Fugtighedsmåler til jord og planter – Bedst i test 2021

Jordmåler og fugtmåler med Bluetooth

En fugtighedsmåler til jord og planter kan findes i mange typer og varianter. Fælles for dem alle er, at de oplyser dig om den pågældende jords eller plantes tilstand. En fugtighedsmåler er derfor fordelagtig for dig, som gerne vil vide hvordan dine planter har det, og om samt hvad de mangler.

Hvad er en fugtighedsmåler?

Man har ofte hørt, at en god gartner taler til sine planter. Derfor må en bedre gartner, være én som taler med sine planter. Med en fugtighedsmåler vil der være en tovejs-kommunikation mellem dig og dine planter, og dermed give dig mulighed for, at give planten nøjagtig hvad den har behov for.

Den simple udgave af en fugtmåler vil oplyse dig om fugtigheden i dine planters jord. Således er du i stand til at vide, om den skal vandes eller ej. Med tiden er der dog kommet flere funktioner i en fugtighedsmåler, og man derfor diskutere hvorvidt navnet fugtighedsmåler stadig er omfattende for dets anvendelse. Blandt andet kan man i dag finde en fugtighedsmåler, som udover fugtigheden også måler lysintensiteten på planten, næringsindhold i jorden samt dets temperatur.

Nye spirer

Typer af fugtighedsmålere

I grove træk findes der 3 forskellige typer af fugtighedsmålere: En analog, en digital og en såkaldt smart fugtighedsmåler. Nedenstående findes en beskrivelse af hver type samt deres fordele og ulemper.

Analog

Med en analog fugtighedsmåler aflæser du fugtigheden direkte. Typisk er der angivet et interval fra 1-10, hvor baren selv peger på den pågældende plantes fugtighed. En af fordelene ved analog er, at det ikke bruger nogen form for strøm eller batteri. Derudover kan en analog fugtighedsmåler komme med flere funktioner end blot fugtighedsmåling. Det ses ofte, at sådan en type også kan måle lyset ved hjælp af en solsensor og endda tilmed måle pH værdien i jorden.

Selvom en analog fugtighedsmåler kan måle flere forskellige forhold, kan den ikke indstilles til at oplyse dig om, om den pågældende måling er optimal for lige netop den planteart du har. De optimale målinger for en specifik plante må du selv finde frem til. Dog er de optimale målinger for de mest gængse planter typisk oplyst på pakkens emballage. Men hvis du har en speciel plante med specielle behov, og ikke kender de optimale målinger for den, er en analog fugtighedsmåler måske ikke den rette løsning for dig. Den analoge fugtighedsmåler er et godt valg for dig, som ikke behøver fancy metoder til at måle din plantejords fugtighed, lys eller og pH værdi.

Vi anbefaler Fugtighedsmåler til jord med LUX og PH meter som kan købes her.

jord maaler small large

Digital

En digital fugtighedsmåler er som navnet antyder digitalt, hvilket giver adgang til mere præcise målinger. Det betyder dog også, at måleren bruger batteri. Ved brug af en digital fugtighedsmåler kan du, ligesom den analoge, få adgang til flere forskellige målinger. Hos os kan du finde én, som kan måle op til 5 forskellige ting ad gangen: Lysstyrke, luftfugtighed, jordens fugtindhold, jordens temperatur og dets pH værdi.

Den digitale udgave er velegnet til dig, som gerne vil have en grundig analyse af dine planters og deres jord. Derudover behøver du med denne heller ikke at finde brillerne frem når du skal aflæse, da skærmen er stor og lyst op med baggrundsbelysning. Du er dog nødt til at være i nærheden af måleren for at aflæse forholdene, da den ikke kan synkroniseres med din telefon eller tablet – noget som er muligt med den sidste type fugtighedsmåler.

Vi anbefaler Digital Plantejordstester, som du kan købe hos os og finde i vores sortiment her.

plante test fugtighed default%20(1) large

Smart

En smart fugtighedsmåler er det helt nye skud på stammen. Denne type er koblet til din smartphone eller tablet, hvilket gør det nemt at overvåge dine planter hvor som helst når som helst. Gennem en tilhørende app, kan du i realtid holde øje med lysintensiteten på planten, temperatur, fugtighed og tilgængelige næringstoffer i plantens jord. Dette giver dig med andre ord, et præcist overblik over plantens tilstand, som gør det nemt at tilpasse forholdene så planten trives bedst.

Da denne type fugtighedsmåler er forbundet med en app, giver den adgang til mange flere informationer end de andre typer. På appen er det nemlig muligt at fortælle plante sensoren, hvilken specifik plantetype den skal foretage målinger på. Da alle planter er forskellige med forskellige behov, sikrer dette, at der bliver taget højde for den enkelte plante og giver dig anbefalede intervaller hvorindenfor målingerne helst skal være. Derudover finder du en lang række tips til at pleje og vedligeholde dine planter på bedste vis. Alt i alt en god løsning til dig, som vil have et hurtigt og præcist overblik over dine forskellige planters tilstand samt hvad de mangler.

Vi anbefaler Fugtighedsmåler til jord og planter m. Bluetooth og app. Du kan læse mere og købe smart fugtighedsmåler i vores sortiment her.

smart fugtighedsmåler

Fordele og ulemper for hver type fugtighedsmåler

Type fugtighedsmåler Fordele Ulemper
Analog
Fugtighedsmåler
 • Bruger ikke batteri.

 • Kan have flere funktioner udover fugtighedsmåling, bl.a. lysintensitet og pH værdi.

 • Er simpel.
 • Egner sig ikke godt til specielle planter med specielle behov hvis målinger man ikke kender.

 • Mindre præcise målinger.

 • Kan være for simpel.
 • Digital
  Fugtighedsmåler
 • Mere præcise målinger.

 • Har oftest flere funktioner udover fugtighedsmåling

 • Nem at aflæse med stor skærm og belysning.
 • Bruger batteri.

 • Kan ikke synkronisere og sende data til din telefon eller tablet.
 • Smart
  Fugtighedsmåler
 • Kan synkronisere og sende data til din telefon eller tablet.

 • Mere præcise målinger.

 • Kommer med mange forskellige funktioner og kan håndtere flere forskellige former for data.

 • Har flere funktioner udover fugtighedsmåling, og giver adgang til mange informationer om den specifikke plante.

 • Giver dig mulighed for at overvåge dine planter når som helst hvor som helst
 • Bruger batteri.

 • Tabel over fordele samt ulemper for de 3 typer fugtighedsmålere.

  i

  Undgå overvanding og giv dine planter de bedste vækstvilkår

  Med en fugtighedsmåler uanset type, vil du altid vide om dine planter har brug for vand eller ej. Dette mindsker dermed risikoen for, at du kommer til at overvande planterne, hvilket et den hyppigste årsag til at planter dør. Derudover giver de mere avancerede udgaver dig også mulighed for, at holde øje med om øvrige forhold såsom lys og temperatur, hvilke er vigtige faktorer for dine planters trivsel og vækst. Derfor bør enhver gartner, hobby som professionel, med respekt for sig selv og sine planter, anskaffe sig en fugtighedsmåler.

  Tag et kig på vores vækstlys til planter, hvis du eller din fugtighedsmåler mener, at din plante får for lidt lys. Du kan læse mere og finde vækstlys til planter her.

  Husk at vi altid står klar til at hjælpe dig med råd og vejledning indenfor lys og måleinstrumenter til planter – Kontakt os her.