Bønnespirer – Sådan dyrker du lækre og sunde spirer

Linsespire, superfood for den sunde

Bønnespirer er en fantastisk tilføjelse til din mad. De er fyldt med næringsstoffer og er en god topping på salater og andre retter. Dyrkning af dine egne spirer er også nemt og kræver kun en spirebakke eller et spireglas og et par spirefrø. Det er vigtigt at undersøge, hvilke bønnefrø der er sikre at spise, inden du går i gang med at dyrke dine egne spirer, for at undgå forgiftning.

Bønnespirer er en god kilde til protein, vitaminer og mineraler, inklusiv B-vitaminer, C-vitamin, jern, kalium og magnesium. De er også rige på antioxidanten, lutein, som kan hjælpe med at beskytte øjnene mod skade.

Bønnespire
Emne Beskrivelse
Fordele ved bønnespirer Bønnespirer er fyldt med næringsstoffer som protein, vitaminer, mineraler og antioxidanter. De er gode for øjnene og kan bruges som topping på salater og andre retter.
Sikkerhed ved spiring Det er vigtigt at vælge bønner, der er beregnet til spiring, og at købe fra certificerede forhandlere. Nogle bønner indeholder naturlige toksiner og er ikke egnede til spiring.
Hvordan man dyrker bønnespirer Artiklen indeholder en trinvis guide til dyrkning af bønnespirer, herunder forberedelse af udstyr, skylning af bønner, spiring og opbevaring af de færdige spirer.
Mikrogrønt og spirefrø Artiklen besvarer ofte stillede spørgsmål om mikrogrønt og spirefrø, herunder forskellen mellem mikrogrønt frø og havefrø, hvor man kan købe certificerede frø, og hvordan man dyrker mikrogrønt.

Brug kun frø og bønner, der er beregnet til spirer

Blandet bønner

Der er mange forskellige typer bønnespirer, som du kan dyrke, inklusiv alfalfa, ærter, kløver, linser og lucerne. Hver type har sin egen unikke smag og næringsprofil. Det er vigtigt at vælge frø fra en pålidelig kilde og at sørge for, at de er beregnet til spiring, da ikke alle bønner er egnet til dette formål.

Før du går i gang med dine første spirer, skal du sikre dig, at de spirer, du vil lave, er spiselige og at frøene er beregnet til at spire. Havefrø fra Supermarkedet eller byggemarkedet er f.eks. ikke beregnet til at spire med henblik på spisning, da de er bejdset med forskellige antibakterielle kemiske stoffer, som er giftige for mennesker!

Brug udelukkende økologisk og certificeret bønner når du laver dine spirer, ellers risikere du at indtage skadelige svampe, bakterier eller anden forurening. Køb kun fra forretninger der et certificeret af Landsbrugsstyrelsen: Certificerede virksomheder

Spis ikke de forkerte bønnespirer

Med den stigende interesse for at spiring af frø og bønner hjemme på køkkenbordet bør der følge en advarsel med. De forkerte spirer kan indeholde naturlige toksiner og giftstoffer, som kan give alvorlige akutte forgiftninger.
Bønner med et højt indhold af lektiner kan ikke bruges til frøspiring!
Symptomerne ved lektin forgiftning er; opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer oftest inden for et par timer efter indtagelsen af spirerne.
Lektin er et protein, der kan binde sig til sukker. Lektin findes i planter, hvor de fungerer som et forsvarssystem mod dyr, der spiser dem1Lektin kan også have vigtige funktioner i mennesker, dyr og mikroorganismer2. Nogle lektin kan være skadelige for vores fordøjelse og næringsstofoptagelse, hvis de ikke tilberedes ordentligt1,3.

Følgende bønner bør du ikke spire

  • kidneybønner, pintobønner, brune-, sorte-, og hvide bønner (Phaseolus vulgaris)
  • pralbønner (Phaseolus coccineus)
  • limabønner (Phaseolus lunatus)
  • hjelmbønner (Dolichos lablab)
  • hestebønner (Vivia faba)
  • sojabønner (Glycine max)
  • gule ærter (Pisum sativum)
  • kikærter (Cicer arietinum)
  • græsfladbælg (Lathyrus sativus)

 

Følgende er gode spirebønner

  • røde og grønne linser (Lens culinaris)
  • Mungbønne (Phaseolus radiatus/Vigna radiata) – En god begynder bønne
  • azukibønne (Phaseolus angularis)
  • sortøjebønner (Vigna unguiculata)
  • urdbønne (Phaseolus mungo)
  • ærter (Pisum sativum)

* Kilde: Mad med uønsket kemi

boennespirer glasskaal

Sådan laver du dine egne bønnespirer

Til at lave bønnespirer har du brug for en form for beholder, hvor du kan opbevare bønnerne indtil de har spiret og er udviklet nok til at de kan spises. De fleste vælger at bruge en spirer bakke, eller spirer glas til at lave deres bønnespirer. Spireglas er at fortrække, da de kan tåle kogende vand, og de fås med netlåg af rustfri stål, som gør det super nemt at dyrke dine spirer.

Brug rent udstyr til din spiring

Før du går i gang med at dyrke dine bønnespirer, skal du sikker dig at alt udstyret er rent og fri for bakterier. Det gøres nemmeste ved at vaske det grundigt i vand og sæbe. Derefter bør spiringsudstyret skoldes med kogende vand, for at være sikker på at alt sygdomsfremkaldende virus og bakterier er fjernet.

