Mycelium kræver en vis niveau af lys for at udvikle modne frugtlegemer. Mens nogle avlere foretrækker at bruge LED lys i 12-timers intervaller, mener andre at det indirekte sollys fra et vindue er nok.
Nogle svampearter kræver slet ikke lys for at vokse som fx fx Psilocybe Albino fortrækker, at det er næsten helt mørkt for at give et højt udbytte. Andre, såsom den psykedeliske Psilocybe Cubensis (Troldnøgenhat), kræver masser af lys for at udvikle sunde, modne frugtkroppe. Når det er sagt, er der forskellige meninger om, hvor meget lys de virkelig har brug for. Fortsæt med at læse for at finde ud af alt, hvad du behøver at vide om belysning til din næste svampeproduktion!
Indholdsfortegnelse
ToggleHvilken form for belysning virker bedst?
Der er forskellige meninger om, hvilken slags belysning der fungerer bedst til spiselige, medicinske eller magiske svampe.
Nogle avlere foretrækker at bruge specielle typer af LED-lys til at dyrke svampe, vælger andre at bruge intet andet end naturligt dagslys. Selvom myceliet måske ikke har brug for lys for at vokse, ville det være en fejl at antage, at svampefrugtlegemer heller ikke gør det. Uanset om lyset er naturligt eller kunstigt frembragt, menes det at noget belysning er nødvendigt for, at den kan fuldføre frugtsætningsprocessen og guide frugtlegemets vækstretning.
Nogle svampedyrkere foretrækker at bruge fluorescerende lysstofrør, som belysning til at dyrke svampe, og andre den mere moderne og effektive LED belysning. Ved brug af kunstigt lys kan det garanteres at mycelium har adgang til det lys, det har brug for, selv i fravær af naturligt dagslys.
Når du skal vælge, hvilket vækstlys du skal anskaffe dig til svampedyrkning, bør de primære overvejelser gå lampens lysintensitet, spektrum og varmeafgivelse. Ideelt set er svampe bedst egnet til et koldere lys, som hælder til den blå ende af spektret, såsom “dagslys” lysstofrør eller LED lamper, der udsender lys i området 6.000–7.000 Kelvin.
Desuden anbefales det kraftigt at at undgå at bruge glødepærer til at dyrke enhver form for svampe, da de udsender et varmt lys på omkring 2.700-3.500 Kelvin sammen med en masse varmestråling, hvilket er dårligt da de trives bedst kolde rum.
Mange svampedyrkere har oplyst, at de kan frembringer sunde og flotte svampe med kun naturligt lys, hvis man kontrollerer at svampene ikke udsætte for sollys på noget tidspunkt, og der kan holdes en høj fugtighed hele tiden.
Mycelium kræver tilsyneladende kun en mindre mængde lys form, at vide hvilken retning, det skal vokse og sætte sine frugter. At placere dit terrarium eller væksttelt et sted, hvor det kan få en sund mængde indirekte dagslys kan være godt nok for de fleste arter.
Overordnet set vil dine svampe kræve en slags lyskilde for at sætte frugtlegemer. Forvent ikke, at de bare vokser i mørket!
Hvor meget lys skal de have?
Svampedyrkere har forskellige meninger om emnet.
Nogle avlere er afhængige af en fast tidsplan med 12/12 belysning, foretrækker andre at give deres svampe meget mindre lys.
En 12/12 tidsplan sikrer, at de har en sund mængde lys til at vokse. Meget lys er sandsynligvis unødvendigt, og frugtsætningsprocessen kan lige så godt fuldføres med meget mindre.
Afhængigt af intensiteten af det lys, du bruger, kan det endda være skadeligt at udsætte dine svampe for 12 eller flere timers kunstigt lys om dagen.
Lys, der måler under 7.000 Kelvin, burde være fint at lade være tændt i længere perioder. Hvis du er bekymret for, at dit lys kan være for intenst eller kan brænde din svampeblok, kan du roligt begrænse lyset til 3-4 timer om dagen.
Belysnings afstand fra svampeblokken
Det er altid vigtigt at undgå overdreven opvarmning. Hvis du placerer dine lys for tæt på dit terrarium eller mycelium, kan det resultere i overophedning eller endda forbrændingsskader, og det kan påføre skade på dem eller forhindre frugtlegemer i at spire helt. Husk at efterlade lidt plads og overvåg nøje for forbrændingsskader, især hvis du bruger særligt intense vækstlys.
UV-lys forvandler dem til D-vitaminbomber
De producerer store mængder D-vitamin, når de belyses med ultraviolet lys. Denne opdagelse kan gøre svampe til et stort hit hos D-vitamin-udsultede skandinaver.
Links til yderligere information