Dyrk tomater indendørs med LED vækstlys

Tomatplante med frugt

Dyrk tomatplanter indendørs med denne guide

Ønsker du at dyrke tomatplanter indendørs, men har du ikke din egen have, køkkenhave eller altan? Eller har du bare en passion for at udleve din drøm om at gro dine egne grøntsager hele året, hvor der til tider ikke er den ønsket sol som dine planter har brug for? Så kunne LED vækstlys for tomater helt sikkert være noget for dig.

LED vækstlys skaber de mest ideelle forhold for dine tomatplanter nå det ikke er muligt at finde nok dagslys, eller drivhuset er for koldt. Hos plantelys udvikler, producerer og sælger vi LED belysning til mange forskellige formål, og tomater er ingen undtagelse.

 Læs mere om hvordan du bruger LED grolys til dyrkning af tomatplanter herunder.

 

Vælg det rigtige lys til at dyrk tomatplanter indendørs

Der finde mange forskellige alternativer for plantelys til blandt andet tomater og andre forskellige planter, og nogle er mere effektive end andre. Vi anbefaler altid fuld spektrum LED vækstlys som den mest optimale belysning til dine tomater. LED vækstlys skåner ikke kun miljøet, men også din egen pengepung. LED vækstlys har i modsætning til de andre alternativer som halogen og glødepære en længere levetid og er billigere i drift. Fuld spektrum LED vækstlys giver dine planter optimal belysning, så dine tomater kan vokse sig store og frodige, og få et velsmagende resultat.

 

Hvor meget vækstlys skal tomatplanter have?

Tomatplanter er en af de mere lyskrævende planter vi kan dyrke indendørs, det kan derfor ikke betale sig at spare på lampe valget, og bruge en for lille lampe når du skal dyrke tomater. Anbefalingerne herunder er baseret på en dæmpbar 110Watt LED Samsung Quantum Board med fuld spektrum lys. Her anbefaler vi følgende lysstyrke for at dyrk tomatplanter indendørs ved hvert vækststadium:

 

Fase Lampe styrke PPFD Typical (μmol/s.m²) DLI (μmol/d.m²) Timer/dag
Spiring 20-40% 100 5-7 12-18
Frøplante 40-60% 200 8-12 12-18
Vækst 60-90% 230 14-18 12-18
Blomster & Frugt 90-100% 600 20-50 12-14

Det er derfor afgørende at den valgte plante vækst lampe har mulighed for at styre intensiteten med en dæmper, og det er muligt at juster højden på lampe. Det giver tomatplanten største mulighed for at overleve og producere frugt, med det mindst mulige energiforbrug.

 

Tomater kræver til tider mørke

Tomatplanter har brug for den rette mængde lys for at vokse, dette betyder dog ikke at dine tomater aldrig må få mørke. Tomater vokser ofte i syden hvor varmen og lyset spiller en væsentligt rolle, men dette betyder ikke nødvendigvis at de ikke kan nyde godt af en smule mørke som de også oplever i deres naturlig omgivelser når natten falder på. Det er derfor vigtigt at give dine tomater også får den rette mængde mørke. Derfor skal LED vækstlyset ikke være tændt alle døgnets 24 timer. Sørg altid for at dine tomatplanter får som minimum 6 timers pause i døgnet fra lyset.

Fuld spektrum grolys for tomatplanter
Dyrk tomatplanter indendørs med fuld spektrum Quantum boards

Brug mindre gødning

Lys og varme er selvfølgelig de vigtigste faktorer når man ville gro sine tomater. Hvis dine tomater skal være velsmagende er det vigtigt at du er sparsom med gødning. Hvis du gør brug af gødning der indeholder en stor mængde kvælstof ville dine tomater se røde og frodige ud men de ville derimod være mindre velsmagende.

Søg råd og vejledning

Hos Plantelys har vi forskellige vækstlys. Se hele sortimentet her

Hvis du er i tvivl om hvilke LED vækstlys du skal vælge for at dyrk tomatplanter indendørs, er du altid mere end velkommen til at kontakte vores kundeservice. Vi står altid til rådighed med vejledning og råd.