser har en frisk smak som minner om smaken av isbergsalat med et snev av erter.
De har en sprød og frisk tekstur, der adskiller sig fra den mere melagtige konsistens, man kender fra kogte linser.

Når de spises rå. Anbefales det for den mest sprøde og delikate smagsoplevelse. De er mest lækre, når de små hvide rødder er maksimalt 1-1,5 cm lange.

Du kan spise hele spiren inklusive den tynde frøkapsel, selvom den fineste linsesmag kommer mest frem uden frøkapslerne. Oftest vil de tynde frøkapsler falde af under vækst, eller de kan fjernes ved at skylle spirerne i en skål med vand lige inden de spises.

Hva du trenger for å komme i gang

Utstyr og ingredienser

Du behøver ikke meget udstyr for at komme i gang med at lave dine egne linsespirer.
En spirebakke eller en spireglass med nettinglokk er alt du trenger for å komme i gang.

Husk å velge en spire glas, som tåler kokende vann (glas fra supermarkedet er ikke en god ide, da de ikke kan tåle kogende vand så godt). 

Trinn-for-trinn guide til å lage linsespirer

Før du starter bør du vaske spirebeholderen din grundig, og avslutte med å skålde spireglasset og lokket med kokende vann, slik at du ikke får bakterier i spirene.

  1. Skyll linsene godt og bløtlegg dem deretter i vann i 8-12 timer i kjøleskapet
  2. Tøm og skyll linsene igjen
  3. Legg linsene i spirebrettet eller spireglasset
  4. Dekk brettet med et lokk, eller plasser glasset i en spirende glassholder
  5. Plasser spirene dine på et lyst, men ikke solrikt sted
  6. Skyll og renn av linsene to ganger om dagen til de begynner å spire. Dette vil vanligvis ta 2-3 dager
  7. Når spirene har nådd ønsket lengde på noen centimeter, kan du stoppe spireprosessen ved å sette dem i kjøleskapet
  8. Skyll dem fri for tomme frøkapsler og nyt dem rå med en gang
  9. De kan holde seg ferske i kjøleskapet i ca. 2 dager, hvoretter smaken avtar

Oppskrift på en salat med linsespirer

Salatoppskrift med linser og tomater mm.
Deilig salat med friske spirer og tomater

Nu hvor du ved, hvordan du laver linsespirer. Hvorfor så ikke prøve at lave en lækker ret med dem? Prøv denne salat opskrift på en farverig og næringsrig salat med både røde og grønne linsespirer.

Ingredienser

  • 1 kopp røde linsespirer
  • 1 kopp grønne linsespirer
  • 1 rød paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 agurk
  • 1 håndfull cherrytomater
  • 1 håndfull fersk koriander
  • 1 kopp kokte kikerter og/eller bønner
  • Saften fra 1 sitron
  • Salt og pepper etter smak

Handlingsforløp

  1. Skyll alle grønnsakene grundig.
  2. Hakk paprika, agurk, cherrytomater og koriander.
  3. Bland alle ingrediensene i en bolle.
  4. Tilsett sitronsaft, salt og pepper og bland godt.
  5. Server og nyt!

FAQ - Vanlige spørsmål

Det er enkelt å spire linser hjemme i et spireglass eller et spirebrett. Og det tar maks 5 dager fra start til du kan spise dem.

Linsespirer kan lages av både grønne, røde og brune linser, og de er supersunne.

Det er enkelt å dyrke dine egne linsespirer av røde, grønne og brune linser. Husk at de må være matgodkjente og økologiske for at de skal spire og spises rå.

Alternativt kan du dyrke hele planten og nyte friske linser. Linser stiller ikke store krav til jorda, og de tåler tørke under veksten. Les mer om anlegget her

Linsespirer kan holde seg friske i kjøleskapet i ca. 2 dager, hvoretter smaken avtar. Så nyt dem så fort som mulig når de er klare til å spises.

Alle typer linse spirer er sunde, da de er fulde af protein, vitaminer og mineraler. Spiringsprocessen øger næringsindholdet, gør dem lettere at fordøje og forstærker deres antioxidanter. Valget af den “sundeste” type kan afhænge af dine personlige ernæringsbehov og smagspræferencer.