Hvad er PAR og ePAR (µmol) grolys?

Plantespirer med sol

Hvis du har undersøgt lamper til dyrkning af planter, er du sandsynligvis blevet bombarderet med forskellige tal og målinger, som lampe producenter bruger til at markedsføre deres produkter. Nogle af de udtryk og akronymer, du sandsynligvis vil støde på er: Watt, Lumen, LUX, PAR, PPF, PPFD, DLI og foton effektivitet.

Selvom alle disse udtryk er relateret til belysning, er det kun et udvalg af dem, der virkelig fortæller dig de vigtigste informationer for valg af et belysningssystem til dyrkning af planter.

Formålet med denne artikel er at definere hvad PAR lys og ePAR (extended PAR) lys er, og rette nogle almindelige misforståelser samt hjælpe plante dyrkere med at forstå, hvilke målinger der er relevante for belysningssystemer til dyrkning og hvilke der ikke er.

Læs med her for at blive kloger på hvad PAR lys er…

Hvad betyder PAR vækstlys?

PAR vækstlys er lysets bølgelængder inden for det synlige område på 400 til 700 nanometer (nm). Alle Planter har brug for lys, men nogen planter har brug for mere lys end andre.

Den mængde lys en plante har brug for for at trives, bliver målt i en enhed der hedder PAR (Photosynthetically Active Radiation)

PAR definerer hvilken del af lysspektret planten bruger til at skabe fotosyntese.

De fleste planters fotosyntese drives bedst ved blåt belysning som er 460nm og rødt belysning som er mellem 650-700nm. Dette kaldes også for kloryfyl-B og klorofyl-A. Men naturen er dog så smart indrette at planterne også kan absorberer de grønne og nær infrarøde stråler(NIR 700-730nm).

Hvad er PAR vækstlys

Planterne absorberer ikke de grønne bølgelængder fra grolyset men reflekterer derimod lyset så de dybere dele af bladene og planten kan bruge dem til at producer energi.

Det kan derfor til tider virke som om, at det grønne lys er ubrugeligt for planten. Forskere var også overbeviste om dette i en lang årrække, men dette er desværre ikke en korrekt antagelse.

Det er nemlig nu blevet bevist af flere forskere, at det grønne lys er mindre effektivt for planter end de andre farver, men at det bidrager til væksten og plantens modstandsdygtighed, på andre måder. 

90cm T8 grolys bar

Forskerne brugte spinat til at bevise, at det grønne lys er mindre effektivt end både blåt og rødt lys, idet kvanteeffektiviteten under grønt lyst er 10% mindre end for rødt lys og 25% mindre sammenlignet med blåt lys. Det kan derfor i de fleste tilfælde stadig bidrage til en sund vækst. 

Det kan dog alligevel være kompliceret at finde frem til den rette balance i PAR vækstlys for planter, derfor anbefaler de fleste professionel at man bruge hvidt fuldspektrum lys, da man så er sikker på at ens planter får det korrekte lys.

Planterne har ikke kun brug for rødt og blåt PAR vækstlys – Plantevækst under canopy

Denne proces er en meget kompliceret proces, som påvirkes af mange forskellige faktorer. Grønt, gult og NIR lys spiller en anden rolle for planten selvom de er mindre effektive for fotosyntesen.

Grønt og gult lys har nemlig den kvalitet, at de går dybt ind i planten og sørger for vækst under det der hedder canopy – dvs. lyset trænger dybt ned i bladene og ned langs planten i hele dens højde hvilket ikke er muligt med det blå-røde lys.

Hvad er PAR vækstlys | hvidt lys

Det store problem var at man i starten af forskningen indenfor grolys antog, at planter kun har brug for rødt og blåt lys. Derfor har mange af de første generationer af LED grolys paneler indeholdt fejl.

Fejlene bestod primært i, at alle dioder var blå og røde med en høj mængde watt, hvilket resulterede i mangel på vækst under canopy – Altså under plantens “krone”.

Planterne oplevede derfor til tider at blive afbleget og forbrændtepå toppen, da alt lys energien blev afsat i topskuddene, i stedet for også at komme dybere ned i planten – der  var ikke effektiv canopy.

Men med mere moderne LED vækstlys som er designet efter PAR principperne, som mange af dem du kan købe her på siden, er disse problemer ikke eksisterende.

Hos plantelys.dk tilbyder vi LED vækst- og gro/PAR vækstlys der er helt ideelle til at give dine indendørs planter de bedste vilkår til at vokse og trives.

Find ud af mere og køb her: LED grolys

Læs mere her om lys i indendørs dyrkning…