Hvad er kokosjord
Det lyder måske som et lidt dumt spørgsmål at spørge hvad kokosjord er, men det er det slet ikke. Kokosjord er ikke bare jord fra kokos, det er meget mere komplekst end som så. Det er faktisk slet ikke jord, der har nogle få ting til fælles med jord, som for eksempel hvordan det ser ud og at man kan gro planter i det, men så går lighederne faktisk ikke meget længere end det.
Hvad er Kokosjord Lavet af
Det er som man måske kan fornemme ud fra ordets opbygning, lavet af kokos-materiale, faktisk udelukkende af kokos, der er ingen andre stoffer tilføjet.
Kokosmuld består altså af rest materiale fra produktion af ting som kokosolie, kokosmælk og så videre. Det vil sige at det består af den klassiske brune skal, som du kender fra kokosnødder, men også den lidt blødere grønne/gule skal, som man ser i naturen.
Det er altså et ekstremt bæredygtigt restprodukt, ifølge rigtig mange er det endda det allermest bæredygtige vækstmedie.
Bæredygtighed
Der er flere grunde til at kokosjord bliver hyldet som at være meget bæredygtigt, den første, som vi jo berørte lige før, er at det udelukkende består af rest materiale, altså materiale som ellers bare havde været blevet smidt ud eller brændt af.
Den anden grund er at kokosjord er forholdsvist genanvendelig. Efter du har høstet kan du altså snildt benytte din kokosjord igen, til en ny såning, dette kan du gøre flere gange, og du kan altså derfor få glæde af din kokosjord i lang tid. Desuden er det også en fornybar ressource, da der altid vil være kokospalmer.
Steril og sygdomsfri jord
En konsekvens af bearbejdningsprocessen for kokosjord, er at det er nærmest fuldstændigt sterilt. Så selvom det ligner normal jord, er det modsat jord, helt umuligt at gro i kokosjord uden tilføjet gødning, der er altså ingen naturlige næringsstoffer i kokosjord.
Dette er både en fordel og ulempe, det betyder at du er nødsaget til selv at gøde dine planter, men det betyder også at det er dig der er 100% i kontrol over næringsstofsammensætningen.
At det er helt sterilt betyder så til gengæld også at det er helt fri fra skadelige pestilenser som insekter og plante sygdomme, som man finder i normal såjord/priklejord, plantesække og havejord.
Hvorfor du bør begynde at bruge kokosjord
Der er mange gode grunde til at begynde at bruge kokosjord. Den første grund er for at hjælpe miljøet, og for at lidt bedre samvittighed. Det er nemlig rigtig godt, men det er ikke noget mirakelmiddel.
Der findes flere andre alternative gromedier som også kan gro planter lige så hurtigt som kokosjord, dog er ingen af dem nær så bæredygtige. Kokosfibrene er blandt andet meget velegnet som erstatning for den miljøskadelige brug af spagnum, som øger udledningen af CO2.
Sådan bruger du kokosjord
At bruge det som sit primære gromedie er ikke helt som simpelt som det er ved dyrkning med jord. Der er nemlig både nogle fordele og nogle ulemper der er med til at gøre det lidt anderledes at arbejde med.
Når du modtager din pakke med kokosjord, kan du ikke bare hælde det ned i en potte og begynde at plante dine frø, så simpelt er det desværre ikke.
Kokosjord bliver leveret kraftigt komprimerede “mursten” af kokosfibre, for at det fylder mindst muligt at opbevare, og for at spare på transportens miljøpåvirkning.
Det komprimerede jord har en ekstremt høj sugevne. Med blot en “mursten” på omkring 650 gram kokosjord, kan du altså tilføje næsten 4 liter vand.
Efter du har ladet vandblandingen stå i ca. en halv time, vil du have cirka 9 liter dejlig ren kokosjord klar til dyrkning!
Tilsæt flydende plante gødning
Inden du blander vandet sammen med kokosjorden bør du blande gødning i vandet. Vi i plantelys.dk anbefaler at du benytter dansk produceret flydende gødning fra Big Plant Science, men alt efter den plantesort du vil dyrke, kan hvad der er den optimale gødning variere.
