Dyrk selv sund gurkemeje: 7 nemme trin til høst

dyrk selv gurkemeje

Gurkemeje er en krydderi- og lægeplante, der oprindeligt stammer fra Indien. Det er blevet brugt i århundreder i traditionel indisk medicin og er kendt for sine antiinflammatoriske og antioxidantegenskaber. Gurkemeje kan nemt dyrkes i haven eller i en potte på balkonen, og det er en fantastisk plante at have hjemme, da det er en af de sundeste krydderier, du kan bruge i madlavningen. I denne artikel vil vi give dig en omfattende vejledning til, hvordan du kan forspire og dyrke gurkemeje.

Vi vil dække alt fra at vælge den rette jord og potte til at beskære og høste dine planter. Så læs videre og find ud af, hvordan du kan dyrke dit eget gurkemeje derhjemme!

Gurkemeje skal forspires indendørs i begyndelsen af foråret, da det er en tropisk plante og kræver varme for at spire.

minidrivhus med gurkemeje og ingefær
Forspiring i et minidrivhus med undervarme og i kokosfiber

Fordel ved at bruge kokosfiber til forspiring

Kokosfiber er en rest fra kokosnøddekerner. Det er et bæredygtigt materiale, der kan bruges som jordforbedring og til at dyrke planter. Kokosfiber er let, porøst og holder godt på vand og næringsstoffer. Det er også et godt alternativ til almindelig pottemuld, da det er fri for ukrudtsfrø og skadedyr. Og så er det et miljøvenligt materiale da det ellers er et affalds materiale, desuden indeholder det ikke spagnum som er særdels miljøskadeligt materiale.

Kokosfiber kan efter brug genanvendes i haven som jordforbedring, og er derfor en bæredygtig valg.

Kokosjorden kan evt. forbedres ved at tilsætte perlite.

Minidrivhus med undervarme

saabakke rod 114346
Minidrivhus med låg og kokosfiber

Da gurkemeje er en varmekrævende plante, er det vigtigt at holde vækstmediet varmt og fugtigt, dog uden at være gennemblødt da det medføre at rhizomerne hurtigt vil rådne.

Den mest effektive og hurtigst metode er derfor at bruge et stort minidrivhus med underbakke som der kan vandes i under væksten.

Under minidrivhuset placeres en varmemåtte, hvorunder der er placeret en flamingoplade eller lig. isolering, så varmen ikke forsvinder ned i bordet, og dermed går spildt.

Det gennemsigtige låg på minidrivhuset bør være så højt som muligt (Min. 12cm), da planterne skyder hurtigt op, og bliver høje. På den måde kan du beholde planterne længst muligt i minidrivhuset.

Grolys fremmer væksten

For at fremme vækste af dine gurkemejeskud, skal der lys til, det er muligt at få en fornuftig vækst ved placering i vinduskarmen, i et vest eller øst vendt vindue. Brug aldrig et sydvendt vindue, da solen vil koge de små planter i løbet af ganske kort tid.

En mere sikke løsning er at bruge en grolys lampe, så risiker du ikke at overophede dine planter i solen, eller at de får for lidt lys. Det kan anbefales at have lyset tændt ca. 12-16timer pr dag afhængig at hvor kraftig din lampe er.

Omplantning af gurkemeje planterne

Når de nye gurkemeje skud når låget er det på tide at omplante dem til en større potte så de kan vokse sig store hen over sommeren. Her er en fordel mere ved kokosfiber; da materialet er så løst og let, er det nemt at løbende prikle planterne uden at skade deres sårbare rødder. Samtidig kan man lade de rhizomer som ikke har spiret endnu blive tilbage i såbakken.

Gurkemeje rødder

Efter ca. 2-3 uger skyder alle rhizomerne og er dermed klart til at blive ompottet til du potter eller container hvor de skal vokse hen over sommeren. Hvis der vokser i kokosfiber er det super nemt at trække dem op ved at løfte dem i skuddet.

Hvis du har valg at forspire dem i så jord /spirejord, kan det være nødvendt at løsne jorden først for ikke at beskadige de små rødder.

Det er også muligt at plante dem direkte i den pot som de skal vokse i, men det kræver meget længere tålmodighed da de uden undervarme nemt kan tage 4-6 uger at spire frem. 

Fremgangsmåden ved ompotning

Sådan gør du:

 1. Da gurkemeje rhizom ligesom ingefær primært vokser vandret er det vigtigt at potten har en forholdsvis stor diameter, gerne en diameter på min 20 cm, desuden bør den være min 30cm dyb.

 2. Fyld beholderen med næringsrig jord eller pottemuld, til ca. 3/4 del. Læg gerne nogle potteskår eller sten i bunden for at skabe et godt dræn.

 3. Plant gurkemejen på jorden med de små rødder spredt jævnt ud, og skuddet lodret op af jorden. Dæk rhizomet med et lag jord, så det kun lige er dækket.

 4. Vanding af gurkemejen: Gurkemeje har brug for jævnlig vanding, men det er vigtigt at undgå overvanding, da det kan føre til rådne rødder. Det er bedst at vande jorden, når den er tør, og undgå at vande planten direkte. 

 5. Gødning eller kompost: Gurkemejeplanter har brug for næring for at vokse ordentligt. Brug enten en kompost eller en gødning til at give dine planter de nødvendige næringsstoffer.

 6. Placering: Gurkemeje har brug for masser af sollys og varme for at vokse. Det er bedst at placere dine gurkemeje planter på et sted, hvor de kan få mindst 6 timer med direkte sollys hver dag, gerne morgen og eftermiddags sol. Det er også vigtigt at undgå udsættelse dem for kulde og træk, da gurkemeje er en tropisk plante.

 7. Vent på dine gurkemejerødder: Det kan tage op til 10 måneder for dine gurkemejerødder at vokse til en størrelse, der er stor nok til at høste. Når rødderne er klar, skal du trække dem op af jorden og tørre dem i solen, inden du bruger dem.

Forebyggelse af skadedyr og sygdomme

Gurkemeje kan stadig blive angrebet af forskellige sygdomme og skadedyr. Følg disse råd for at forebygge problemerne og bekæmpe problemerne:

 1. Placer planten på et solrigt og godt ventileret område for at minimere risikoen for fugt- og svampe-relaterede sygdomme .
 2. Hold jorden fugtig, men undgå oversvømmelser, da for meget vand kan føre til rådne rødder og andre problemer.
 3. Fjern ukrudt og andet dødt materiale fra området omkring gurkemejen, da det kan tiltrække skadedyr og sygdomme.
 4. Undersøg planterne regelmæssigt for tegn på skadedyrsangreb, såsom spindemider, bladlus mf. Brug evt. insekticider eller naturlige metoder som neemolie eller sæbevand for at bekæmpe dem.
 5. Brug kun organisk gødning, da syntetiske gødninger kan påvirke plantens sundhed negativt og også forårsage ophobning af kemikalier i jorden.
 6. Rotere planten løbende for at få en jævn vækst.
 7. Undgå skade på planten, da det kan føre til infektioner.

Ved at tage disse forholdsregler kan du hjælpe med at sikre, at dine planter trives og forbliver sund og fri for skadedyrsangreb og sygdomme.

gurkemeje plante
Klar til høst af Gurkemeje

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal jeg gøre, hvis mine gurkemejeblade bliver gule?
Dette betyder, at din plante er overvandet. Normalt falder de nederste blade, selvom hele planten kan blive påvirket. Løsningen kan være at omplant og vand mindre. Overvej også om dine planter får nok sollys. Nogle skadedyr kan påvirke gurkemejeplanter og forårsage gule blade, kontroller omhyggeligt for tegn på skadedyr.

Hvor ofte skal jeg vande min gurkemeje plante?

Gurkemejeplanter har brug for jævnlig vanding for at vokse og trives, men det er vigtigt at undgå at overvande dem. Generelt bør du vande din gurkemejeplante, når jorden føles tør ved berøring. Det er bedre at lade jorden tørre lidt ud mellem vandingerne, end at overvande din plante, da overskydende vand kan forårsage råd og andre problemer. Som udgangspunkt bør du vande hver anden dag gennem sommeren, og gøde dem hver 14-dag med en god nitrat rig gødning.

Hvor kan jeg købe gurkemeje-rhizomer?

Du kan finde dem i fleste supermarkeder og grønsagsforretninger. 

Er det muligt at dyrke gurkemeje indendørs?

Det er muligt at dyrke gurkemeje indendørs, men det kræver nogle særlige betingelser for at sikre, at planterne trives. Gurkemejeplanter har brug for varmt vejr og masser af sollys for at vokse og trives, så det er vigtigt at placere dine planter et sted, hvor de får mindst seks timers direkte sollys om dagen. Hvis du ikke har et sted med tilstrækkeligt sollys, kan du overveje at bruge en grolys lampe for at give dine planter det lys, de har brug for. Det er også vigtigt at vælge den rigtige type jord og sørge for, at dine planter får tilstrækkelig dræning for at undgå at oversvømme rødderne. Du bør plante dine planter i en blanding af sand, vermiculit og kokosfiber/kakaoskaller for at skabe en let og godt drænet jordblanding.

Kan man dyrke ingefær i haven?

Det er en udfordring at dyrke Gurkemeje udendørs i Danmark. Dette skyldes primært, at temperaturen sjældent er så varm, som den tropiske planten foretrækker. Den trives bedst ved mindst 20° C og helst op til 30° C midt på sommeren. Derfor vil det være mest optimalt at dyrke den i et drivhus, i et skyggefuldt hjørne, eller overdækket med en fiberdug.

Hvordan ved jeg, om min gurkemejeplante er klar til høst?

Gurkemejeplanter tager normalt 7-10 måneder at vokse og modne til høst. Hvis du har plantet din gurkemeje om foråret, vil det typisk være klar til høst om efteråret. Når gurkemejeplanten er moden, vil dens blade og stilk begynde at tørre ud og miste deres grønne farve. Dette er et tegn på, at planten er klar til høst.

Når du tror, at din gurkemejeplante er klar til høst, kan du forsigtigt grave op rødderne og kontrollere dem for at se, om de er brune og tørre. Hvis dette er tilfældet, er din gurkemeje klar til høst.