Dyrkning af Chiliplanter med LED vækstlys

chiliplante med frugter

Dyrkning af chiliplanter - der er en verden af muligheder

Med LED vækstlys har du mulighed for at dyrke chiliplanter året rundt – du kan skabe de rette forhold, så du ikke må nøjes med frisk hjemmedyrket chili i de varme måneder. Det er nemt, hurtigt og sjovt, at dyrke chili hjemme i haven, drivhuset eller indendørs fra frø. Før du starter bør du finde nogle frø af god kvalitet, eller du kan finde din ynglings chili og selv tage frø fra den. 

Hvor kan jeg dyrke chiliplanter?

Chiliplanter kan dyrkes alle vegne, så længe de får den rette mængde sol- eller vækstlys, næring og varme.

De mest populære steder til dyrkning af chiliplanter er enten på altanen eller i et drivhus. Men LED plantelys har gjort det muligt at gro dine planter i kælderen eller i garagen, hvor intet lys ellers trænger ind.

Chiliplanter har brug for lys og varme for at danne fotosyntese og dermed vokse sig store.

Chilidyrkning er blevet en populær hobby, som normalt kun er forbeholdt forårs- og sommermånederne, men med LED vækstlys har du mulighed for at gro dine chiliplanter når som helst og hvor som helst – selv den mørkeste kælder kan blive et perfekt sted til dyrkning af chili – mulighederne er uendelige.

Du kan læse om chiliens historie og de mange sorter af chili her.

Kom godt i gang med dyrkning af chili

For at komme godt i gang med dyrkning af chiliplanter, så skal planten have gode betingelser fra start. 

Vi anbefaler at du starter med at forspire dine frø under en god vækstlys lampe, på den måde sikrer du dig gode sunde planter, på denne side finder du alt fra spirebakker til vækstlys.

Når planten er kommet godt fra start, skal du tage stilling til hvor den skal vokse sig stor, og forhåbentlig give en masse frugter. Enten skal den stå under LED-vækstlys og kan på den måde stå alle steder fra den mørkeste kælder og til den lyse stue.

Du kan også stille den ud i drivhuset, når den har nået en hvis størrelse, og hvis du ønsker det kan din chiliplante også fint klare sig på friland, når jordtemperaturen er over 16-18° og din plante har fået en god start på sæsonen. 

Du kan med fordel have din chiliplante i en stor krukke, så kan den nemt flytte fra drivhus til friland, og tilbage til drivhuset når temperaturen falder igen. Med rette vækstlys i drivhuset kan du udvide sæsonen lidt.

Hver opmærksom på, at chiliplanter er følsomme overfor pludselige skift i temperatur og vejrforhold og derfor kræver en tilvænningsperiode hvis de fx. skal flyttes fra vindueskarm til drivhus, her anbefales det at sætte planten ud et par timer af gangen i nogle dage inden den endelige flytning.

LED vækstlys for chili

Dyrkning af chiliplanter er sjovt og kan give en masse lækre chilier og med LED vækstlys, har du nu mulighed for, at dyrke chiliplanter i vintermånederne.

Hos plantelys specialiserer vi os i at skabe LED- belysning i høj kvalitet, som kan bruges til mange forskellige plantevækst formål.

Plantelys producerer blandt andet vækstlys til dyrkning af chiliplanter, der sikrer idéelle vækstbetingelser for dine planter, så du kan få det bedst mulige udbytte.  

Den største fordel ved at anvende LED vækstlys er at man ikke længere skal bekymre sig om, at man kun kan stille sine chilliplanter på solrige områder.

LED vækstlys giver dig mulighed for at gro dine planter hele året, men der findes flere forskellige kunstige lyskilder, så hvorfor vælge LED?

LED vækstlys skåner dine planter, da de udvikler mindre varme end blandt andet natriumlamper og halogenpærer.

Med LED vækstlys har dine planter mulighed for at opnå den mest optimale vækst uden at få forbrændte blade. På den måde får dine planter en sund og effektiv vækst

chiliplante med frugter

Hvor meget lys skal mine chili have?

Det er vores anbefaling at hvis du ønsker at dyrke disse planter indenfor med kunstig lys, så bør de ikke stå i et vindue da sollyset vil tørre dem for hurtig ud. Desuden, hvis der er valgt et kraftigt og godt nok lys vil det ekstra lys fra solen ikke være nødvendigt. Med chili planter bør man altid vælge et fuld spektret lys, da det tilgodeser både plantens vækst og blomstersætning. Hvis der vælges et blåt eller pink lys, vil udbytte være væsentligt ringere.

  • Anbefalet lysstyrke: min. 350 op til 600 μmol/s*m²
  • Maks timer med lys pr. dag: 18 timer
  • Anbefalet DLI er: 30-40
  • Anbefalet lampe til voksende planter: QB 110W (40-50 cm højde)

LED vækstlys er idéel til dyrkning af chiliplanter, da LED vækstlys leverer præcis den mængde og type lys som dine planter har brug for. Der findes mange andre alternativer som giver bredspektrede lys, hvor mange af dem er unødvendige for plantens vækst. Dette medfører, at de producerer en stor mængde energi som hverken gavner din el-regning eller planterne.

Økonomiske fordele – med LED vækstlys formår du at spare op til 50% på strømforbruget i forhold til andre alternative som f.eks. lysstofrør og glødepærer/halogenpærer. LED vækstlys kommer også med en væsentlig længere levetid end glødepærer og lysstofrør.

Den lange levetid af en af de fordele der gør at det bedre kan betale sig at anskaffe sig LED vækstlys fremfor andre alternativer som lysstofrør, halogen og natriumlamper m.f. Mange af disse alternativer kan fås til billigere penge, men energiforbruget fra disse lamper overgår hurtig hvad det samme lys LED vækstlys vil koste, da de har et meget stort spild i deres varmeafgivelse. LED vækstlys sørger derfor for at din chiliplante får de mest ideelle levevilkår, men sørger også for, at du ikke skal lide et økonomisk tab på produkter, som har en kort levetid og højt forbrug.

Læs mere her for at få et indblik i hvor meget lys dine planter har brug for.

Chiliplante