Forspiring i såbakke – din guide forår 2023

Planter i såbakke

En spirebakke er en type bakke, der er specielt designet til at forspire frø, det er en form for forspiring setup. Det er en bakke med flere rum eller segmenter, hvor man kan placere frøene, og derefter dække dem med et stykke klar plast eller låg, for at holde jorden eller kluden fugtig og beskytte frøene mod vind og sollys.

Såbakken kan være lavet af forskellige materialer, som fx plast, metal eller træ, og kan have flere rum eller segmenter, så flere forskellige typer af frø kan dyrkes samtidigt. De kan også have hul i bunden for dræning og kan have låg eller dæksler, så de kan holde jorden fugtig og beskytte frøene mod vind og sollys.

Såbakken er en nem og praktisk måde at forspire frø, da det giver mulighed for at overvåge frøene bedre, og sørge for, at de får den rette mængde fugt og varme. Det kan også være en god måde at dyrke frøene i et kontrolleret miljø, og sørge for, at frøene spirer på den rigtige tid. 

Sådan forspirer du dine planter i såbakker

De rette betingelser er vigtige hvis du skal have succes med forspiring af planter i så-og priklebakker hjemme hos dig selv, med lidt viden kan du så en masse forskellige frø og få de sundeste stiklinger, som kan udvikle sig til sunde og kraftige planter.

Uanset om du skal fylde en hel køkkenhave, en lille altan eller bare en vindueskarm – så er en ekstra kraftig såbakke inddelt med celler, en stor hjælp.

Herunder har vi lavet en guide til hvordan du kommer i gang med at forspire, hvad enten det er i såbakker, såpotter eller andre former for forspiringskasser og minidrivhuse.

Kom godt i gang med at bruge din forspiringsbakke

Når du skal igang med at bruge din såbakke skal du bruge ganske få ting – såbakken, så-og priklejord og de frø du vil så, nu er du klar til at forspire.

Først vælger du hvilken spirebakke der passer dit behov bedst, der kan forspires i et væld af forskellige plastbakker, store eller små og inddelt i celler eller sået i rækker i større såkasser, det er vigtigt at vælge en så- eller priklebakke med huller i bunden så jorden kan komme af med overskydende vand hvis du skulle komme til at overvande. Du kan anvende en forstøver til vanding for at vande dine planter for meget.

Vi anbefaler så-og priklejord eller kokosfiber til dine forspiringer, da mængden af gødning er tilpasset de små nye og sarte rødder – en almindelig pottemuld vil som hovedregel indeholde for voldsomme mængder gødning til dine stiklinger.

Når såbakken er valgt, jord og frø er indkøbt så er du klar. 

Såning og pleje af din plante i et minidrivhus

Jorden fordeles i såbakken og fugtes let, herefter sår du frøet i den anbefalede dybde som kan aflæses bag på de fleste frøposer, her kan du også se hvornår på året dine frø skal forspires. Nogle frø spirer hurtigt og kan ses allerede efter et par dage og andre som fx. chilli kan være op til en måned om at komme i gang – nogle frø kan spire ved lave temperaturer, mens andre har brug for lidt mere varme, det er altid en god idé at læse på posen på de enkelte sorter hvis du er i tvivl om hvordan de trives bedst.

For at øge temperaturen og sætte gang i processen, er det en god idé at have et klart plastlåg på, det kan være en pose eller et lille minidrivhus som passer til din forspiringsbakke. En gang eller to om dagen skal låget lettes og dit minidrivhus have luft, der må ikke være for meget kondens, så kan du risikere at jorden i din såbakke bliver for våd og i værste fald rådner.

Når dine frø er spiret er det vigtigt at du fjerner plastlåget fra såbakken, ellers risikerer du at brænde de små fine rødder af.

Det første sæt blade der kommer frem kaldes kimblade og når din plante har fået endnu et sæt blade, altså minimum 4 i alt kan du gå videre til næste skridt, som er en ompotning, hvis du bruger en såbakke med celler kan du let tage dine små fine forspirede planter op og sætte dem over i en lidt større såpotte, lad den jord der sidder ved rødderne følge med, rødderne på dine nye planter er skrøbelige og vil tage skade hvis du prøver at fjerne den. Hvis du forspirer i én stor beholder skilles planterne lige så forsigtigt og flyttes til en potte hvor de kan vokse sig større. 

Du kan med fordel potte planterne om flere gange, hele tiden til en potte der er lidt større end den forrige, så vil du opnå et større rodnet som føre til flottere og større planter.

QuickPot Minidrivhus 12cm

Udplantning

Uanset om planterne skal i en krukke på terrassen, i jorden på friland eller i drivhuset, så er der brug for en tilvænningsperiode, det gøres ved at man hver dag sætter planterne ud i et par timer, gerne et sted der er beskyttet mod for meget vind og ikke i direkte sol.

I drivhuset kan den kraftige sol ødelægge de lidt sarte blade, så selvom du er sikker på der er frostfrit er det stadig afgørende at planterne forsigtigt vænner sig til deres nye plads også i drivhuset.

 

Planter i såbakke