Indholdsfortegnelse
ToggleHvor meget lys skal planter have?
Det kan være svært at finde ud af, hvor meget lys alle dine forskellige planter hjemme i stuen skal have, for at trives og vokse sig flotte og sunde. Nogle typer af planter har brug for mere lys end andre, og til tider kan den samme plante have forskellige lysbehov. Hvor meget lys den enkelte plante skal have, afhænger af dens position i dens livscyklus og selvfølgelig også af plantens art.
Hvor meget lys skal planter have? Som tommelfingerregel gror de fleste planter bedst med mellem 10 og 15 lystimer hver dag, men antallet af timer kommer selvfølgelig an på hvor høj lysstyrken er. Lysstyrken kan måles i µmol, og normalt skal en plante have mindst 150 µmol for effektivt at kunne danne fotosyntese. Til sammenligning giver solen om vinteren kun cirka 75 µmol , og i sommerperioden omkring 1600 µmol.
Som før nævnt kommer antallet af lystimer an på lysstyrken. Hvis en plante får 300 µmol i 2 timer giver det omtrent det samme som 600 µmol i 1 time, dog kan for kraftigt lys være skadeligt i få tilfælde. På den måde kan man med en højere mængde µmol, altså en kraftigere lysstyrke, forkorte den daglige tidsperiode hvori planten har behov for lys.
Hvor meget lys skal planter have i et drivhus?
Et drivhus kan bruges til mange ting. Det er varmt og lyst om sommeren, og mange planter kan trives og vokse sig store og sunde i det, bare de får vand og gødning – og vækstsæsonen kan for visse planter vare langt ind i efteråret kun med almindelig dagslys fra solen.
Det er med enkelte undtagelser som regel 1-årige planter, som holdes i drivhuset. For at få så meget som muligt, ud af dine meget lyskrævende planter, såsom chili, agurk, peberfrugt og tomat er det en fordel at benytte kraftig grolys.
Når vi rammer de mørke tider i efteråret – vil der nemlig ikke længere være lys nok fra solen til at dine planter trives, her kan et vækstlys altså gavne ekstremt meget.
Hvis du vælger at bruge vækstlys i drivhuset skal du være opmærksom på at der i et drivhus ofte er meget vand – både fra vanding, kondens og måske et åbent vindue som ikke blev lukket inden det begyndte at regne.
Tjekliste:
- Vandtæt plantelys/vækstlampe
- Kraftig variant, egnet til udendørs brug
Læs mere om brug af grolys, og om hvor meget lys skal planter have i et drivhus her.
Hvor meget lys skal planter have i orangeri eller udestue?:
Et orangeri er isoleret og oftest opvarmet – det betyder at planter der ikke tåler frost kan overvintre der, og da det er opvarmet er det, med det rette lys, muligt at dyrke planter i orangeriet hele året.
Til forskel fra drivhuse har vi ofte flerårige planter og træer i orangeriet, som fx. citrus og oliven til overvintring, men med det rette lys, fugt og varme betingelser kan noget af dit orangeri forvandles til et sted, hvor du kan dyrke forskellige afgrøder året rundt, du kan jo prøve at eksperimentere med mikrogrønt i den ene ende af orangeriet, mens den anden ende er til de overvintrene stedsegrønne planter som ikke har så stort et behov for varme i det beskyttede orangeri.
Ved valg af plantelys til orangeri skal du huske:
- At sætte dig ind i de enkelte planters lysbehov – hvor meget lys skal planter have?
- At tænke over hvor lyset placeres – er der fx. chance for det bliver vådt?
Læs mere om hvordan du kan finde den perfekte vækstlys lampe til dine og dine planters behov
Hvor meget lys skal planter have i mørkt rum, grotelte og kældre?:
Med de rette betingelser i forhold til lys, varme og vand er det muligt at dyrke alt fra mikrogrønt til agurk, tomat og gulerødder – det er blot et spørgsmål om at opfylde plantens behov, og i et helt mørkt rum er du i kontrol over hele processen i forhold til vækstlys, fugt, gødning og temperatur.
Huskeliste til mørke rum og grotelte:
- Vækstlys – hvor kraftig og hvor længe hver dag?
- God vandingsrutine – automatisk styring er bedst
- Gødning tilpasset planten du dyrker, brug flydende gødning
- Temperaturkontrol – vælg gerne et system der automatisk starter ventilationen når det bliver for varmt.
Hvor meget lys skal planter have i dagligstue:
I din dagligstue og andre rum i dit hjem, kan mængden af lys variere meget, det kan være stuen har en sydvendt vindueskarm og et mørkt hjørne i samme rum.
Hvis dine stueplanter ikke trives kan det være de mangler lys – det kan også være du ønsker at bytte de traditionelle pynte planter i hjemmet ud, for nogle bæredygtige spiselige planter, mulighederne er mange og med det helt rigtige plantelys vil både urter og planter trives, også i de mørke vintermåneder.
Her har du en liste med ting du skal tænke over:
- Får din plante lys nok?
- Pas på med varme fra fx. radiatorer, varme kan hurtigt udtørre jord og dermed dræbe planten
- Er det tid til gødning eller en ny potte og frisk jord
Med plantelys kan du kontrollere hvor meget lys dine planter får
Da solen om vinteren ikke bidrager med en særlig stor mængde µmol, kan det være svært at vedligeholde planter i denne periode. Her kommer vækst/plantelys dig til undsætning. Med plantelys også kaldet for bl.a vækstlys og gro lys, kan du nemlig selv kontrollere at dine planter får den rette mængde lys. Der findes utallige slags og typer af plantelys, og er du i tvivl om hvilken der passer dig og dine behov kan du kontakte os her. Du kan også læse mere om de mange fordele ved at vælge LED plantelys her.
Hvor kraftig en vækstlampe skal jeg vælge?
Hvor meget lys skal planter have? Den rette LED vækstlampe giver dig mulighed for at gro dine planter året rundt, uanset vejr og solmængde. Men hvor kraftig skal vækstlampen være for at den bidrager med mest muligt vækst til dine planter?
Nedenstående tabel giver dig et overblik over mængde µmol der skaber vækst for planter. Hvis du er interesseret i hvilken mængde µmol specifikke planter såsom tomatplanten, bregner eller afskåret blomster skal bruge kan du klikke her.
Så hvor meget lys skal planter have? Dette kan du se i tabellen nedenfor:
0 – 250 µmol/m-²/s-¹ | Giver ingen vækst |
250 – 500 µmol/m-²/s-¹ | Giver kun lidt vækst |
500 – 750 µmol/m-²/s-¹ | Giver moderat vækst |
750 – 1000 µmol/m-²/s-¹ | Giver høj vækst |
1000 – 2000 µmol/m-²/s-¹ | Giver højest vækst, men kræver CO2 tilsætning. |