Hvad er det bedste vækstlys til forspiring indendørs?

Forspiring med grolys

Hvis du for nylig har undersøgt markedet for vækstlys. Har du muligvis observeret et bredt udvalg af kunstige lyskilder (grolys) til planter. Disse lyskilder findes i form af både lamper og pærer med mere. De varierer i lysfarve, form og pris.
Vi skal dykke ned i, hvilke typer, der vil opfylde dine behov for forspiring bedst.

De første par dag efter du har sået dine frø, er det ikke nødvendigt med nogen form for lys, da alt udviklingen af frøet forgår under jorden. Til gængæld er det vigtigt med den korrekte temperatur og fugtighed for frøet. Du kan med fordel holde en temperatur omkring de 18-24 grader C.

Lige så snart de første kimblade på planterne viser sig, er det nødvendigt med belysning. Det er fordi, at plantespirerne ikke er istand til at danne klorofyl (Det er det, der giver planterne deres grønne farve). Samt at producere energi til væksten.

Vi startede, som mange andre med, at forspire mine planter i vindueskarmen. Vi sagde dengang.
”Med det samme, kan det sagtens lade sig gøre, at forspire uden nogen former for kunstigt lys.”

Det er, der nogle udfordringer forbundet med. En af de velkendte er, at planterne kan vokse sig ranglede. Det er karakteriseret ved lange tynde stængler og en betydelig afstand mellem bladene.  

Hvorfor strækker plante spirer sig?

Problemet kan til dels afhjælpes ved at starte forspiringen senere på året. Det anbefales at starte i slutningen af Marts, eller et lille stykke ind i April.
Dette sikre, at planterne får nok sollys til at vokse under normale forhold.

Det medfører, at planterne først er klar til udplantning i slutningen af Maj eller i Juni måned.

Det giver ikke en særlig lang vækstsæson, og dermed et mindre udbytte ift. hvad der kunne være opnået ved udplantning i drivhuset/haven, så snart temperaturen tillader det. 

Vil du gerne være klar med forspiret planter, så snart vejret tillader det. Er du derfor nød til at starte din forspiring langt tidliger.

Løsningen er, at når du planter dine planter om; begraver du dem meget dybt i den nye potte. Det medfører selvfølgelig, at du får nogle meget små planter, da resten er begravet under jorden.

Derfor er det nødvendigt at tilføre ekstra lys til dine planter, hvis du vil have en bedre udnyttelse af den korte danske vækstsæson.

Lys i spiringsfasen

I spiringsfasen kræver planter mindre lysstyrke. Det er en længere vækst periode, hvilket betyder, at grolyset bør være tændt i en længere periode.
Ofte op til 16 timer.
I denne fase bør lyset være mere blå-hvidt. Det er dog ikke et krav, da de fleste plantespire vil vokse ganske fint under et fuldt lys spektrum.

Læs mere om det på vores hjemmeside her

Hvilket vækstlys er det bedste til forspiring af planter?

Med mange års erfaring og eksperimenter med brug af kunstigt lys, har vi opnået en lang række erfaringer.
Vi ved hvad der virker, og hvad der ikke virker, når det kommer til valg af det rigtige grolys, til de forskellige faser af planternes vækst.

Planter er lige så forskellige som mennesker. De har brug for forskellige lyssammensætninger, og lysstyrker alt efter, hvilken vækstfase de er i, samt hvilken art, der er tale om.

For at afgøre hvilken type lys og lysintensitet, der er bedst for dine planter, er det nødvendigt først at introducere dig for nogle tekniske begreber.

  • Watt forbrug: Fortæller dig, hvor meget energi din lampe bruger. Det fortæller dig intet om hvor meget lys, der kommer ud af lampen. Kun hvor meget energi den bruger. 
  • Lumen: Fortæller dig hvor meget lys (lysstyrken) en lyskilde udsender ift. hvad vi mennesker kan opfatte, ikke at forveksle med hvad planter har brug for. 
  • Kelvin: Her snakker vi om, hvad farve lyset har. Fx er den pærer, du bruger i din lampe på 2700K – et varmt lys. Dagslys fra et nordvendt vindue er på ca. 5000K i Danmark, og ved jordens ækvator er den 6500K.