Vandbuffer
Med det store indhold af vand i “jorden” er det næsten umuligt for dine planter at tørre ud (hvis altså du husker at vande nogenlunde regelmæssigt).
På grund af måden kokofiber suger vandet, er der altid vand tilgængeligt, men det er “opbevaret” i kokosfibrene, så du behøver ikke at være nervøs om hvorvidt dine planter drukner i vand.
Ydermere er kokosjord meget iltholdigt, hvilket sørge for at dine planter skaber et stærkere rodnet!!
Tilsætning til havejord
Hvis du føler at rent kokos jord er et lidt for stort et spring at tage, er det også muligt at blande det med ægte jord, som en tilsætning til din pottejord og havejord. Dette er en rigtig god teknik, som vi også anbefaler, da du på den måde for du mange af fordelene fra begge jordtyper, uden det føles for meget som en voldsom overgang.
Hydroponisk dyrkning
Hvis du er meget vandt til at dyrke planter og grøntsager med jord, men har en lille drøm inden i dig, om at begynde at dyrke planter hydroponisk, kan kokosjord også være en rigtig god start.
Kokosjord er nemlig på mange måder en mellemting mellem konventionel jorddyrkning og hydroponik, det er derfor et godt projekt at kaste sig ud i hvis man gerne vil have en lidt blødere overgang til hydroponik.
Hvem ved det kan også være at du vil elske kokosjordsdyrkning og blive ved med det!
Til dyrkning af mikrogrønt
Mikrogrønt er også meget velegnet til at blive dyrket i kokosjord. Fordi mikrogrønt er så småt og så tæt på jorden, er det nemlig en kæmpe fordelt at kokosjorden er sterilt så man ikke risikere at få “ballade” med op i maden, når man høster sit mikrogrønt.
Hvis du aldrig har hørt om mikrogrønt er det kort fortalt, små og nærende umodne grøntsagsspire, de kan dyrkes i en beholder eller i bakke enten i et køkken eller hvor end du har plads.
Med et vækstlys er det også muligt at gro mikrogrønt i mørke rum, som fx kælderen. Eller som en flot spiselig dekoration på dit køkkenbord, hvor det med kokosmuld er dyrket uden skadelige bakterier. Vi har mange flotte grolys lamper som du fint kan have stående på dit køkkenbord.
Mikrogrønt kaldes også for “ægte superfoods”, fordi de indeholder mange flere næringsstoffer end fuldvoksne grøntsager. Du kan læse mere om dyrkning af mikrogrønt i vores blog her. Eller du kan se vores udvalg af mikrogrøntfrø og tilbehør
Opsummeret liste over fordele og ulemper ved dyrkning med kokosjord
- Fordele
- Tørvefri udplantningsjord fremstillet af kokosfiber og kokosnøddeskal
- Meget mere miljøvenligt end både spagnum og tørvemos
- Det mest bæredygtige vækstmedium/gromedie ud over hydroponik
- Er en fornybar ressource, så jorden vil aldrig løbe tør for det.
- Hurtigere plantevækst og større høst end med normal jord
- Er sterilt og sygdomsfrit, og derfor rigtig godt til mikrogrønt
- Super godt begynderskridt inden hydroponik
- Meget høj vandholdigheds egenskaber
- Luftholdig og giver derfor stærkere rødder
- Forholdsvist simpelt og lige til at dyrke i
- Kan genbruges til at gro planter i flere gange
- Lav CO2 udledning
- Ulemper
- God pris til dyrkning af mikrogrønt, men til et helt plantebed kan det blive dyrt.
- Dårligt kokosjord kan indeholde meget salt på grund af forarbejdningen, men vi har kun kokosjord af høj kvaliltet
- Det er sterilt og uden næring, det er derfor absolut nødvendigt at gøde
- Det kan være svært at finde i de almindelige havecentre, men du kan nemt købe det her
- Det kan ligne helt almindelig jord, hvilket måske kan forvirre nogle.
- Nemt, men dog mere besværligt end almindelig jord
Hvis du har brug for hjælp eller vil vide mere er du mere end velkommen til at kontakte vores team af eksperter her