Förgroddning: Den grundläggande guiden till förgroddning av växter

Fröbrickor med växtgroddar

Planter spiller en vigtig rolle i vores hverdag og kan bringe liv og farve ind i vores hjem. Hvordan begynder man at dyrke sine egne planter fra frø?

Den bedste måde at lave sine egne planter til drivhuset eller haven, er at starte deres liv med at forspire dem indendørs.

Före groddning er en teknik, hvor du sår frø i små beholdere eller bakker, med det formål at få planterne til at spire og vokse. Inden de ompottes til deres endelige placering i haven eller drivhuset.
Formålet med forspiring er at give planterne en tidlig start og beskytte dem mod ydre påvirkninger, som vejr og skadedyr, indtil de er stærke nok til at modstå disse faktorer.

Det kræver de rette betingelser for at få det lille frø til at spire og vokse – temperaturen, tidspunktet, lyset, vækstmediet og fugtigheden skal være passende.
Desuden kan forspiring af forskellige frøtyper kræve tålmodighed, da de ikke nødvendigvis spirer på samme tid.
Med den rigtige tilgang og udstyr, vil du opleve succes med forspiringen.

De optimala groningsförhållandena

For at sikre optimal vækst for de små spirer, er der flere faktorer, der skal tages hensyn til:

 • Ljus: Växter behöver tillräckligt med ljus för fotosyntes, annars får du spinkiga och spinniga växter.
 • Temperatur: De flesta växter gror bra vid temperaturer mellan 18-25°C.
 • Fuktighet: Växtens groddar behöver korrekt jordfuktighet, inte för mycket och inte för lite.
 • Landa: Groddar behöver rätt typ av jord med rätt mängd näringsämnen.
 • Luftcirkulation: Växter behöver tillräcklig luftcirkulation för att förhindra mögel och andra sjukdomar från att förstöra groddarna.
Forspirings væklstlys minidrivhus

Vad behöver jag för förgroning?

En vellykket forspiring kræver, at man forbereder sig med de rigtige materialer og udstyr, samt selvfølelige de ønskede frø.

Her gælder det. Ved valg af forspiringsudstyr bør du investere i en god kvalitet, som du kan have glæde af i rigtig mange år frem.
På den måde spare du miljøet for meget affald, og det er også godt for din pengepung.

 1. Fröbricka: Att välja rätt fröbricka har stor betydning for udviklingen af dine planter. En god og stabil såbakke med et godt dræn i bunden, er afgørende for at holde på fugtigheden i gromediet, og overskydende vand kan løbe fra.
  På den måde give du de bedst mulige betingelse for at planten kan udvikle sig til en sund, solid og robust plante.
 2.  Mini växthus lock: Når du har sået frøene bør der ikke vandes mere, da man ellers risikerer, at frøene rådner, det kan derfor anbefales at sætte et låg på bakken, så såjorden ikke tørrer ud på noget tidspunkt under den følsomme spiring.
  Et gennemsigtigt mini växthus lock kan anbefales, så de små planter kan overvåges, og de kan få lys.
 3. Bevattningsbricka: En bra och stabil vattningsbricka rekommenderas, eftersom den gör det enkelt att vattna växtens groddar underifrån. Du bör aldrig vattna ovanifrån, eftersom du riskerar att de små växtskotten ruttnar eller att knott kommer in i jorden.
 4. Gromedie: Här finns otaliga möjligheter, men användning av trädgårdsjord rekommenderas inte, eftersom den innehåller för mycket svampar, bakterier och virus som kan skada groddarna. Vill man odla ekologiskt finns det egentligen bara ett alternativ för tillfället, och det är att använda kokosjord.

  Kokosmjöl innehåller normalt ingen form av skadliga svampar, bakterier och virus, men innehåller inte heller någon form av näring, så det är därför viktigt att tillsätta ett gödselmedel av god kvalitet, gärna på halv styrka till att börja med.

