Forspiring i såbakke – din guide

Planter i såbakke

En spirebakke er en type bakke. Der er specielt designet til at forspire frø, det er en form for forspiring setup. Det er en bakke med flere rum eller segmenter, hvor man kan placere frøene, og derefter dække dem med et stykke klar plast eller låg, for at holde jorden eller kulden fugtig og beskytte frøene mod vind og sollys.

Såbakken kan være lavet af forskellige materialer, som fx plast, metal eller træ, og kan have flere rum eller segmenter, så flere forskellige typer frø kan dyrkes samtidigt. De kan også have hul i bunden for dræning og kan have låg eller dæksler, så de kan holde jorden fugtig og beskytte frøene mod vind og sollys.

Såbakken er en nem og praktisk måde at forspire frø, da det giver mulighed for at overvåge frøene bedre, og sørge for, at de får den rette mængde fugt og varme. Det kan også være en god måde at dyrke frøene i et kontrolleret miljø, og sørge for, at frøene spirer på den rigtige tid. 

Sådan forspirer du dine planter i såbakker

De rette betingelser er vigtige, hvis du skal have succes med forspiring af planter i så-og priklebakker. Hjemme hos dig selv, med lidt viden kan du så en masse forskellige frø og få de sundeste stiklinger, som kan udvikle sig til sunde og kraftige planter.

Uanset om du skal fylde en hel køkkenhave, en lille altan eller bare en vindueskarm. Er en ekstra kraftig såbakke inddelt med celler, en stor hjælp.

Herunder har vi lavet en guide til, hvordan du kommer i gang med at forspire, hvad enten det er i såbakker, såpotter eller andre former for forspiringskasser og minidrivhuse.

Hvilken jord skal du vælge til forspiring i såbakke?

Til forspiring i såbakker anbefales det at bruge en specialblanding af kokosmuld og jord, der er skræddersyet til at være fin og let. Denne type er ideel, da den letter frøenes spiring og understøtter en sund vækst af de små rødder.
Ved at vælge en blanding med lavt næringsindhold fremmes røddernes strækning efter næring, hvilket er med til at udvikle et stærkt rodsystem.

En sådan specialblanding er desuden ofte behandlet for at være fri for bakterier og svampe, hvilket reducerer risikoen for sygdomme hos de unge planter.
Den jordtype er også fordelagtig, fordi den bibeholder fugtigheden effektivt, samtidig med, at den sikrer god dræning, hvilket er afgørende for at forebygge rodrot og andre vandrelaterede problemer.

Det er også en mulighed at skabe sin egen jordblanding til forspiring ved nøje at vælge ingredienser, som kokosfiber og fin kompost eller vermicompost, der sikrer både god dræning og en passende næringsbalance.
Ved at lave din egen blanding er det vigtigt at sørge for, at den er renset for bakterier og svampe for at beskytte de unge planter mod sygdomme.

Valget af jord skal sikre, at den er let og luftig, hvilket er essentielt for at fremme en effektiv spiring og en sund rodudvikling.

Brug en undervandsbakke

En undervandsbakke er en metode til at vande planter nedefra. I stedet for at vande jorden fra oven, fyldes bakken under såbakken med vand, så planterne kan optage fugtighed nedefra. Det har flere fordele:

  1. Mindre risiko for overvanding: Når planterne vandes nedefra, optager de kun den mængde vand, de har brug for, hvilket minimerer risikoen for overvanding og de problemer, der følger med, såsom rodrot.
  2. Fremmer stærke rodnet: Denne metode opmuntrer planterne til at udvikle dybere og stærkere rødder, da de strækker sig nedad for at nå vandet. Det resulterer i sundere og mere robuste planter.
  3. Reducerer fordampning og spild: Ved at vande nedefra reduceres vandfordampning sammenlignet med overfladevanding.
    Det gør vandingen mere effektiv og vandbesparende.

Kom godt i gang med at bruge din forspiringsbakke

Når du skal igang med at bruge din såbakke, skal du bruge ganske få ting – såbakken, så- og priklejord, og de frø, du vil så.- Nu er du klar til at forspire.

Først vælger du hvilken spirebakke, der passer dit behov bedst, der kan forspires i et væld af forskellige plastbakker, store eller små og inddelt i celler eller sået i rækker i større såkasser, det er vigtigt at vælge en så- eller priklebakke med huller i bunden, så jorden kan komme af med overskydende vand, hvis du skulle komme til at overvande.
Du kan også anvende en forstøver for at ikke vande dine planter for meget.

