Hvad er det bedste vækstlys til forspiring indendørs?

Forspiring med grolys

Hvis du for nylig har været på udkig efter vækstlys, har du sandsynligvis bemærket, at der er mange forskellige muligheder for kunstigt grolys. De kommer både som lamper, og som pærer mf., samt i en række forskellige lysfarver, former og priser. Lad os se nærmere på, hvilke muligheder der bedst passer til dine forspirings-behov. 

De første par dag efter du har sået dine frø, er det ikke nødvendigt med nogen form for lys, da alt udvikling af frøet forgår under jorden. Men til gængæld er det vigtigt med den korrekte temperatur og fugtighed for frøet, du kan med fordel holde en temperatur omkring de 18-24 grader C. Men så snart du ser de første kimblade på planterne skal der lys til, ellers kan plantespirerne ikke danne klorofyl (det grønne i planterne), og producer energi til deres vækst.

Jeg har ligesom mange andre startet med at forspirer mine planter i vindueskarmen, og sagt med det samme, så kan det sagtens lade sig gøre at forspirer uden nogen form for kunstigt lys. Men det er selvfølelig ikke uden udfordringer, og en af det mest kendte er at planterne bliver ranglede/får lange ben og tynde stængler med stor afstand mellem bladene.

Hvorfor strækker plante spirer sig?

Problemet kan til dels afhjælpes ved at starte forspiringen senere på året – her skal du helt hen til omkring slutningen af Marts, eller ind i April for der er nok lys fra solen til at planterne vokser normalt. Det medfører at planterne først er klar til udplantning i slutningen af Maj og i Juni måned. Hvilket ikke giver en særlig lang vækstsæson, og dermed et mindre udbytte ift. hvad der kunne være opnået ved udplantning i drivhuset/haven så snart temperaturen tillader det. 

Hvis du gerne vil være klar med forspiret planter så snart vejret tillader det, er du derfor nød til at starte din forspiring langt tidliger.

En løsning kan være at når du prikle dine planter om; begraver du dem meget dybt i den nye potte, det medfører selvfølgelig at du pluslig får nogle meget små planter, da resten er begravet under jorden for at redde planten.

Derfor er det nødvendigt at tilføre ekstra lys til dine planter, hvis du vil have en bedre udnyttelse af den korte danske vækstsæson.

Hvilket vækstlys er det bedste til forspiring af planter?

Med mange års erfaring og eksperimenter med brug af kunstigt lys, har jeg opnået en lang række erfaringer for hvad der virker og hvad der ikke virker, når det kommer til valg af det rigtige grolys, til de forskellige faser af planternes vækst.

Planter er lige så forskellige som os mennesker, og de har brug for forskellige lyssammensætninger og lysstyrker alt efter hvilken vækstfase de er i, og hvilken art der er tale om. For at forstå hvilket lys/lysstyrke du bør vælge til dine planter, er det først nødvendigt at jeg sætter dig ind i lidt tekniske begreber.

  • Watt forbrug: det fortæller dig hvor meget energi din lampe bruger, men det fortæller dig intet om hvor meget lys der kommer ud af lampen, kun hvor meget energi den bruger. 
  • Lumen: Det fortæller dig hvor meget lys (lysstyrken) en lyskilde udsender ifht. hvad vi mennesker kan opfatte, ikke at forveksle med hvad planter har brug for. 
  • Kelvin: Her snakker vi om hvad farve lyset har, fx er den pærer du bruger i din lampe på 2700K – et varmt lys. Dagslys fra et nordvendt vindue er på ca. 5000K i Danmark, og ved jordens ækvator er den 6500K.

Lys for planter - forstå begreberne

For planter har vi brug for nogle ekstra begreber for at kunne vurdere om en lyskilde er velegnet til plantevækst:

  •  Bølgelængde: Her snakker vi om farverne som lyset er sammensat af. Fx består hvidt lys, også kaldet fuld spektrum lys, af alle bølgelængder mellem 400 til 700nm. Blåt lys er omkring 440-460nm, grønt omkring de 500nm og rødt lys omkring 640-670nm. Dertil kommer selvfølelig UV lys som er under de 400nm, og infrarødt lys som er over de 700nm.
  • PAR lys: Her kommer vi til det allervigtigste begreb inden for lys til plantevækst. PAR lys fortæller præcist hvor meget planterne får ud af det lys som de modtager. Kan også kaldes lysstyrke for planter, og det angives ikke i Lumen eller Lux som for mennesker, men i PPFD (Læs også: Hvor mange µmol/PPFD skal min plante have for at trives?), og måles i µmol/m2/sek. (lysstyrke på 1 m2 pr. sekund). Midt på en sommerdag modtager vi ca. 2000 µmol/m2/sek. (svare til ca. 100.000 Lux), og på en mørk vinterdag ca. 10 µmol/m2/sek. Hvilket er meget langt fra hvad planter har brug for! Læs mere her: Hvad er PAR vækstlys?

