Dyrk tomater indendørs med LED vækstlys

Tomatplante med frugt

Dyrk tomatplanter indendørs med hjælp fra denne guide

Ønsker du at dyrke tomatplanter indendørs, men har du ikke din egen have, køkkenhave eller altan? Eller har du bare en passion for at udleve din drøm om at gro dine egne grøntsager hele året, altså også i de årstider hvor der ikke er den mængde sollys som dine planter har brug for? Så kunne LED vækstlys for tomater helt sikkert være noget for dig.

LED vækstlys, også kaldet plantelys eller grolys, skaber de mest ideelle forhold for dine tomatplanter når det ikke er muligt at finde nok dagslys, eller når drivhuset er for koldt. Hos plantelys udvikler, producerer og sælger vi LED belysning til mange forskellige formål, og tomater er ingen undtagelse.

Ecoo Grower tomater

Læs mere om hvordan du bruger LED grolys til dyrkning herunder

Vælg det rigtige lys til at dyrke tomatplanter indendørs

Der finde mange forskellige alternativer inden for plantelys til blandt andet tomater og andre forskellige planter, og nogle er mere effektive end andre. Vi anbefaler altid brug af fuld spektrum LED vækstlys, til dyrkning af dine tomater. LED vækstlys er anset af både os, andre eksperter og forskere inden for området, som værende den mest optimale belysningtype for plantevækst. LED vækstlys skåner ikke kun miljøet, men også din egen pengepung. 

LED vækstlys har nemlig i modsætning til alle de andre alternativer som for eksempel halogen og glødepære, en langt længere levetid og så er de endda også cirka 60-90% billigere i drift. Fuld spektrum LED vækstlys giver dine planter den bedste belysning, og de mest optimale vilkår for at dine tomater kan vokse sig store og frodige, og for at du får en velsmagende og stor høst.

 

Hvor meget vækstlys skal tomatplanter have?

Tomatplanter indendørs er ikke den nemmeste plante at dyrke. Tomatplanter er nemlig en af de mest lyskrævende planter som det er muligt at dyrke indendørs, det kan derfor ikke betale sig for dig, at spare på lampe valget, og bruge en for lille lampe når du skal dyrke tomater. Anbefalingerne herunder er baseret på en dæmpbar 110Watt LED Samsung Quantum Board med fuld spektrum lys. Her anbefaler vi følgende lysstyrke for at dyrk tomatplanter indendørs ved hvert vækststadium:

 

Fase Lampe styrke PPFD Typical (μmol/s.m²) DLI (μmol/d.m²) Timer/dag
Spiring 20-40% 100 5-7 12-18
Frøplante 40-60% 200 8-12 12-18
Vækst 60-90% 230 14-18 12-18
Blomster & Frugt 90-100% 600 20-50 12-14

Det er derfor afgørende at den valgte plante vækst lampe har mulighed for at styre intensiteten med en dæmper, og det er muligt at juster højden på lampe, jo tættere lampen er på planten jo flere PPFD får planten nemlig. Det giver tomatplanten største mulighed for at overleve og producere frugt, med det mindst mulige energiforbrug.

Du kan læse mere om betydningen af PPFD her

Tomater kræver til tider mørke, de skal altså ikke have lys 24/7

Tomatplanter har brug for den rette mængde lys for at vokse, dette betyder dog ikke at dine tomater aldrig må få mørke. Tomater vokser ofte i syden hvor varmen og lyset spiller en væsentligt rolle, men dette betyder ikke nødvendigvis at de ikke kan nyde godt af en smule mørke, hvilket de også oplever i deres naturlig omgivelser når natten falder på. 

Det er derfor ikke kun vigtigt at dine tomater får den rette mængde lys, men også den rette mængde mørke. Af den grund skal LED vækstlyset ikke være tændt alle døgnets 24 timer. Sørg i stedet altid for at dine tomatplanter får som minimum 6 timers pause fra lyset hver eneste døgn. Vi ved alle at når der er lys laver planter fotosyntese, men når det er mørkt kan planter respirere, de fleste plantesorter gror bedst, hvis de har mulighed for at gøre begge ting.

Fuld spektrum grolys for tomatplanter indendørs dyrkning og overvintring af planter som tomater
Dyrk tomatplanter indendørs med fuld spektrum Quantum boards

Brug mindre gødning

Lys og varme er selvfølgelig de vigtigste faktorer når man ville gro sine tomater. Men gødning er også meget vigtigt, hvis der er for lidt gødning kan planten ikke gro ordenligt, men for meget kan også være problematisk. Hvis dine tomater skal være velsmagende er det nemlig vigtigt at du er lidt sparsom med gødningen, for tomatplanter indendørs skal ikke have helt så meget gødning som man ellers kunne komme til at tænke. Hvis du gør brug af gødning der indeholder en stor mængde kvælstof vil dine tomater komme til at se røde og frodige ud, men de ville derimod være mindre velsmagende end de ellers havde været under korrekte forhold.

Tomatplante med frugt

Søg råd og vejledning

Hos Plantelys har vi forskellige vækstlys. Se hele sortimentet her

Hvis du er i tvivl om hvilke LED vækstlys du skal vælge for at dyrk tomatplanter indendørs, er du altid mere end velkommen til at kontakte vores kundeservice. Vi står altid til rådighed med vejledning og råd.