Bønnespirer – Sådan dyrker du lækre og sunde spirer

Linsespire, superfood for den sunde

Bønnespirer er en fantastisk tilføjelse til din mad. De er fyldt med næringsstoffer, og er en god topping på salater og andre retter.
Dyrkning af dine egne spirer er også nemt, og kræver kun en spirebakke eller et spireglas og et par bønner.
Det er vigtigt at undersøge, hvilke bønnefrø der er sikre at spise, inden du går i gang med at dyrke spirer, for at undgå forgiftning.

Bønnespirer er en ideel fødevare for dem, der ønsker en sund livsstil, da de er nærende og lave i kalorier. Rig på essentielle vitaminer som B-vitaminer og C-vitamin, samt mineraler som jern og zink, understøtter de kroppens funktioner effektivt. Deres høje indhold af protein og fibre gør dem også fremragende for fordøjelsen og vægtkontrol. 
De er også rige på antioxidanten, lutein, som kan hjælpe med at beskytte øjnene mod skade.

Disse spirer er ikke kun gode for fordøjelsen på grund af deres høje fiberindhold, men de er også fyldt med antioxidanter, der beskytter kroppen mod frie radikaler. Forskning indikerer endda, at bønnespirer kan fremme hjertesundhed, takket være deres fiber- og antioxidantindhold.
Det gør bønnespirer til en værdifuld del af et ernæringsrigt kostprogram.

Bønnespire

Hovedpunkterne - Guide til dyrkning af bønnespirer

Emne Beskrivelse
Fordele ved bønnespirer Bønnespirer er fyldt med næringsstoffer som protein, vitaminer, mineraler og antioxidanter. De er gode for øjnene og kan bruges som topping på salater og andre retter.
Sikkerhed ved spiring Det er vigtigt at vælge bønner, der er beregnet til spiring, og at købe fra certificerede forhandlere. Nogle bønner indeholder naturlige toksiner og er ikke egnede til spiring.
Hvordan man dyrker bønnespirer Artiklen indeholder en trinvis guide til dyrkning af bønnespirer, herunder forberedelse af udstyr, skylning af bønner, spiring og opbevaring af de færdige spirer.
Mikrogrønt og spirefrø Artiklen besvarer ofte stillede spørgsmål om mikrogrønt og spirefrø, herunder forskellen mellem mikrogrønt frø og havefrø, hvor man kan købe certificerede frø, og hvordan man dyrker mikrogrønt.

Brug kun økologiske spirefrø og bønner, der er beregnet til spirer

Blandet bønner

Mung bønner og Azukibønner

Der er mange forskellige typer bønnespirer, som du kan dyrke, inklusiv alfalfa, ærter, kløver, linser og lucerne.
Hver type har sin egen unikke smag og næringsprofil. Det er vigtigt at vælge frø fra en pålidelig kilde og sørge for, at de er beregnet til spiring, da ikke alle bønnerne er egnet til formålet.

Før du går i gang med dine første spirer, skal du sikre dig, at de spirer, du vil lave, er spiselige, og at frøene er beregnet til at spire. Havefrø fra Supermarkedet eller byggemarkedet er f.eks. ikke beregnet til at spire med henblik på spisning, da de er bejdset med forskellige antibakterielle kemiske stoffer, som er giftige for mennesker!

Brug udelukkende økologisk og certificeret bønner, når du laver dine spirer, ellers risikere du at indtage skadelige svampe, bakterier eller anden forurening.
Køb kun fra forretninger der er certificeret af Landsbrugsstyrelsen: Certificerede virksomheder

Spis ikke de forkerte bønnespirer

Med den stigende interesse for at spiring af frø og bønner hjemme på køkkenbordet.
Bør der følge en advarsel med.
De forkerte spirer kan indeholde naturlige toksiner og giftstoffer, som kan give alvorlige akutte forgiftninger.

Bønner med et højt indhold af lektiner kan ikke bruges til frøspiring!

Symptomerne ved lektin forgiftning er; opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer ofte inden for et par timer efter indtagelsen af spirerne.

Lektin er et protein, der kan binde sig til sukker. Lektin findes i planter, hvor de fungerer, som et forsvarssystem mod dyr, der spiser dem1
Lektin kan også have vigtige funktioner i mennesker, dyr og mikroorganismer2
Nogle lektin kan være skadelige for vores fordøjelse og næringsstofoptagelse, hvis de ikke tilberedes ordentligt1,3.

Følgende bønner bør du ikke spire

  • kidneybønner, pintobønner, brune-, sorte-, og hvide bønner (Phaseolus vulgaris)
  • pralbønner (Phaseolus coccineus)
  • limabønner (Phaseolus lunatus)
  • hjelmbønner (Dolichos lablab)
  • hestebønner (Vivia faba)
  • sojabønner (Glycine max)
  • gule ærter (Pisum sativum)
  • kikærter (Cicer arietinum)
  • græsfladbælg (Lathyrus sativus)

 

Følgende er gode spirebønner

  • Røde og grønne linser (Lens culinaris)
  • Mungbønner (Phaseolus radiatus/Vigna radiata) – En god begynder bønne
  • Azukibønne (Phaseolus angularis)
  • Sortøjebønner (Vigna unguiculata)
  • Urdbønne (Phaseolus mungo)
  • Ærter (Pisum sativum)

* Kilde: Mad med uønsket kemi

boennespirer glasskaal
  • Spirebakke til at dyrke mikrogrønt lilla/hvidSpirebakke til at dyrke mikrogrønt lilla/hvid
  • Lille spirebakke sæt til at dyrke mikrogrønt Grøn/hvid 22,7×14,5×2,5cmLille spirebakke sæt til at dyrke mikrogrønt Grøn/hvid 22,7×14,5×2,5cm

Sådan laver du dine egne bønnespirer

Til at lave bønnespirer har du brug for en form for beholder, hvor du kan opbevare bønnerne, indtil de har spiret, og er udviklet nok til, at de kan spises.
De fleste vælger at bruge en spirer bakke, eller spirer glas til at lave deres bønnespirer.
Spireglas er at fortrække, da de kan tåle kogende vand, og de fås med netlåg af rustfri stål, som gør det super nemt at dyrke dine spirer.

Brug rent udstyr til din spiring

Før du går i gang med at dyrke dine bønnespirer, skal du sikker dig, at alt udstyret er rent og fri for bakterier. Det gøres nemmest ved at vaske det grundigt i vand og sæbe.
Derefter bør spiringsudstyret skoldes med kogende vand, for at være sikker på, at alt sygdomsfremkaldende virus og bakterier er fjernet.

Du bør også vaske dine hænder grundigt før du går i gang, så du ikke overfører skadelige bakterier til spireudstyret.

Hvis udstyret ikke er helt rent, kan du risiker at blive syg med Salmonella eller E. coli bakterier, her er det vigtigt at huske, at spiringsprocessen er kritisk, da spiringen foregår i et fugtigt miljø og ved en høj temperatur, hvor de fleste bakterier trives rigtigt godt, og kan vokse hurtigt.​

Spireglas 500ml
Bønnespirer i spirerglas med rustfrit netlåg og drypbakke 2x500ml
Spireglas 1L
Bønnespirer i spirerglas med rustfrit netlåg og drypbakke 1L

Skyl bønnerne grundigt

Første punkt er at skylle bønnerne grundigt, så alt snavs og bakterier er fjernet bedst muligt. Skyl frøene grundig under koldt rent vand, gerne flere gange før du sætter dem til spiring. 

Trinvis vejledning

At dyrke bønnespirer er en nem og enkel proces.

Her er en trinvis vejledning til at lave egne bønnespirer:

  1. Skyl bønnerne grundigt i vand og dræn dem af.
  2. Placer bønnerne i en stor glasbeholder eller spirebakke.
  3. Fyld beholderen eller bakken med vand, så det dækker bønnerne med ca. 4 cm.
  4. Lad bønnerne stå i blød i 8-12 timer ved stuetemperatur til de er svulm
  5. Dræn vandet fra dine bønnespirer og de skylles igen.
  6. Gentag skylleprocessen morgen og aften i 3-5 dage, eller indtil spirerne er den ønskede længde.
  7. Husk at sætte spireglasset så overskydende vand kan løbe fra
  8. Hvis du ønsker at bønnerne skal være helt hvide, bør de opbevares helt mørkt under processen (dæk dem med et klæde)
  9. Når spirerne er klar, kan du tage dem ud af spireglasset og du skylle dem igen i rent vand.
  10. De bør spises mens de er helt friske, ellers kan du opbevare dem i køleskabet 2-4 dage.

Bønnespirer kan bruges i salater, sandwiches eller som topping på en varm ret. De er en sund og næringsrig kilde til protein, fiber og vitaminer.

Opskrift med bønnespirer

stir-fry ret med bønnespirer

Bønnespirer Stir-Fry

Ingredienser:

  • 2 kopper friske bønnespirer
  • 1 rød peber, skåret i strimler
  • 1 gulerod, skåret i tynde skiver
  • 2 forårsløg, fint skåret
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk. frisk ingefær, hakket
  • 2 spsk. sojasauce
  • 1 spsk. sesamolie
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt og peber efter smag
  • Friske korianderblade (valgfrit)

Fremgangsmåde:

  1. Forbered grøntsagerne: Skyl bønnespirerne grundigt og lad dem dræne. Skær peberfrugt, gulerod, og forårsløg i tynde strimler.