For at forspirer planter, bør du have min. 150-200 µmol/m2/sek. for at få en fornuftig vækst, jo højre jo bedre for dine planter. Husk at PAR lysstyrken varier med afstanden, så kig på om lampe eller lyskilden giver nok lys til formålet, ved den afstand du påtænker at opsætte lampen over dine spirer. 

Hvor langt fra planterne skal grolyset hænge?

Det korte svar er at det kommer an på lampens lysstyrke (PPFD), jo kraftigere lampe, jo længer væk fra spirerne kan du hænge lampen. – Desuden kan lampen dække et større areal hvis den er kraftigere.

Hvor tæt skal min lampe hænge på planterne?
Afstand oplyst for en 40Watt lampe (#26030)

Den opmærksomme læser vil her bemærke at jo tætter lampen hænger på planterne jo kraftigere er lyset, men også at grolys lampe dermed dækker et mindre areal.

Det er et problem, da planter bliver større over tid, og dermed fylder et større areal, og har brug for mere lys for ikke at strække sig for meget. 

Du har derfor brug for flere lamper efterhånden som planterne vokser – hvilket hurtigt kan gå hen at blive dyrt.

En lampe for alle vækstfaser

En bedre løsning er at vælge en vækstlys lampe hvor du kan ændre højden af den, samtidig med at den er dæmpbar. Det gør at du kan skrue ned for lysstyrken, og hænge vækstlys lampen tæt på dine plantespirer mens der er små, og dermed spare på energien. Efterhånden som planterne breder sig, kan du øge højden og lysstyrke på vækstlyset

Pink / lilla lys lamper og pærer

Pink grolys lampe

Rundt op på nette vil du se masser af billige lamper som udsender et pink eller lilla lys. 

Det er muligt at lave forspiring med et pink/lilla lys (lamper der er lavet med kun Blå 450nm + Rødt 730nm Lysdioder), så længe lysstyrke (µmol/m2/sek.) er høj nok, men det er dog ikke optimalt.

Problemet med den slags lys er dog at alt energien afsættes i det øverest lag af bladene, og kun i toppen af planten. Det gør ikke noget så længe planterne er små og kun med 2-3 lag blade (1-10cm). Så snart plante bliver større, opstår problemet. Planterne modtager nu ikke nok energi til sin vækst, og du får nu en plante der vokser langsommer, eller hvor væksten gå næsten i stå.

Dertil kommer af det er svært at se hvis planten er ramt af sygdom eller skadedyr, og det pink lys absolut ikke behageligt at opholde sig i for øjerne!

Hvis man dykker lidt dybere ned i den nyeste forskning og kigger på hvad de professionelle gør, vil man opdage at de fleste af dem anbefaler, og bruger det hvide fuld spektrum lys. Det har nemlig vist sig at de fleste planter trives bedre med dette lys. Personligt synes jeg også at det er et meget bedre arbejdslys, og man kan nyde sine planter mens de vokser.

Jeg kan derfor klart anbefale at bruge lyskilder med fuld spektrum hvidt lys, hvilket betyder at lyset vil trænge hele vejen ned gennem bladene, og ned langs hele plantens højde. Dermed kan planten yde sidt bedste, og give dig det flottest resultat.

Hvor lang tid skal vækstlys være tændt?

Det korte svar er 12-16 timer for forspiring af frøplanter, det lidt længere svar er at det komme an på det valgte vækstlys.

Og her er det aktuelt at introducer et nyt begreb:

DLI – Den Daglige Lysintegral – henviser til den kumulative mængde af PAR-lys modtaget i et område på 1 kvadratmeter hver dag, repræsenteret som mol/m2/dag.

Uden at gå for dybt ind i det, betyder det at jo kraftigere lys en plante modtager, jo korter belysningstid pr. dag behøver planten.

Et eksempel med 2 forskellige lamper:

Forudsætningen er at vi har brug for en DLI på 10-12 mol pr. dag til forspiring.

1. En lampe på 100Watt giver 261 µmol/m2/s v. 60cm; det betyder at dine spirer har nok lys efter min. 11 timers lys/dag.

2. 40Watt vækstlys lampe giver 126 µmol/m2/s v. 50cm; det betyder at dine spirer har nok lys efter min. 26 timers lys/dag, hvilket selvfølelige ikke er muligt. Løsningen er derfor at vi skal hænge lampen tætter på frøspirerne, her vil den optimale afstand vær 25-30 cm. Det betyder så at vi kan belyse et meget mindre areal med den optimale lysstyrke.

Det skal med det samme siges at de fleste planter kan klare sig med mindre lys, og stadigvæk overleve. Men vi vil jo gerne have flotte og kraftige planter der har størst muligheder for at overleve og give et stort udbytte, så lys må der til…

Forspiring af chili med vækstlys
Sådan forspirer du chili, læs mere her...