Dyrkning af Chiliplanter med LED vækstlys

chiliplante med frugter

Med LED vækstlys har du mulighed for at dyrke chiliplanter året rundt – Med LED vækstlys er det altså dig der skaber de rette forhold, helt uafhængigt af det danske vejr, så behøver du ikke nøjes med frisk hjemmedyrket chili i de varme måneder.

Det er nemt, hurtigt og sjovt, at dyrke chili hjemme i haven, drivhuset eller indendørs fra chilifrø. Men dyrkning af chiliplanter med hjælp fra LED vækstlys er endnu nemmere, endnu hurtigere og endnu sjovere. Før du starter bør du finde nogle frø af god kvalitet, eller du kan finde din ynglings chili og selv høste et par frø fra den. 

Se vores udvalg af chili frø (og andre planter) 

Selvom denne guide primært omhandler dyrkning af chiliplanter, gælder størstedelen af disse tips og regler også, hvis du i stedet for chili, hellere vil dyrke peberfrugter, eller andre chili nære plantesorter. 

Hvis du bliver mere frisk på ideen om at dyrke tomat end chili, kan du læse mere om det her

Hvor kan jeg dyrke chiliplanter?

Chiliplanter kan dyrkes alle vegne, så længe de får den rette mængde sol- eller vækstlys, næring og varme. De mest populære steder til dyrkning af chiliplanter er enten på altanen eller i et drivhus. Men LED plantelys har gjort det muligt at gro dine planter i kælderen eller i garagen, hvor intet lys ellers trænger ind.

Chiliplanter har brug for lys og varme for at danne fotosyntese og dermed vokse sig store.

Chilidyrkning er blevet en populær hobby, som normalt kun er forbeholdt forårs- og sommermånederne, men med LED vækstlys har du mulighed for at gro dine chiliplanter når som helst og hvor som helst – selv den mørkeste kælder kan blive et perfekt sted til dyrkning af chiliplanter – mulighederne er uendelige.

Du kan læse om chiliens historie og de mange sorter af chili her.

Kom godt i gang med dyrkning af chili

For at komme godt i gang med dyrkning af chiliplanter, skal planten have gode betingelser fra start. Dette inkludere både temperatur, luftfugtighed og lysniveaue. Temperaurer på mellem 15 og 24 grader er typisk det der bliver ser som at være den optimale temperatur, af chili hobbyister.

Vi anbefaler at du starter med at forspire dine frø under en god vækstlys lampe, på den måde sikrer du dig gode sunde planter, på denne side finder du alt fra spirebakker til grolys. Det er dog vigtigt at understreje, at du ikke behøver at belyse frøene med vækstlys, før du ser den første grønne spire stikke sit “hoved” op af jorden.

Når planten er kommet godt fra start, skal du tage stilling til hvorhenne den skal vokse sig stor, og forhåbentlig give en masse frugter. Enten skal den stå under LED-vækstlys og hvor den på den måde kan stå alle steder fra selv den mørkeste kælder og til den lyse stue.

Hvis ikke du har LED vækstlys anbefaler vi at du stiller den ud i et drivhus, når den har nået en hvis størrelse. Hvis du ønsker det, kan din chiliplante dog også fint klare sig på friland, dog først når jordtemperaturen er over 16-18° og din plante har fået en god start på sæsonen. Men det er mere optimalt med et drivhus, da chiliplanten har store krav til temperatur og luftfugtighed 

Du kan med fordel have din chiliplante i en stor krukke, så kan den nemt flytte fra drivhus til friland, og tilbage til drivhuset igen, når temperaturen falder og efterårsmånederne krybber sig nærmere. Under dyrkning af chiliplanter udendørs er det altså vigtigt at du holder øje med vejrudsigten. Med det helt rette vækstlys i drivhuset kan du udvide sæsonen væsentligt.

Du kan læse mere om vækstlys til drivhus her

Det er vigtigt at være opmærksom på, at chiliplanter er følsomme overfor pludselige skift i temperatur og vejrforhold og derfor kræver en tilvænningsperiode hvis de fx. skal flyttes fra vindueskarm til drivhus, her anbefales det derfor at sætte planten ud et par timer af gangen i nogle dage inden den endelige flytning. 

