Kaffeplante | Sådan dyrker du et kaffetræ i stuen

kaffeplante i stuen

Kaffetræet, Coffea arabica, går også under navnet kaffeplante. Den stammer oprindelig fra de sydlige dele af det Afrikanske kontingent, samt de tropiske områder i Asien. Kaffeplanten er dog ikke et træ men en busk, som i de tropiske egne kan blive op til 3,5 meter høj.

I Danmark kan den dog ikke vokse udendørs året rundt, da det er for koldt for den om vinteren. Den dyrkes derfor primært, som stueplante, hvor den har et flot grønt indslag med dens grønne nuancer, og dertil kommer, at den er en nem plante at holde, når bare den får masser af lys og vand. Kaffeplanten sælges på de fleste planteskoler, når de er ca. 6 måneder gamle. Kaffeplanten kan dog først få kaffebønner, når den er omkring 4-6 år gammel.

tree coffee plant fruit flower coffee bean 491557

Pottejord for kaffeplanter

Når du omplanter din kaffeplante, anbefaler vi, at du køber en god pottejord med sphagnum, som er beregnet til stueplanter. Vælg en skjuler med hul i bunden, så overskydende vand kan rende fra, og lecakugler i bunden af potten så plantens rødder ikke kommer til at stå i vand og rådne.

Vanding af kaffeplanten

Vand dit kaffetræ jævnligt, kaffeplanter foretrækker en let fugtig jord, det er derfor vigtigt, at den ikke tørre ud mellem vandingerne, men den må heller ikke soppe i vand. Det er en plante, som man godt må vande lidt oftere.

Vi anbefaler, at man i  forår- og sommermånederne vander ca. 1 – 2 gange om ugen, og om vinteren mindre, da planten ikke vækster i samme grad pga. mindre lys.

Vand gerne med regnvand eller kogende vand, da det indeholder mindre kalk.
Prøv at føl på jorden om, det er for vådt eller tørt. Er jorden stadig våd efter 4 dage, så vand lidt mindre.

Støvsprøjt gerne planten med kalkfrit vand regelmæssigt, da danske stuer kan være meget tørre.

Gødning til kaffeplanter

Ompottede planter behøver ikke gødning den første måneds tid, hvis du bruger pottemuld, som er beregnet til stueplanter, da der er nok næringsstoffer i jorden. Om foråret og sommeren kan du med fordel tilføje gødning til planten for at styrke væksten. Vi anbefaler, at du bruger flydende gødning, som blandes i vandingsvandet ca. hver anden måned. Du kan med stor fordel bruge BiG Plant Science gødning, da den er lavet til danske forhold, og indeholder betydeligt flere af de vigtige næringsstoffer, end den gødning du kan køber i supermarkedet eller byggemarkedet.

Hvor meget lys skal en kaffeplante have?

Det er bedst at stille planten lidt tilbagetrukket fra sydvendte vinduer i stuen, da kaffeplanter skal have lys og varme, men tåler ikke så godt direkte sollys, så en vindueskarmen er ikke det bedste sted at sætte planten. Om vinteren kan du med fordel bruge en god fuld spektrum LED vækstlys lampe over din plante.

Kaffe planten bør have et stærkt lys som svarer til 4+ timer direkte sollys, eller en DLI på 12+ mol/m²/dag, for at opnå dette anbefaler vi at hænge en 35Watt LED vækstlys pære op 30 cm over planten, og lader den være tændt 8 timer hver dag i vinter halvåret.

Bedste temperatur for kaffeplanten

Om sommeren kan planten tages ud i drivhuset eller på terrassen, men holdes ellers i halvskygge, ved en temperatur på omkring 20-24°C. Om vinteren må temperaturen gerne synke til ca. 16°C, men ved blomstringstid bør temperaturen ikke komme under 18°C på noget tidspunkt. Planten kræver også kun­stig bestøvning for at giver frugt, hvilket normalt vil forekomme efter 5-6 år, hvis ellers planten er passet godt. Kaffeplanten blomstrer og får bær en gang om året. Bærrene er røde, når de er modne, og kan høstes, tørres og til sidst riste i fx din ovn, hvorefter kaffen er klar.

Læs om de forskellige kaffeplanter sorter her

Læs mere op lys og pasning af kaffeplanten her

cd7bcaec28b4134970fc579000fb 1605796