Hvad er PAR vækstlys?

Plantespirer med sol

Hvad betyder PAR?

PAR vækstlys er lysets bølgelængder inden for det synlige område på 400 til 700 nanometer (nm). Planter har brug for lys og nogen planter har brug for mere lys end andre. Den mængde lys planter har brug for bliver målt i det der hedder PAR (Photosynthetically Active Radiation). PAR definerer hvilken del af lysspektret planten bruger til at skabe fotosyntese. De fleste planters fotosyntese drives bedst ved blåt belysning som er 460nm og rødt belysning som er mellem 650-700nm. Dette kaldes også for kloryfyl-B og klorofyl-A.

Planterne absorberer ikke de grønne bølgelængder men reflekterer derimod lyset. Det kan til tider derfor virke som om, at det grønne lys er ubrugeligt for planten. Dette er desværre ikke en korrekt antagelse. Det er blevet bevist af flere forskere, at det grønne lys er mindre effektivt for planter. Forskerne brugte spinat til at bevise, at det grønne lys er mindre effektivt end både blåt og rødt lys, idet kvanteeffektiviteten under grønt lyst er 10% mindre end for rødt lys og 25% mindre sammenlignet med blåt lys. Det kan dog alligevel være kompliceret at finde frem til den rette balance i PAR vækstlys for planter.

Planterne har ikke kun brug for rødt og blåt PAR vækstlys – Plantevækst under canopy

Denne proces er en meget kompliceret proces påvirket af mange forskellige faktorer. Grønt og gult lys spiller en anden rolle for planten selvom de ikke er særligt effektive for fotosyntesen. Grønt og gult lys har nemlig den kvalitet, at de går dybt ind i planten og sørger for vækst under det der hedder canopy – dvs. lyset trænger dybt ned i bladene og ned langs planten i hele dens højde hvilket ikke er muligt med det blå-røde lys.

Problemet er at man i starten forskningen i grolys antog, at planter kun har brug for rødt og blåt lys, har mange af de første generationer af LED grolys paneler indeholdt fejl. Fejlene bestod i, at alle dioder var blå og røde med en høj mængde watt, hvilket resulterede i mangel på vækst  under canopy. Planterne oplevede derfor til tider at blive afbleget på toppen da alt lys energien blev afsat i topskuddene – der ikke var effektiv canopy.

Hos plantelys.dk tilbyder vi LED vækst- og grolys der er helt ideelle til at give dine indendørs planter de bedste vilkår til at vokse og trives.

Find ud af mere og køb her: LED plantelys og vækstlys