LED vækstlys for chili

Dyrkning af chiliplanter er sjovt og kan give en masse lækre chilier og med LED vækstlys, har du nu mulighed for, at dyrke chiliplanter i alle månederne, også vintermånederne.

Hos plantelys specialiserer vi os i at skabe LED- belysning i høj kvalitet, som kan bruges til mange forskellige plantevækst formål, heriblandt dyrkning af chiliplanter med LED vækstlys.

Plantelys producerer blandt andet vækstlys til dyrkning af chiliplanter, der sikrer idéelle vækstbetingelser for dine planter, så du kan få det bedst mulige udbytte.  

Den største fordel ved at anvende LED vækstlys er at man ikke længere skal bekymre sig om, at man kun kan stille sine chilliplanter på solrige områder.

Grolampe til chiliplanter

LED vækstlys giver dig mulighed for at gro dine planter hele året, men der findes flere forskellige kunstige lyskilder, så hvorfor vælge LED?

LED vækstlys skåner dine planter, da de udvikler mindre varme end blandt andet natriumlamper og halogenpærer. Selvom vi flere gange har pointeret at varme er vigtigt for chiliplaner, er den mængde varme der kommer ud af en traditionel pære altså meget skadelig for planten, især når de står så tæt på hindanden. Ud over det bruger ikke-LED vækstlys også rigtig meget strøm, og elregningen kommer derfor hurtigt til at gøre ondt på pengepungen. 

Med LED vækstlys har dine planter mulighed for at opnå den mest optimale vækst uden at få forbrændte blade. På den måde får dine planter en sund og effektiv vækst! Dyrkning af chiliplanter er altså slet ikke så stor en udfordring som man måske kunne tro!

 

chiliplante med frugter dyrkning af chiliplanter

Hvor meget lys skal mine chili have?

Det er vores anbefaling at hvis du ønsker at dyrke disse planter indenfor med kunstig lys, så bør de ikke stå i et vindue da sollyset vil tørre dem for hurtig ud. Desuden, hvis der er valgt et kraftigt og godt nok lys vil det ekstra lys fra solen ikke være nødvendigt. Med chili planter bør man altid vælge et fuld spektret lys, da det tilgodeser både plantens vækst og blomstersætning. Hvis der vælges et blåt eller pink lys, vil udbyttet ved høst være væsentligt ringere.

  • Anbefalet lysstyrke: min. 350 op til 600 μmol/s*m²
  • Maks timer med lys pr. dag: 18 timer
  • Anbefalet DLI er: 30-40
  • Anbefalet lampe til voksende planter: QB 100W (40-60 cm højde)

LED vækstlys er idéel til dyrkning af chiliplanter, da LED vækstlys leverer præcis den mængde og type lys som dine planter har brug for. Der findes mange andre alternativer som giver bredspektrede lys, hvor mange af dem er unødvendige for plantens vækst. Dette medfører, at de producerer en stor mængde energi som hverken gavner din el-regning eller planterne.

Økonomiske fordele – med LED vækstlys formår du at spare op til 90% på strømforbruget i forhold til andre alternative som f.eks. lysstofrør og glødepærer/halogenpærer. LED vækstlys kommer også med en væsentlig længere levetid end glødepærer og lysstofrør.

Den lange levetid af en af de fordele der gør at det bedre kan betale sig at anskaffe sig LED vækstlys fremfor andre alternativer som lysstofrør, halogen og natriumlamper m.f. Mange af disse alternativer kan fås billigere, men prisen for energiforbruget fra disse lamper overgår hurtig indkøbsprisen fra et LED vækstlys, de billige plantelys da de har nemlig meget stort spild og varmeafgivelse. Det er især dyrt når elpriserne er så høje som de er nutildags. LED vækstlys sørger derfor for at din chiliplante får de mest ideelle levevilkår, men sørger også for, at du ikke skal lide et økonomisk tab på produkter, som har en kort levetid og højt strømforbrug.

Er det nu blevet tid til dyrkning af chiliplanter?

Læs mere her for at få et indblik i hvor meget lys dine planter har brug for.

Chiliplante