LED Vækstlampe 40Watt – Forår 2023

Grolampe til chiliplanter

Foråret er her snart!

Og med en vækstlampe kan foråret komme til dine planter endnu hurtigere!

Indendørs dyrkning med LED vækstlys

Selvom foråret snart er lige rundt om hjørnet, er det der desværre en rum tid endnu, til at det bliver muligt at påbegynde havearbejdet. Dette betyder dog ikke at det er umuligt at gå i gang med at dyrke sine egne planter og grøntsager.

Der findes nemlig mange alternativer til at blot at så og gro sine planter udenfor, med jord som vækstmedie, og sol som lyskilde. Der er faktisk en hel verden af effektive og moderne alternative-dyrkningsmetoder. Der er blandt anden aeroponik, hydroponik og aquaponik, men du behøver slet ikke at være ekspert inden for alle de ord, for at starte dit indendørsdyrknings-eventyr. 

Det vigtigste du behøver at vide er blot at med en vækstlampe fra plantelys (eller måske en indendørs køkkenhave), er det muligt at dyrke dine planter indenfor, uden du behøver at være afhængig af solen eller årstiderne.

Uden lamper specielt egnet til plantevækst, kan det være en udfordring at give sine indendørs planter den mest optimale belysning, og man kan derfor opleve at planterne strækker sig selv ud i retning af sollyset, for at absorbere så meget som muligt.

Men når planter ikke får den tilstrækkelige mængde lys og bliver nødsaget til at strække sig ud, udvikler planterne tynde stænger og ranglede blade, og det bliver en meget usund plante. 

Som sagt er alt dette er dog ikke noget problem, når du har en LED vækstlampe. Vækstlampen giver dig mulighed for at skabe de mest ideelle forhold til dine planter. Lampe udsender nemlig vækstlys til dine planter, dette giver dine planter den rette belysning hele året rundt, uafhængig af om dine planter står et sted med sollys tilgængeligt. Plantelys har et stort udvalg af vækstlys lamper.

Bredspektrede LED vækstlys

Med en UFO LED pendel vækstlys lampe fra SunFlux opnår dine planter den maksimale belysning, den er altså meget gavnlig hvis du vil fremme planternes vækst. Lampen skaber de mest ideelle forhold for dine planter, så du ikke længere behøver at være bekymret for, om de får den rette belysning i løbet af dagen eller om natten. 

Denne LED vækstlampe kommer med en indbygget strømforsyning, hvilket gør det at anvende en ekstern strømforsyning unødvendigt. Opsætningen af lampen er ganske simpel – den tilsluttes blot til en stikkontakt via den medfølgende ledning. For størst mulig udnyttelse af lampens egenskaber anbefaler vi at du hænger lampen op lige over den plante man ønsker at give grolys. Lampen kan ophænges med det medfølgende wiresæt.

Vækstlampen er ideel til dyrkning af chiliplanter hvor IR lyset sørger for blomstring og frugtsætning. Lampen kan også bruges til spiring af planter, og er derfor specielt godt egnet til dyrkning af mikrogrønt.

Lampens specifikke kombination af LED’er med forskellige bølgelængder, hjælper også til at fremme produktionen af THC i hamp/cannabis planter.

Anbefalinger ved brug af UFO LED pendel vækstlys lampe:

– Dækker et vækstareal af diameter 120cm, ved en højde af 80 cm over planterne.
– Anbefalet afstand for voksende planter er 30-70 cm afhængig af planternes lysbehov.
– Anbefalet afstand for plantespiring er 20-25cm afhængig af spirenes lysbehov.
– Det anbefales at have plantelampen tændt mellem 10-16 timer pr. dag.

Vækstlampens unikke spektrum giver et effektivt vækstlys for de fleste planter:

88 Stk. 630nm Rød LED Giver grøn blad vækst
84 Stk. 660nm Rød LED Giver grøn grønt vækst
60 Stk. 460nm Blå LED Giver robuste planter
 4 Stk. 395nm UV LED Fremmer produktionen af smagsstof i planter, og øger deres modstandsdygtighed
 4 Stk. 730nmn IR LED Fremmer blomst og frugtsætning
10 Stk. 6500K/Ra70 Hvid LED Giver robuste planter, og synlige farver
Plantelys spektrum vækstlampe
Plantelys spektrum vækstlampe

Tekniske data:

Spænding: 85-265 VAC
Effekt: 40 Watt
Spredningsvinkel: 60°
Dæmpbar: Nej
Diameter: 33 cm
Højde: 3 cm
Vandtæthed: IP20
Forventet levetid: 25.000 timer
Arbejdstemperatur: -20° til +50°C
LED type: Fuld spektrum vækst dioder
Levetidsgaranti: 2 år
PAR@30cm 150 μmol/m2/S *
PAR@50cm 75 μmol/m2/S *

Effekt af vækstlys:

Effekten af vækstlys, altså hvor meget strøm de bruger og hvor kraftige de er, måles i watt, man kan dog ikke bruge denne værdi til at sammenligne forskellige lamper med hindanden, i forhold til hvor gode de er til at gro planter, det er nemlig ikke alle lamper der udsender samme mængde lys per watt. Der er derfor blevet opfundet en ny målenhed, der viser hvor meget plante-egnet lys en lampe producere og udsender.

Denne enhed er μmol/m²/s (Mikromol per kvadratmeter per sekund). Forkortelsen PPFD er ofte brugt. PPFD er en forkortelse for fotosyntetisk fotonfluxdensitet, dette lyder meget komplekst, men der er blot mængden af “lys” pr. kvadratmeter. 

For at opnå fuld fotosyntese i planterne, og dermed bedst mulig vækst, skal planterne dagligt have omkring 16 timers lys i følgende mængder: 

Stueplanter: 30 – 200 PPFD
Storbladede planter (salat, basilikum mf): 200 – 600 PPFD
Chiliplanter: 400 – 800 PPFD
Tomatplanter: 600 – 1000 PPFD

Til sammenligning giver solen midt på dagen ca. 2000 PPFD udenfor om sommeren og ca. 1200 PPFD udenfor om vinteren.

Du kan læse mere om hvor mange µmol planter skal have for at trives her.