Du bør også vaske dine hænder grundigt før du går i gang, så du ikke overfører skadelige bakterier til spireudstyret.

Hvis udstyret ikke er helt rent, kan du risiker at blive syg med Salmonella eller E. coli bakterier, her er det vigtigt at huske at spiringsprocessen er kritisk, da spiringen foregår i et fugtigt miljø og ved en høj temperatur, hvor de fleste bakterier trives rigtigt godt, og kan vokse hurtigt.​

Spireglas 500ml
Bønnespirer i spirerglas med rustfrit netlåg og drypbakke 2x500ml
Spireglas 1L
Bønnespirer i spirerglas med rustfrit netlåg og drypbakke 1L

Skyl bønnerne grundigt

Første punkt er at skylle bønnerne grundigt, så alt snavs og bakterier er fjernet bedst muligt. Skyl frøene grundig under koldt rent vand, gerne flere gange før du sætter dem til spiring. 

Trinvis guide

At dyrke bønnespirer er en nem og enkel proces. Her er en trinvis guide:

  1. Skyl bønnerne grundigt i vand og dræn dem af.
  2. Placer bønnerne i en stor glasbeholder eller spirebakke.
  3. Fyld beholderen eller bakken med vand, så det dækker bønnerne med ca. 2 cm.
  4. Lad bønnerne stå i blød i 8-12 timer.
  5. Dræn vandet fra bønnerne og skyl dem igen.
  6. Gentag skylleprocessen 2-3 gange om dagen i 3-5 dage, eller indtil spirerne er den ønskede længde.
  7. Når spirerne er klar, kan du tage dem ud af beholderen eller bakken og opbevare dem i køleskabet.

Bønnespirer kan bruges i salater, sandwiches eller som topping på en varm ret. De er en sund og næringsrig kilde til protein, fiber og vitaminer.

Det er en stor fordel at bruge økologiske bønner, da de er testet for uønskede bakterier og kemikalier. Alm. bønner er normalt ikke testet og indeholder tit uønskede kemi.

Det er vigtigt at vælge frø, der er friske og af høj kvalitet, uanset om de er økologiske eller konventionelle. Sørg for at læse produktbeskrivelser og anmeldelser for at træffe det bedste valg til dine behov. Ved at investere i gode spirefrø kan du sikre dig sunde og smagfulde mikrogrønt og spire til din kost.

Mikrogrønt frø, er spirefrø som adskiller sig fra almindelige havefrø. Disse frø er specielt designet til at blive dyrket i dit køkken i spirebakker uden brug af jord, eller kun med kokosfiber. En unik egenskab ved spirefrø er, at de kan nydes som spirer i madlavningen, hvilket ikke er tilfældet for alle frøtyper.

For at sikre kvaliteten gennemgår vores spirefrø en række tests, herunder spireevne med en minimumskrav på 95%. Producenterne udfører også bakterietest for Salmonella, Listeria og E. Coli for at sikre fødevaresikkerheden. Hver sending af spirefrø er forsynet med et batchnummer, der gør det muligt at spore frøene helt fra landmandens mark og til dit bord.

Denne kontrol er pålagt af EU’s fødevaremyndighed for at sikre din sikkerhed og give dig den bedst mulige oplevelse med dit hjemmedyrket grønt.

Du kan finde certificerede frø til spirer og mikrogrønt hos PlanteLys.dk, som er en certificeret importør og forhandler af disse frø. Vi køber frøene fra EU-certificerede producenter i Europa.

Certificeringen betyder, at vi overholder Fødevarestyrelsens krav til økologiske fødevarer. Du kan besøge Fødevarestyrelsens hjemmeside for at se, om et firma er godkendt til at importere og levere spirefrø.

Når du vælger gode spirefrø, bør de have en behagelig duft og se sunde ud, når du åbner frøposen. Frøposen skal også vise batchnummer for frøene. Desuden skal posen angive, at frøene er økologiske eller konventionelle.

Nej, det kan stærkt frarådes at du bruge havefrø til at lave mikrogrønt eller spirer. De havefrø du kan købe i butikkerne er ofte er bejdsede, det er stoffer, som visse havefrø’s producenter behandler frøene med under tørringsprocessen. Bejdse har til formål at beskytte frøene mod bakterier og svampe under opbevaring og i de tidlige stadier af frøets vækst i jorden.

Certificerede spirefrø til indendørs mikrogrønt og spire dyrkning i dit køkken er aldrig bejdsede. Dette skyldes, at bejdse er giftigt for mennesker. Bejdsede havefrø kan vokse fint i din spirebakke, men hvis du spiser spirer fra bejdsede frø, kan du opleve maveproblemer og diarré. Hvis du har indtaget spirer fra bejdsede havefrø og oplever maveproblemer, bør du søge øjebliklig lægehjælp.

Det er derfor vigtigt at undgå brugen af bejdsede frø til spiredyrkning. Den sikre løsning er at anvende certificerede, økologiske spirefrø til dine spirer og mikrogrønt. På den måde er du altid på den sikre side i dit valg af spirefrø.

Det er nemt at dyrke mikrogrønt, det eneste du behøver er en spirebakke, økologiske frø og kokosmuld, så er du i gang.

Vi har lavet er grundig guide for dem der vil i gang med at dyrke mikrogrønt hjemme på køkkenbordet. Læs den fulde artikel her: