Bønnespirer – Sådan dyrker du lækre og sunde spirer

Mungbønne Økologiske Spirefrø til Bønnespirer

Bønnespirer er en fantastisk tilføjelse til din mad. De er fyldt med næringsstoffer og er en god topping på salater og andre retter. Dyrkning af dine egne spirer er også nemt og kræver kun en spirebakke eller et spireglas og et par spirefrø. Det er vigtigt at undersøge, hvilke bønnefrø der er sikre at spise, inden du går i gang med at dyrke dine egne spirer, for at undgå forgiftning.

Bønnespirer er en god kilde til protein, vitaminer og mineraler, inklusiv B-vitaminer, C-vitamin, jern, kalium og magnesium. De er også rige på antioxidanten, lutein, som kan hjælpe med at beskytte øjnene mod skade.

Der er mange forskellige typer bønnespirer, som du kan dyrke, inklusiv alfalfa, ærter, kløver, linser og lucerne. Hver type har sin egen unikke smag og næringsprofil. Det er vigtigt at vælge frø fra en pålidelig kilde og at sørge for, at de er beregnet til spiring, da ikke alle bønner er egnet til dette formål.

Før du går i gang med dine første spirer, skal du sikre dig, at de spirer, du vil lave, er spiselige og at frøene er beregnet til at spire. Havefrø fra Supermarkedet eller byggemarkedet er f.eks. ikke beregnet til at spire med henblik på spisning, da de er bejdset med forskellige antibakterielle kemiske stoffer, som er giftige for mennesker!

Brug udelukkende økologisk og certificeret bønner når du laver dine spirer, ellers risikere du at indtage skadelige svampe, bakterier eller anden forurening. Køb kun fra forretninger der et certificeret af Landsbrugsstyrelsen: Certificerede virksomheder

boennespirer glasskaal

Spis ikke de forkerte bønnespirer

Med den stigende interesse for at spiring af frø og bønner hjemme på køkkenbordet bør der følge en advarsel med. De forkerte spirer kan indeholde naturlige toksiner og giftstoffer, som kan give alvorlige akutte forgiftninger.

Bønner med et højt indhold af lektiner kan ikke bruges til frøspiring. Symptomerne ved lektin forgiftning er; opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer oftest inden for et par timer efter indtagelsen af spirerne.

Følgende bønner bør du ikke spire:

  • kidneybønner, pintobønner, brune-, sorte-, og hvide bønner (Phaseolus vulgaris)
  • pralbønner (Phaseolus coccineus)
  • limabønner (Phaseolus lunatus)
  • hjelmbønner (Dolichos lablab)
  • hestebønner (Vivia faba)
  • sojabønner (Glycine max)
  • gule ærter (Pisum sativum)
  • kikærter (Cicer arietinum)
  • græsfladbælg (Lathyrus sativus)

Følgende er gode spirebønner:

  • røde og grønne linser (Lens culinaris)
  • Mungbønne (Phaseolus radiatus/Vigna radiata) – En god begynder bønne
  • azukibønne (Phaseolus angularis)
  • sortøjebønner (Vigna unguiculata)
  • urdbønne (Phaseolus mungo)
  • ærter (Pisum sativum)

* Kilde: Mad med uønsket kemi

Sådan laver du dine egne bønnespirer

Til at lave bønnespirer har du brug for en form for beholder, hvor du kan opbevare bønnerne indtil de har spiret og er udviklet nok til at de kan spises. De fleste vælger at bruge en spirer bakke, eller spirer glas til at lave deres bønnespirer. Spirerglas er at fortrække, da de kan tåle kogende vand, og de fås med netlåg af rustfri stål, som gør det super nemt at dyrke dine spirer.

Brug rent udstyr til din spiring

Før du går i gang med at dyrke dine bønnespirer, skal du sikker dig at alt udstyret er rent og fri for bakterier. Det gøres nemmeste ved at vaske det grundigt i vand og sæbe. Derefter bør spiringsudstyret skoldes med kogende vand, for at være sikker på at alt sygdomsfremkaldende virus og bakterier er fjernet. Du bør også vaske dine hænder grundigt før du går i gang, så du ikke overfører skadelige bakterier til spireudstyret. Hvis udstyret ikke er helt rent, kan du risiker at blive syg med Salmonella eller E. coli bakterier, her er det vigtigt at huske at spiringsprocessen er kritisk, da spiringen foregår i et fugtigt miljø og ved en høj temperatur, hvor de fleste bakterier trives rigtigt godt, og kan vokse hurtigt.​

4pcs-Organic-Jars-Cover-Stainless-Steel-Sprouting-Jar-Lid-Fit-Wide-Mouth-Jar-Filter-Canisters-Bar_1
Bønnespirer i spirerglas med rustfrit netlåg og drypbakke

Skyl bønnerne grundigt

Første punkt er at skylle bønnerne grundigt, så alt snavs og bakterier er fjernet bedst muligt. Skyl frøene grundig under koldt rent vand, gerne flere gange før du sætter dem til spiring. 

Trinvis guide

At dyrke bønnespirer er en nem og enkel proces. Her er en trinvis guide:

  1. Skyl bønnerne grundigt i vand og dræn dem af.
  2. Placer bønnerne i en stor glasbeholder eller spirebakke.
  3. Fyld beholderen eller bakken med vand, så det dækker bønnerne med ca. 2 cm.
  4. Lad bønnerne stå i blød i 8-12 timer.
  5. Dræn vandet fra bønnerne og skyl dem igen.
  6. Gentag skylleprocessen 2-3 gange om dagen i 3-5 dage, eller indtil spirerne er den ønskede længde.
  7. Når spirerne er klar, kan du tage dem ud af beholderen eller bakken og opbevare dem i køleskabet.

Bønnespirer kan bruges i salater, sandwiches eller som topping på en varm ret. De er en sund og næringsrig kilde til protein, fiber og vitaminer.