    Læs yderligere om det her

grolys pendel plante default default

Lys for planter - forstå begreberne

Planter har brug for nogle ekstra begreber for at kunne vurdere om en lyskilde er velegnet til plantevækst:

  • Bølgelængde: Her snakker vi om farverne, som lyset er sammensat af. Fx består hvidt lys, også kaldet fuld spektrum lys, af alle bølgelængder mellem 400 til 700nm. Blåt lys er omkring 440-460nm, grønt omkring de 500nm og rødt lys omkring 640-670nm. Dertil kommer selvfølelig UV lys, som er under de 400nm, og infrarødt lys, som er over de 700nm.

  • PAR lys: Det vigtigste begreb inden for lys til plantevækst. PAR lys fortæller præcist, hvor meget planterne får ud af det lys, som de modtager.
    • Kan også kaldes lysstyrke for planter, og det angives ikke i Lumen eller Lux, som for mennesker, men i PPFD (Læs også: Hvor mange µmol/PPFD skal min plante have for at trives?), og måles i µmol/m2/sek. (lysstyrke på 1 m2 pr. sekund).
    • Midt på en sommerdag modtager vi ca. 2000 µmol/m2/sek. (svare til ca. 100.000 Lux), og på en mørk vinterdag ca. 10 µmol/m2/sek. – Hvilket er meget langt fra hvad planter har brug for! Læs mere her: Hvad er PAR vækstlys?

For at forspirer planter, bør du have min. 150-200 µmol/m2/sek. for at få en fornuftig vækst, jo højre jo bedre for dine planter. Husk at PAR lysstyrken varier med afstanden, så kig på om lampen eller lyskilden giver nok lys til formålet, ved den afstand du påtænker at opsætte lampen over dine spirer. 

Hvor langt fra planterne skal grolyset hænge?

Det korte svar er, at det kommer an på lampens lysstyrke (PPFD), jo kraftigere lampe, jo længer væk fra spirerne, kan du hænge lampen. – Desuden kan lampen dække et større areal, hvis den er kraftigere.

Hvor tæt skal min lampe hænge på planterne?
Afstand oplyst for en 40Watt lampe (#26030)

Den opmærksomme læser vil her bemærke, at jo tætter lampen hænger på planterne jo kraftigerer er lyset, men også at grolys lampe dermed dækker et mindre areal.

Det er et problem, da planterne bliver større over tid. Dermed fylder de et større areal, også har de brug for mere lys. Det er for, at de ikke strækker sig for meget. 

Du har derfor brug for flere lamper efterhånden, som planterne vokser – hvilket hurtigt kan gå hen og blive dyrt.

En lampe for alle vækstfaser

En bedre løsning er at vælge en vækstlys lampe, hvor du kan ændre højden af den, samtidigt med, at den er dæmpbar.
Det gør, at du kan skrue ned for lysstyrken, og hænge vækstlys lampen tæt på dine plantespirer, mens de er små. Dermed sparer du på energien. Efterhånden som planterne breder sig, kan du øge højden og lysstyrken på vækstlyset.

Pink / lilla lys lamper og pærer

Pink grolys lampe

Rundt omkring på nettet vil du se masser af billige lamper, som udsender et pink eller lilla lys. 

Det er muligt at lave forspiring med et pink/lilla lys (lamper der er lavet med kun Blå 450nm + Rødt 730nm Lysdioder), så længe lysstyrke (µmol/m2/sek.) er højt nok, men det er dog ikke optimalt.

Problemet med den slags lys er dog at alt energien afsættes i det øverest lag af bladene, kun i toppen af planten. Det gør ikke noget så længe planterne er små og kun med 2-3 lag blade (1-10cm).

Lige så snart planten bliver større opstår problemet. Planterne modtager ikke nok energi til væksten, og du får en plante, der vokser langsommer, eller hvor væksten næsten går i stå.

Dertil kommer det, at det er svært at se, hvis planten er ramt af sygdom eller skadedyr. Det pink lys er absolut ikke behageligt at opholde sig i for øjnene!