Vi anbefaler så- og priklejord eller kokosfiber til dine forspiringer, da mængden af gødning er tilpasset de små nye og sarte rødder. En almindelig pottemuld vil som hovedregel indeholde for voldsomme mængder gødning til dine stiklinger.

Når såbakken er valgt, jord og frø er indkøbt så er du klar. 

Såning og pleje af din plante i et minidrivhus

Jorden fordeles i såbakken og fugtes let. Herefter sår du frøet i den anbefalede dybde, som kan aflæses bag på de fleste frøposer.
Her kan du også se, hvornår på året dine frø, skal forspires. Nogle frø spirer hurtigt og kan ses allerede efter et par dage og andre, som fx. chilli kan være op til en måned om at komme i gang.
Nogle frø kan spire ved lave temperaturer, mens andre har brug for lidt mere varme.- Det er altid en god idé at læse på posen på de enkelte sorter, hvis du er i tvivl om, hvordan de trives bedst.

For at øge temperaturen og sætte gang i processen, er det en god idé at have et klart plastlåg på.
Det kan være en pose eller et lille minidrivhus som passer til din forspiringsbakke.
En gang eller to om dagen skal låget lettes og dit minidrivhus skal have luft. Der må ikke være for meget kondens, så risikerer du, at jorden i din såbakke bliver for våd og i værste fald rådner.

Når dine frø er spiret, er det vigtigt at du fjerner plastlåget fra såbakken, ellers risikerer du at brænde de små fine rødder af.

Det første sæt blade der kommer frem kaldes kimblade, og når din plante har fået endnu et sæt blade. Minimum 4 i alt, kan du gå videre til næste skridt, som er en ompotning, hvis du bruger en såbakke med celler kan du let tage dine små fine forspirede planter op, og sætte dem over i en lidt større såpotte, lad den jord der sidder ved rødderne følge med. Rødderne på dine nye planter er skrøbelige, og vil tage skade, hvis du prøver at fjerne den.
Hvis du forspirer i én stor beholder skilles planterne lige så forsigtigt og flyttes til en potte, hvor de kan vokse sig større. 

Du kan med fordel potte planterne om flere gange. Hele tiden til en potte, der er lidt større end den forrige, så vil du opnå et større rodnet, som fører til flottere og større planter.

Brug varmemåtter

Varmemåtter til såbakker er et vigtigt værktøj for gartnere og plantedyrkere, som ønsker at fremskynde spiringen af frø ved at levere en konstant og kontrolleret varmekilde til plantens rodzone.
De er særligt nyttige i koldere klimaer eller under årstider, hvor sollys og omgivelsestemperaturer ikke er tilstrækkelige til at støtte en hurtig spiring.

En varmemåtte til såbakker er designet til at ligge under eller omkring dine såbakker og udstråle en mild varme, som kan øge jordtemperaturen til et optimalt niveau for spiring. Mange varmemåtter kommer med termostater eller har forudindstillede temperaturer, hvilket gør det nemt at opretholde den ideelle temperatur for de specifikke frø, du prøver at spire.

Når du vælger en varmemåtte, er det vigtigt at overveje størrelsen på dine såbakker, så du kan sikre dig, at varmemåtten dækker det nødvendige område.
Det er en god idé at kigge efter modeller, der er vandresistente og nemme at rengøre, da dette vil forlænge varmemåttens levetid og sikre en sikker drift.

Derudover kan det være nyttigt at investere i en varmemåtte med en indbygget termostat eller købe en ekstern termostat, så du nøjagtigt kan styre temperaturen.
Det er især vigtigt for frø, der kræver meget specifikke spiringstemperaturer.

Udplantning

Uanset om planterne skal i en krukke på terrassen. I jorden, på friland eller i drivhuset.
Har du brug for en tilvænningsperiode, det gøres ved, at man hver dag sætter planterne ud i et par timer.
Gerne et sted der er beskyttet mod for meget vind og ikke i direkte sol.

I drivhuset kan den kraftige sol, ødelægge de lidt sarte blade. Selvom du er sikker på, der er frostfrit, er det stadig afgørende at planterne forsigtigt vænner sig til deres nye plads det gælder også i drivhuset.

Planter i såbakke

Rodrot er en tilstand hvor plantens rødder rådner på grund af overvanding / overskydende vand som føre til at planterne dør. For at overskydende vand kan løbe væk skal du sørge for at potter og plantebede har et godt dræning. 

Nogle af de symptomer på rodrot er, at planten får visne eller gule blade, rødder bliver slimet og mister fastheden, der kommer en dårlig lugt fra planten og den ser ikke ud til at vokse mere