  2. Sauter hvidløg og ingefær: Varm olivenolie i en stor pande eller wok over medium varme. Tilsæt hvidløg og ingefær, og sauter i et minut, indtil de bliver duftende.

  3. Tilføj grøntsagerne: Tilsæt skåret peberfrugt og gulerod til panden. Sauter i 3-4 minutter, indtil grøntsagerne er næsten møre.

  4. Tilsæt bønnespirerne: Tilsæt bønnespirerne og forårsløg til panden. Sauter i yderligere 2-3 minutter.

  5. Smag til med sojasauce og sesamolie: Tilsæt sojasauce og sesamolie. Bland godt og sauter i et minut. Smag til med salt og peber.

  6. Servering: Fjern panden fra varmen. Pynt med friske korianderblade, hvis ønsket. Server straks, eventuelt med et side af kogt ris eller nudler.

Denne opskrift er hurtig og nem at tilberede og kan nemt tilpasses efter smag. Nyd dit sunde og smagfulde måltid!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Bønnespirer kan holde sig friske 2 dage i køleskabet. Du kan med fordel opbevare dem i det spireglas på køl, men husk at skylle dem en gang om dagen for at holde dem frisk.

Bønnespirer godt for din sundhed, da de er rige på vitaminerne C, K og folat, som er en del af B-vitamingruppen. Disse vitaminer er essentielle for at styrke øjnene, immunforsvaret, røde blodceller, huden og DNA. Desuden er bønnespirer en fremragende kilde til flere B-vitaminer, der er nødvendige for at din krop kan omdanne mad til energi, samt fiber som er godt for fordøjelsen.

For at tilbereder bønnespirer, start du med at skylle dem grundigt i koldt vand for at fjerne eventuelle urenheder. Hvis du ønsker at spise dem rå, kan de direkte tilføjes til salater eller bruges som topping for ekstra knas. For en varm tilberedning, lynsteg bønnespirerne i et par minutter på en pande med lidt olie; dette giver dem en dejlig smag og tekstur. Du kan også blanchere dem hurtigt i kogende vand og derefter køle dem ned i koldt vand, hvilket er ideelt til asiatiske retter eller til at blødgøre dem en smule. Husk at tilføje bønnespirerne til dine retter lige før servering for at bevare deres sprødhed og næringsværdi. De er alsidige og kan nemt indgå i mange forskellige opskrifter.

Du kan finde certificerede frø til spirer og mikrogrønt hos PlanteLys.dk, som er en certificeret importør og forhandler af disse frø. Vi køber frøene fra EU-certificerede producenter i Europa.

Certificeringen betyder, at vi overholder Fødevarestyrelsens krav til økologiske fødevarer. Du kan besøge Fødevarestyrelsens hjemmeside for at se, om et firma er godkendt til at importere og levere spirefrø.

Når du vælger gode spirefrø, bør de have en behagelig duft og se sunde ud, når du åbner frøposen. Frøposen skal også vise batchnummer for frøene. Desuden skal posen angive, at frøene er økologiske eller konventionelle.

Nej, det kan stærkt frarådes at du bruge havefrø til at lave mikrogrønt eller spirer. De havefrø du kan købe i butikkerne er ofte er bejdsede, det er stoffer, som visse havefrø’s producenter behandler frøene med under tørringsprocessen. Bejdse har til formål at beskytte frøene mod bakterier og svampe under opbevaring og i de tidlige stadier af frøets vækst i jorden.

Certificerede spirefrø til indendørs mikrogrønt og spire dyrkning i dit køkken er aldrig bejdsede. Dette skyldes, at bejdse er giftigt for mennesker. Bejdsede havefrø kan vokse fint i din spirebakke, men hvis du spiser spirer fra bejdsede frø, kan du opleve maveproblemer og diarré. Hvis du har indtaget spirer fra bejdsede havefrø og oplever maveproblemer, bør du søge øjebliklig lægehjælp.

Det er derfor vigtigt at undgå brugen af bejdsede frø til spiredyrkning. Den sikre løsning er at anvende certificerede, økologiske spirefrø til dine spirer og mikrogrønt. På den måde er du altid på den sikre side i dit valg af spirefrø.

Det er nemt at dyrke mikrogrønt, det eneste du behøver er en spirebakke, økologiske frø og kokosmuld, så er du i gang.

Vi har lavet er grundig guide for dem der vil i gang med at dyrke mikrogrønt hjemme på køkkenbordet. Læs den fulde artikel her: