Dyrk tomater indendørs med LED vækstlys

Tomatplante med frugt

At dyrke tomater indendørs kan være en fantastisk måde at nyde friske tomater året rundt, uanset klimaet udenfor.
Denne guide er designet til at hjælpe både begyndere og erfarne gartnere med at mestre kunsten: ”At dyrke tomater indendørs” lige fra valg af de rette frø, planter, til pleje og høst, og til valg af det rette vækstlys.
Vækstlys spiller en afgørende rolle i indendørs tomatdyrkning, da det kompenserer for manglen på naturligt sollys, som er essentielt for plantens fotosyntese og generelle vækst.
I denne artikel får du en guide til hvilket vækstlys du skal vælge til indendørs tomatdyrkning 

Dyrk tomatplanter indendørs med hjælp fra denne guide

Tomater er en af de mest populære grøntsager at dyrke i hjemmet, men hvad gør du, hvis du ikke har en have, drivhus eller en altan? Heldigvis er der en løsning – LED vækstlys. I denne artikel vil vi vise dig, hvordan du kan bruge LED vækstlys til at dyrke dine egne tomater indendørs, hele året rundt.

LED vækstlys, også kaldet plantelys eller grolys, skaber de mest ideelle forhold for dine tomatplanter, når det ikke er muligt at finde nok dagslys, eller når drivhuset er for koldt.

Læs mere om hvordan du bruger LED grolys til dyrkning herunder

Forspiring af tomater med grolys

Vælg det rigtige lys til at dyrke tomatplanter indendørs

Der findes mange forskellige alternativer inden for plantelys til blandt andet tomater og andre forskellige planter, og nogle er mere effektive end andre.
Vi anbefaler altid brug af fuld spektrum LED-Vækstlys
 til dyrkning af dine tomater. 
LED vækstlys er anset af både os, andre eksperter og forskere inden for området, som værende den mest optimale belysnings type for plantevækst
LED vækstlys skåner ikke kun miljøet, men også din egen pengepung.
 

LED vækstlys har nemlig i modsætning til alle de andre alternativer, som for eksempel halogen og glødepære, en langt længere levetid, og så er de endda også cirka 60-90% billigere i drift.

Fuld spektrum LED vækstlys giver dine planter, den bedste belysning, og de mest optimale vilkår for at dine tomater kan vokse sig store. Så du får en velsmagende og stor høst.

Se vores udvalg her

Hvor meget vækstlys skal tomatplanter have?

Tomatplanter er ikke den nemmeste plante at dyrke indendørs. Tomatplanter er nemlig en af de mest lyskrævende planter, som det er muligt at dyrke indendørs, det kan derfor ikke betale sig for dig, at spare på lampe valget, og bruge en lille lampe, når du skal dyrke tomater. Anbefalingerne herunder er baseret på en dæmpbar 100Watt LED Samsung Quantum Board med fuld spektrum lys. Her anbefaler vi følgende lysstyrke for at dyrk tomatplanter indendørs ved hvert vækststadium:

 

Fase Lampe styrke PPFD Typical (μmol/s.m²) DLI (μmol/d.m²) Timer/dag
Spiring 20-40% 100 5-7 12-18
Frøplante 40-60% 200 8-12 12-18
Vækst 60-90% 230 14-18 12-18
Blomster & Frugt 90-100% 600 20-50 12-14

Det er derfor afgørende, at den valgte plante vækst lampe har mulighed for at styre intensiteten med en dæmper, og det er muligt at juster højden på lampen, jo tættere lampen er på planten jo flere PPFD får planten nemlig.
Det giver tomatplanten størst mulighed for at overleve og producere frugt, med det mindst mulige energiforbrug.

Du kan læse mere om betydningen af PPFD og DLI her

Tomater kræver mørke, de skal ikke have lys 24/7

Tomatplanter har brug for den rette mængde lys for at vokse, men det betyder ikke, at dine tomater aldrig må få mørke. Tomater vokser ofte i syden, hvor varmen og lyset spiller en væsentlig rolle.
Det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke kan nyde godt af en smule mørke, som de også oplever i deres naturlige omgivelser, når natten falder på.

Det er derfor ikke kun vigtigt, at dine tomater får den rette mængde lys, men også den rette mængde mørke. Af den grund skal LED-vækstlyset ikke være tændt alle døgnets 24 timer. Sørg i stedet altid for, at dine tomatplanter får mindst 6 timers pause fra lyset hver eneste dag. Vi ved alle, at når der er lys, laver planter fotosyntese. Når det er mørkt, kan planter respirere, og de fleste plantesorter gror bedst, hvis de har mulighed for at gøre begge dele.

Fuld spektrum grolys for tomatplanter indendørs dyrkning og overvintring af planter som tomater
Dyrk tomatplanter indendørs med hvidt lys Quantum board i fx et grotelt

Brug mindre gødning

Lys og varme er naturligvis de vigtigste faktorer, når man ønsker at dyrke sine tomater.
Gødning spiller også en væsentlig rolle, hvis der er for lidt gødning, vil planten ikke vokse optimalt, men for meget gødning kan også skabe problemer.

For at opnå velsmagende tomater er det vigtigt at dosere gødningen korrekt, da indendørs tomatplanter ikke kræver lige så meget gødning, som planter der vokser i drivhuset eller på friland.

Hvis du anvender gødning med et højt indhold af kvælstof, vil dine tomater fremstå røde og frodige, men de vil imidlertid være mindre velsmagende, end de ville have været, hvis planten har fået mindre kvælstof.

Du kan dog også øge dine tomaters smag ved at tilsætte noget Aroma Boost 1L fra BiG Plant Science til vandet i frugtsætningsfasen.

FAQ

Hvad er tomater, og hvorfor er de så populære?

A: Tomater er en frugt, som er kendt for deres søde smag og saftige konsistens. De er rige på vitamin C og antioxidanter, som hjælper med at bekæmpe frie radikaler i kroppen. Tomater er også en kilde til vitamin A og K, samt kalium, som er vigtigt for hjertet og blodtrykket. Derudover har forskning vist, at tomater kan hjælpe med at reducere risikoen for visse kræftformer og forbedre hudens sundhed.

 

Hvorfor bliver mine tomatplanter lysegrønne?

A: Bladene på planter bliver typisk lysegrønne, hvis planterne ikke får nok  kvælstof (N).
Det kan skyldes at der enten er noget i jorden/vandet eller fordi rødderne er rådne, og derfor kan de levere nok næring.

Prøv at tilsætte mere kvælstof (N) ved næste vanding, du kan med stor fordel bruge en god flydende gødning med et højt indhold af kvælstof, fosfor og kalium.
Det kan skyldes, at den jord du bruger er for dårlig.
Sørg for, at din jord er godt drænet og rig på organisk materiale.
Du kan forbedre jordstrukturen ved at tilføje kompost eller andet organisk materiale. Af andre årsager kan være: For lidt lys, vandingsproblemer (for meget /for lidt), sygdomme og skadedyr, temperaturstress.

 

Hvorfor bliver mine tomatplanter lilla?

A: Dine tomatplanter bliver typisk lilla, fordi de mangler fosfor (P).
Det er meget normalt, at tomater får fosformangel. I langt de fleste tilfælde kan det skyldes, at planterne har det for koldt.
Husk at tomatplanter er varmekrævende og vokser bedst ved temperaturer mellem 18-27 grader Celsius.
Hvis temperaturen falder under niveauet, kan det føre til lilla blade og langsom vækst.
Sørg for at beskytte dine planter mod kulde ved at dække dem med et plantetæppe eller flytte dem indendørs, hvis de er i potter.

 

Hvornår sættes tomatplanter i drivhus?

A: Tomatplanter er meget følsomme over for frost. Sørg for, at der ikke er risiko for frost, før du sætter planterne i drivhuset. Dette tidspunkt varierer afhængigt af din placering, men det er normalt fra midten af april til begyndelsen af maj i Danmark. Husk at tomatplanter trives bedst ved temperaturer mellem 18-27 grader Celsius. Det kan også anbefales at planterne har mindst 3-4 modne blade og er min. 15-20 cm høje.

Søg råd og vejledning til dit projekt

Hos Plantelys har vi mange forskellige typer grolys, som passer til alle typer planter i forskellige vækstfaser.
Det kan derfor være lidt uoverskuelig at gennemskue, hvilket lys der passer lige til dit formål. Hvis du er i tvivl om, hvilket LED vækstlys, du skal vælge for at dyrke tomatplanter indendørs, er du altid mere end velkommen til at kontakte os.
Vi står altid til rådighed med vejledning og råd.

Balkoni Red F1 Tomatfrø 1

Se vores blog over andre planter du kan dyrke med succes hjemme: Guides for dyrkning af blomster og urter