Dykker man lidt dybere ned i den nyeste forskning og kigger på, hvad de professionelle gør. Vil man opdage, at de fleste af dem anbefaler, og bruger det hvide: ”fuld spektrum lys”.

Det har vist sig, at de fleste planter trives bedre med dette lys. Personligt synes jeg også, at det, er et meget bedre arbejdslys, og man kan nyde sine planter, mens de vokser.

Vi kan derfor klart anbefale at bruge lyskilder med fuld spektrum hvidt lys. Det betyder at lyset, vil trænge hele vejen ned gennem bladene, og ned langs hele plantens højde.
Dermed kan planten yde sit bedste, og give dig det flottest resultat.

Plantelamper i vertikal gartneri vækstlys

Hvor lang tid skal vækstlys være tændt?

Det korte svar er, at 12-16 timer for forspiring af frøplanter.
Det lange svar er, at det komme an på det valgte vækstlys.

Her er det aktuelt at introducere et nyt begreb:

DLI – Det Daglige Lysintegral – henviser til den kumulative mængde af PAR-lys. Modtaget i et område på 1 kvadratmeter hver dag, repræsenteret, som mol/m2/dag.

Læs mere om DLI her 

Uden at gå for dybt ind i det. Betyder det, at jo kraftigere lys en plante modtager, jo korter belysningstid pr. dag behøver planten.

Et eksempel med 2 forskellige lamper:

Forudsætningen er, at vi har brug for en DLI på 10-12 mol pr. dag til forspiring.

1. En lampe på 100Watt giver 261 µmol/m2/s v. 60cm; det betyder, at dine spirer har nok lys efter min. 11 timers lys/dag.

2. 40Watt vækstlys lampe giver 126 µmol/m2/s v. 50cm; det betyder, at dine spirer har nok lys efter min. 26 timers lys/dag, hvilket selvfølelige ikke er muligt.
Løsningen er derfor, at vi skal hænge lampen tætter på frøspirerne. Her vil den optimale afstand vær 25-30 cm. Det betyder, at vi kan belyse et meget mindre areal med den optimale lysstyrke.

Det skal med det samme siges, at de fleste planter kan klare sig med mindre lys, og stadig overleve.
Vi vil gerne have flotte og kraftige planter, der har størst mulighed for at overleve og give et stort udbytte. Lys skal der til.

Mål pærerens lysstyrke med en app: ”Photone”

Der findes en måde, hvor du kan måle dine pæres lysstyrke med mobiltelefonen.
Her er det vigtigt at sige, at det er en vejledende måling, da det kan variere meget afhængigt af, hvor god en censor, der sidder i mobiltelefonen.
Du kan derfor ikke helt regne med resultatet, men vi synes, det er en god ide fordi, du får en ide om, hvor du er henne, også kan du lidt upræcist se om din plante får det rigtige lys tilført.

OBS. Det virker kun på fuldspektrum lyskilde (Den hvide). 
Den kan ikke måle på pink/lilla lys kilde.

Læs mere om appen her

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Generelt skal du sørge for at have vækstlysene på i cirka 12 til 18 timer dagligt, afpasset efter om planten er i vækst eller blomstring – færre timer når den blomstrer, og flere når den vokser. Husk, det er også essentielt at give dem en pause i mørket, så de kan følge den naturlige rytme.

Til forspiring skal du bruge frø, en god startjord, små potter eller bakker til frøene, og vækstlys for at sikre tilstrækkelig belysning. Husk også at holde jorden fugtig, men ikke våd.

Strømforbruget af vækstlys afhænger af typen og effekten.
LED-vækstlys er ofte mest energieffektivt, og bruger omkring 20-50 watt per kvadratmeter. Husk, det samlede strømbrug vil stige med antallet af lys og timer de er tændt dagligt.

Placer vækstlysene tæt over dine planterne. Typisk mellem 30 til 60 cm afstand. Sørg for, at de er tændt i 12 til 18 timer om dagen for, at efterligne naturligt sollys.
Juster højden efterhånden, som planterne vokser for at undgå skader.

Forspiring af chili med vækstlys
Sådan forspirer du chili, læs mere her...