Overvintring af oliventræer

Overvintring af oliventræer

Oliventræet er blevet et populært træ i Danmark, hvor mange nyder det smukke stedsegrønne træ i krukker på terrassen. Oliventræet, Olea Europaea, er karakteriseret ved aflange grønne blade, hvide duftende blomster og olivenfrugter. Træet er meget dekorativt og kan skabe den sydlandske stemning både hjemme på din terrasse, på din altan eller i din udestue.

I det tropiske og subtropiske klima, hvor vi kender oliventræerne fra, kan det blive op til 15 meter højt, men i vores klima i Danmark bliver træet typisk et par meter, med en langsom vækst. Derfor passer det perfekt til krukker i haven, da træet derved også bliver nemmere at passe, da det er nødvendigt at tilpasse træets behov efter vejret og sæsonen i Danmark.

Når du anskaffer dig et oliventræ er der flere forskellige forhold, du skal være opmærksom på. Træet er nemlig en meget krævende træsort og den er ikke decideret begyndervenlig. Blandt andet overvintring af oliventræer, kan være svært hvis man ikke har en del erfaring, eller gjort sit hjemmearbejde og læst denne artikel. Artikellen vil komme til at forklarer hel processen bag overvintring af oliventræer.

Placering af oliventræet

Det bedste sted for dit oliventræ er et solrigt, lunt sted med rolige vindforhold. At du køber det i perioden marts-juni giver bedst muligt resultat, hvorefter træet omplantes i en stor og stabil krukke, da det lette træ ellers kan vælte i hård blæst. En stor krukke er også en fordel, da træet ikke tåler at blive omplantet for tit. Dernæst er det vigtigt med dræn i bunden af krukken, så vandet kan løbe fra og træet ikke får våde rødder.

Valg af jordtype

Når du skal plante oliventræet i din krukke, er det vigtigt med den rette jordtype, da træet trives bedst i en meget lerholdig jord. Der findes en speciel jord, kaldet middelhavsjord, som netop er til dette formål. Med middelhavsjord får dit træ de helt rette nærrigsstoffer, og du kan finde denne jordtype i dit havecenter. Jordtypen er væsentlig, da den er afgørende for bladenes grønne farve. Oliventræet plantes i jorden i samme dybde, som den potte, du køber træet i.

Vanding og gødning af oliventræ

Det er vigtigt ikke at ovevande oliventræer. Lad hellere træet tørre lidt ud mellem vandinger. Det kan give lidt udfordringer at finde den rette balance. Hold øje med bladene. Hvis dit træ får gule blade, som falder af, skyldes det ofte for meget vand, mens det kan skyldes for lidt vand, hvis træet taber sine grønne blade. 

Det er dog vigtigt med et nyplantet oliventræ at vande lidt mere, da rodsystemet skal dannes i starten. Gødning er ofte ikke nødvendigt. Hvis du gøder, skal du passe på med overgødning, da dette kan gøre bladene brune. Du kan tilsætte flydende gødning en gang i mellem i forbindelse med vanding for at fremme vækst, blomstring og frugtsætning. Se den rette dosering på dit gødningsprodukt.

Overvintring af oliventræ

Oliventræet kan godt tåle lidt frost, men rødderne er sarte, og der er derfor flere ting, du skal være opmærksom på, så dine oliventræer kan klare sig igennem en vinter med hård frost. I perioden fra november til april, er det ideelle sted for dit oliventræ en uopvarmet udestue eller drivhus med varme, et lyst sted og med temperaturer mellem 5-10 grader, oliventræet må om ingen omstændigheder få frost.

Overvintring af oliventræer kan også lade sig gøre i fx et haveskur, men her er vækstlys en absolut nødvendighed.

Har du ikke disse muligheder, kan du sætte dit træ tæt op ad en mur i læ, og dække krukken med en vintermåtte, tæpper eller bobleplast, som holder jorden fri fra frost.

Træets grene kan du beskytte med grangrene eller fiberdug eller pakke træet ind i en vinterbeskyttelsessæk til planter. Det er vigtigt at drosle ned med vandingen i vinterperioden. Jorden skal kun holdes en smule fugtig.

En anden mulighed for overvintring af oliventræer er, at du kan få det opbevaret på et plantehotel, hvor det passes og plejes vinteren over, men det koster naturligvis.

oliven træ i stuen for overvintring
Oliven træ i stuen

Husk vækstlys til dit oliventræ

Vælger du at tage dit træ ind i stuen i vinterperioden, er der flere forhold, du skal være særligt opmærksom på. For dette er ikke den optimale løsning, for overvintring af oliventræer, blandt andet pga. lys- og temperaturforhold.

Her er det nødvendigt med ekstra vanding, brug gerne en forstøver til bladene, og så kan du med fordel tilføre en god fuldspektret vækstlys lampe. Vi anbefaler en fuldspektrums lampe med hvidt lys, da det minder mest om det dagslys, som oliven træer vokser under udendørs.

    • For mindre oliventræer op til 40-80cm i højde, bør der vælges en vækstlys lampe eller gropærer på omkring 35-40Watt afgiven effekt (fx vækstlys panel).

