Hvor meget lys skal planter have?

plantespire i haven

Hvor meget lys skal planter have?

Det kan være svært at finde ud af, hvor meget lys dine planter hjemme stuen skal have for at trives og vokse sig flotte og sunde. Nogle planter har brug for mere lys end andre, og til tider kan samme plante have forskellige lysbehov. Hvor meget lys planten skal have afhænger af dens livscyklus og selvfølgelig plantens art.

Hvor meget lys skal planter have? Som tommelfingerregel skal de fleste planter bruge mellem 10 og 15 timer med lys hver dag, men antallet af timer kommer an på hvordan lysstyrken er. Lysstyrken kan måles i µmol, og normalt skal en plante have mindst 150 µmol for at kunne danne fotosyntese. Til sammenligning giver solen om vinteren kun cirka 75 µmol , og i sommerperioden omkring 1600 µmol. Som før nævnt kommer antallet af lystimer an på lysstyrken. Hvis en plante får 300 µmol i 2 timer giver det nogenlunde det samme som 600 µmol i 1 time. På den måde kan man med en højere mængde µmol forkorte tiden hvori planten skal have lys på en dag.

Plantelys i et drivhus?

Et drivhus kan bruges til mange ting, det er varmt og lyst om sommeren og mange planter vil trives og vokse sig store og sunde bare de får vand og gødning – og vækstsæsonen kan for visse planter vare langt ind i efteråret kun med almindelig dagslys fra solen.

Det er med enkelte undtagelser som regel 1 årige planter, vi holder i drivhuset og for at få så meget som muligt ud af dine meget lyskrævende planter som chili, agurk, peberfrugt og tomat er det en fordel at bruge noget kraftig vækstlys.

Når vi rammer de mørke tider i efteråret – vil der ikke længere være lys nok fra solen til at dine planter trives.

Hvis du vælger at bruge vækstlys i drivhuset skal du være opmærksom på at der i et drivhus ofte er meget vand – både fra vanding, kondens og måske et åbent vindue som ikke blev lukket inden det begyndte at regne.

Tjekliste:

 • Vandtæt plantelys/vækstlampe
 • Kraftig variant, egnet til udendørs brug

Læs mere om brug af grolys i drivhuset her.

Plantelys til drivhus eller udestue
Skab liv i drivhuset med grolys

Plantelys i orangeri eller udestue:

Et orangeri er isoleret og oftest opvarmet – det betyder at planter der ikke tåler frost kan overvintre der, og da det er opvarmet kan du med det rette lys kan også dyrke mange planter i orangeriet hele året.

Til forskel fra drivhuse har vi ofte flerårige planter og træer i orangeriet, som fx. citrus og oliven til overvintring, men med de rette lys, fugt og varme betingelser kan noget af dit orangeri forvandles til et sted du kan dyrke forskellige afgrøder året rundt, du kan jo prøve at eksperimentere med microgreens i den ene ende af orangeriet, mens den anden ende er til de overvintrene stedsegrønne planter som ikke har så stort et behov for varme i det beskyttede orangeri.

Ved valg af plantelys til orangeri skal du huske:

 • At sætte dig ind de enkelte planters lysbehov – hvor meget lys skal planter have?
 • At tænke over hvor lyset placeres – er der fx. chance for det bliver vådt?

Læs mere om brug af vækstlys i orangeri og udestue her.

Plantelys i mørkt rum, grotelt og kælder:

Med de rette betingelser i forhold til lys, varme og vand er det muligt at dyrke alt fra mikrogrønt til agurk, tomat og gulerødder – det er et spørgsmål om at opfylde plantens behov og i et helt mørkt rum kan du kontrollere hel processen i forhold til vækstlys, fugt, gødning og temperatur.

Huskeliste til mørke rum og grotelte:

 • Vækstlys – hvor kraftig og hvor længe hver dag?
 • God vandingsrutine
 • Gødning tilpasset planten du dyrker
 • Temperaturkontrol – ikke for koldt og ikke for varmt

Læs mere om at dyrke i mørke rum og grotelte her.

Plantelys i dagligstue:

I din dagligstue og andre værelser i dit hjem kan mængden af lys variere meget, det kan være stuen har en sydvendt vindueskarm og et mørkt hjørne i samme rum.

Hvis dine stueplanter ikke trives kan det være de mangler lys – det kan også være du ønsker dig at bytte de traditionelle planter i hjemmet ud med nogle der kan spises, mulighederne er mange og med det helt rigtige plantelys vil både urter og planter trives, også i de mørke vintermåneder.

Her har du en liste med ting du skal tænke over:

 • For din plante lys nok?
 • Pas på med varmen fra fx. radiatorer, de kan hurtigt udtørre jord og dermed planten
 • Er det tid til gødning eller en ny potte og frisk jord

Læs mere om plantelys til stuen her.

Med plantelys kan du kontrollere hvor meget lys dine planter får

Da solen om vinteren ikke bidrager med en særlig stor mængde µmol, kan det være svært at vedligeholde sine planter i den periode. Her kommer plantelys dig til undsætning. Med plantelys også kaldet for bl.a vækstlys og gro lys kan du nemlig selv kontrollere at dine planter får den rette mængde lys. Der findes utallige slags og typer af plantelys, og er du i tvivl om hvilken der passer dig og dine behov kan du kontakte os her. Du kan også læse mere om de mange fordele ved at vælge LED plantelys her.

Hvor kraftig en vækstlampe skal jeg vælge?

Hvor meget lys skal planter have? Den rette LED vækstlampe giver dig mulighed for at gro dine planter året rundt uanset vejr og solmængde. Men hvor kraftig skal vækstlampen være for at det bidrager med vækst til dine planter?

Nedenstående tabel giver dig et overblik over mængde µmol der skaber vækst for planter. Hvis du er interesseret i hvilken mængde µmol specifikke planter såsom tomatplanten, bregner eller afskåret blomster skal bruge kan du klikke her.

Hvor meget lys dine planter skal have for at skabe vækst:

0 – 250 µmol/m-²/s-¹Giver ingen vækst
250 – 500 µmol/m-²/s-¹Giver kun lidt vækst
500 – 750 µmol/m-²/s-¹Giver moderat vækst
750 – 1000 µmol/m-²/s-¹Giver høj vækst
1000 – 2000 µmol/m-²/s-¹Giver højest vækst, men kræver CO2 tilsætning.