De bedste vækstlys lamper i 2023

Vækstlys på basilikum

Det er ikke nemt at finde det bedste vækstlys. Men hvorfor bruge vækstlys? Måske har du lyst til at udleve din drøm om at blive gartner?

Tillader det danske vejr dig ikke altid at komme ud og dyrke dine egne blomster, urter, frugter og peberfrugter? Eller har du ikke nogen have med plads til at gro planter? Så bør du følge med her.

Sommeren i Danmark varer desværre ikke længe, hvilket giver begrænset muligheder for at dyrke forskellige planter, blomster eller urter. Derfor er et fantastisk alternativ til at være afhængig af solen, at benytte sig af LED vækstlamper.

LED vækstlamper giver dig mulighed for at dyrke forskellige planter, frugter eller urter uafhængig af dine planters placering i dit hus eller din lejlighed.

LED vækstlamper giver dig mulighed for at skabe de mest ideelle forhold for dine planter så de kan vokse store og smukke. Nedenfor ses et billede af planter dyrket indenfor i en kælder, ved hjælp af de bedste vækstlamper, til præcis disse planter.

De er altså dyrket 100% uafhængigt fra noget som helst, både fra solen og det danske klima. Med de bedste vækstlys, kan man altså gro planter overalt helt uafhængigt af omverden. 

Det er dog vigtigt at pointere at der ikke er et specifikt vækstlys, der er det bedste vækstlys, men at alle planter har forskellige behov, og at det derfor ikke er det samme vækstlys som er det bedste vækstlys for en plante, som det måske er for en anden plante. Når man leder efter det bedste vækstlys er det altså vigtigt, at overveje hvilke planter man vil forsøge at dyrke.

Der findes mange forskellige metoder at optimere den mængde lys og varme ens planter modtager. Nogle mennesker placerer til tider deres planter tæt op af vinduet så planten peger i solens retning, på den måde får planterne en smule naturlig sollys. Men dette viser sig hyppigt ikke at være tilstrækkeligt med lys (µmol), og altså ikke godt nok for planterne. 

Når planterne bliver placeret tæt op af vinduet, strækker planterne sig nemlig ud i retning af solen, for at optage så meget lys som overhoved muligt. Dette medføre dog at plantens blade og stænger bliver spinkle og tynde, og kan tilmed resultere i gule blade. Det er altså ikke spor godt nok, og det kan derfor anbefales at supplere med kunstigt lys, for at undgå problemer.

Mikrogrønt, Microgreen, PlanteSpire, frøspire
Eksempel på planter med sunde grønne blade

Men selvom de bedste vækstlys er LED vækstlys, findes der også mange andre alternativer til LED vækstlys, der finde fx de billigere alternativer som halogenpære og lysstofrør.

Halogenpærer og lysstofrør medfører dog dyre driftsomkostninger, da de er meget ineffektive og derved bruger meget strøm.

Begge disse to alternativer kommer dog også med yderligere ulemper, blandt andet at de har en væsentlig kortere levetid i forhold til LED vækstlamper. 

De bedste vækstlys er altså uden tvivl LED vækstlamper, de sørger for at dine planter får den optimale mængde lys og varme, men også for at du sparer på elregningen.

Derudover giver LED vækstlamper dig en væsentlig længere levetid i forhold til halogenpærer og lysstofrør, og du spare derved yderligere i dét, at du ikke skal købe udskiftnings pærer nær så ofte.

Hvilken LED vækstlys lampe skal jeg vælge, hvad er det bedste vækstlys for mig?

For at vælge den rette LED vækstlampe er det vigtigt at finde ud af hvilken plante den skal belyse, da der jo kræves forskellige lysmængder af forskellige planter. Nogle planter har brug for mere lys end andre, og nogle gange også lys af andre farver eller bølgelængder. Derfor er det vigtigt at finde ud af hvilken plante man ønsker at skabe de bedste forhold for.

Plantelamper i vertikal gartneri vækstlys
Planter dyrket i en kælder med de allerbedste vækstlys til præcis disse planter

Hvis man har med større planter at gøre og derfor ønsker at belyse et større areal, kan man gøre brug af vores LED plante vækstlampe på enten 100 Watt eller 200 watt, lampen kan klare sig i et fugtigt miljø, hvilket er meget praktisk. Denne plantevækstlampe, kan sagtens kaldes for det bedste vækstlys, den kan belyse større arealer og sørger for, at dine planter får de bedste forhold. Odense zoo har blandet andet gjort brug af denne vækstlampe, det kan du kan læse mere om her.

Hos plantelys har vi også mange alternativer som egner sig til mindre planter, blomster eller urter. Du kan se vores sortiment af nogle af verdens bedste vækstlys her.

Hvis du har store planer og drømmer om at dyrke mange planter, blomster eller urter på engang, kan en god mulighed være at købe Samsung Quantum board. Med Samsung Quantum board er det nemlig nemt at dyrke rigtig mange planter og blomster på en gang.

Afhængigt af den præcise model, kan et enkelt Samsung Quantum board, give dig mulighed for at belyse og dække et areal svarende til 4 store planter eller mere. Vores Samsung Quantum board kommer i alt fra 110 Watt og opefter, og giver dig mulighed for at dæmpe lyset, og du kan nemt skalere dit dyrknings projekt op, ved at benytte flere Quantum boards.

Læs mere om vækstlys her.

Hvis du er i tvivl om hvilket vækstlys der passer til dine behov, er du altid velkommen til at kontakte os her.