Hvor meget lys skal planter have?

plantespire i haven

Hvor meget lys skal planter egentlig have? Det kan være svært at finde ud af, hvor meget lys en plante skal have. Nogle planter har brug for mere lys end andre, og til tider kan samme plante have forskellige lysbehov. Hvor meget lys planten skal have afhænger af dens livscyklus og selvfølgelig plantens art.

Som tommelfingerregel skal de fleste planter bruge mellem 10 og 15 timer med lys hver dag. Men antallet af timer kommer dog an på hvordan lysstyrken er. Lysstyrken kan måles i µmol, og normalt skal en plante have mindst 150 µmol for overhoved at kunne danne fotosyntese. Til sammenligning giver solen om vinteren kun cirka 75 µmol , og i sommerperioden omkring 1600 µmol. Som før nævnt kommer antallet af lystimer an på lysstyrken. Hvis en plante får 300 µmol i 2 timer giver det cirka det samme som 600 µmol i 1 time. På den måde kan man med en højere mængde µmol forkorte tiden hvori planten skal have lys på en dag.

Med plantelys kan du kontrollere hvor meget lys dine planter får

Da solen om vinteren ikke bidrager med en særlig stor mængde µmol, kan det være svært at vedligeholde sine planter i den periode. Her kommer plantelys dig til undsætning. Med plantelys også kaldet for bl.a vækstlys og gro lys kan du nemlig selv kontrollere at dine planter får den rette mængde lys. Der findes utallige slags og typer af plantelys, og er du i tvivl om hvilken der passer dig og dine behov kan du kontakte os her. Du kan også læse mere om de mange fordele ved at vælge LED plantelys her.

Hvor kraftig en vækstlampe skal jeg vælge?

Den rette LED vækstlampe giver dig mulighed for at gro dine planter året rundt uanset vejr og solmængde. Men hvor kraftig skal vækstlampen være for at det bidrager med vækst til dine planter?

Nedenstående tabel giver dig et overblik over mængde µmol der skaber vækst for planter. Hvis du er interesseret i hvilken mængde µmol specifikke planter såsom tomatplanten, bregner eller afskåret blomster skal bruge kan du klikke her.

Hvor meget lys dine planter skal have for at skabe vækst:

0 – 250 µmol/m-²/s-¹ Giver ingen vækst
250 – 500 µmol/m-²/s-¹ Giver kun lidt vækst
500 – 750 µmol/m-²/s-¹ Giver moderat vækst
750 – 1000 µmol/m-²/s-¹ Giver høj vækst
1000 – 2000 µmol/m-²/s-¹ Giver højest vækst, men kræver CO2 tilsætning.