Vækst lampe for ophængning som kan bruges til Overvintring af oliventræer

  • For mellem oliventræer på 80-150 cm, omkring 80-110Watt plantelampe.
  • For store oliven træer skal man gerne op i +200Watt lampe for at det skal den ønskede effekt, men for store træer er det dog meget individuelt fra træ til træ hvor meget lys de har brug for, se evt. vores udvalg af grolys lamper her.

Derfor kan det anbefales at du kontakter os for konkrete råd til lige netop din plante for de optimale betingelser.

Beskæring af oliventræ

Efter vinterperioden kan der være brug for en beskæring, især hvis træet er medtaget af en hård vinter. Du kan godt beskære kraftigt, men herefter er det vigtigt, at træet står to måneder i skygge, så det kan vækste langsomt. Nye små træer kan du give en tættere trækrone, ved at knibe skudspidserne, mens du ved ældre træer kun kan småbeskære træet ind i mellem. Hvis du ønsker blomster og frugter på dit oliventræ, skal du lade træet vokse nogle år uden beskæring, da der efterhånden vil komme mange skud, som vil blomstre.

Skadedyr i træet

Hold øje med skadedyr i dit olivetræ. De skadedyr, som typisk rammer træet, er uldlus og skjoldlus. Uldlus er hvide og ligner små totter af vat, de sidder mest på oversiden af bladene og stilkene, uldlus kan forårsage at planten mistrives og taber bladene. De kan behandles med midler mod skadelige insekter, eller man kan klippe de angrebne områder af.

Skjoldlus ses på bagsiden af bladene og på grenene som brune pletter. De kan fjernes ved at skrabe dem af eller behandle planten med insektsæbe. Insektsæbe består som udgangspunkt af vand, sæbe og sprit. Du kan finde mange forskellige midler på markedet, dog kan de være relativt dyre at anskaffe. Imidlertid kan man nemt fremstille en billig og effektiv insektsæbe derhjemme. Du skal blot bruge noget flydende brun sæbe, en flaske husholdningssprit og vand som blandes sammen og sprøjtes på planten, efter ca. 1 time eller 2 vaskes det af igen. Behandlingen gentages efter behov til alle insekter er forsvundet. Alternativt kan du bruge SMC – SpiderMite Control fra Growth Technology, som også er effektivt mod spindemider i citrontræer.

Sådan passer du dit oliventræ

  • Plant dit oliventræ i en stor krukke med dræn i bunden
  • Jorden skal være lerholdig, gerne middelhavsjord
  • Pas på med overvanding og lad gerne træet tørre lidt ud mellem vandingerne
  • Træet placeres udendørs et solrigt sted i læ om sommeren
  • I vinterperioden, under overvintring af oliventræer, er de optimale forhold for træet i en kølig og frostfri udestue med temperaturer mellem 5-10 grader. Har du ikke denne mulighed, kan du se andre løsninger i tabellen herunder samt hvad du skal være opmærksom på.

Muligheder for overvintring af oliventræer

Hvad skal du være opmærksom på ved overvintring af oliventræer

Udestue

En kølig og frostfri udestue

Et lyst sted

Drivhus eller orangeriOpvarmet og frostfrit drivhus
Udendørs

Sættes i læ op ad en mur

Krukke pakkes ind i vintermåtter eller bobleplast

Beskyt grene med grangrene eller fiberdug

Pak evt. træet ind i en vinterbeskyttelsessæk

Plantehotel

Dit træ plejes på plantehotel i vinterperioden

Du betaler for pasning

Indendørs

Et køligt sted

Sørg for ekstra vanding og vækstlys

Vær opmærksom på temperaturudsving

Hvis du har brug for at få hjælp til overvintring af oliventræer eller til valg af den helt rigtige plantelampe til dit træ, er du velkommen til at kontakte os på telefon eller email.

Et oliventræ kan stå både inden – og udendørs men egner sig ikke til at overvintre ude da det ikke kan tåle frosten, så plant det i en krukke for nemmere at kunne flytte det

Man skal være lidt mere opmærksom med vandingen når træet står indenfor så mærk altid efter om jorden er fugtig. Det kan være en smule mere krævende at have den som stueplante, men en dejlig udfordring som bringer glæde og hygge.

Afhængigt af sort og alder kan oliventræet tåle let frost. Nogen sorter og yngre træer er mere følsomme over for kulde, det kan skade eller dræbe træet hvis det står i længere perioder i under -10º C

Når temperaturen stiger til foråret (marts-maj) begynder det at blive aktivt med ny bladvækst og blomstring. Den primære vækstsæson (juni-august) fortsættes med at udvikle blade og blomster som senere bliver til oliven.

Den bedste tid at beskære er om foråret (marts-april) lige efter den kolde vinter og før den nye vækst på oliventræet. Undgå beskæring om sommeren da træet er i gang med vækst og om vinteren da det er i hvilefase og blive sårbare over for kulde.

Oliven har ofte en bitter smag, så man kan ikke bare plukke frugten fra træet om spise den, de skal lægges i lage for at de vil være gode.