 5. Ljus: Utan ljus dör de små groddarna snabbt, så ljus är en avgörande parameter för att lyckas med dina växter. Här kan du antingen prova att sätta dina fröbrickor i fönstret, vilket kommer att resultera i att växtgroddar sträcker sig mot dagsljuset, vilket resulterar i dåliga och svaga plantor. Ett bättre alternativ är att använda en växtljus lampa som kan ge rätt mängd ljus. För växtgroddar rekommenderas mellan 120-180 uMol/m2.
 6. Värme: En värmematta kan främja groning, speciellt för frön och rötter som kräver extra värme för att gro.
 7. Gödselmedel: Om du väljer att använda kokosfiber som fröjord rekommenderas att lägga till en bra sådan flytande gödselmedel på halv styrka. Öka sedan mängden flytande gödsel när växterna växer. Tänk på att välja en som passar de danska förhållandena med mycket kalk i vattnet!

3 bra tips för en lyckad förgroning

 1. Brug et køligt rum med så meget lys, som muligt, f.eks. ved at bruge LED vækstlys, der har et lavt elforbrug.
  Indtil frøene spirer, kan det være en fordel at have ekstra varme, som du kan opnå ved at bruge en varmemåtte.
  Når planterne er kommet frem, skal temperaturen sænkes til 18 grader. Bliver det for varmt, f.eks. fra en radiator under en vindueskarm, vil planterne blive slappe og svage.

 2. Find gamle urtepotter, bakker eller lignende, og så f.eks. salat, spinat eller ærter.
  Det er forholdsvis nemt at få frøene til at spire, og de kan plantes ud i slutningen af marts eller starten af april. Marts er også en god tid at starte forspiring af tomatplanter, som senere kan plantes i et overdækket højbed eller i et drivhus.

 3. Så altid i kokosfibre i såjord eller priklemuld. Almindelig havejord kan indeholde ukrudt, svampe og sygdomme. Det kan være svært for de små planter at klare sig.

Varför blir förgroningen fel?

Det finns många faktorer som kan leda till att förgroningen går fel. Här är några av de vanligaste orsakerna:

 1. Fejl i jordblandingen (Använd fröjord eller kokosfiberjord)
 2. Övervattning eller uttorkning (Använd undervattenbricka)
 3. Brist på ljus (Använd en bra glödlampa)
 4. Temperaturen är för hög eller för låg (18-20gr C. är bäst)
 5. För mycket gödsel (Välj fröjord eller kokosfiberjord)
 6. Bristande rengöring av fröbrickor (Bakterier - rengör din bricka noggrant)

Genom att vara uppmärksam på dessa faktorer kan du minimera risken för att förgroningen går fel och se till att dina växter växer och frodas.

När förgroddar du?

Hvornår skal man starte med at forspirer afhænger af flere forhold. Hvor længe er spirerne om at udvikle sig, fx er chili langsom om at udvikle sig. Det gør sig især gældende for de stærke varianter.

Mini körsbärstomat

När ska man gro tomater?

 • Tomatplanter vokser hurtigt, og det tager normalt mindre end en måned for frøene at blive 10-15 cm høje.
  Vindueskarmen eller plantebordet kan hurtigt blive overfyldt med halvstore planter, der slås om pladsen og lyset.
  Det er derfor en god idé at overveje, hvor du vil placere dine tomatplanter, mens de vokser.
  Du kan evt. anskaffe en kraftig växtljus lampe, der kan dække et stort areal. Hvis du har et vindue med godt lys, kan du anvende dette til at oplyse dine tomatplanter, eller du kan anskaffe en fuldspektrum grolys lampe.
  Det er også en god idé at tænke over, hvordan du vil vande og beskære dine planter, da tomatplanter har brug for regelmæssig vanding og beskæring for at vokse sig sunde og stærke.
  Husk at du aldrig må klippe tomatplantens topskud, da du ellers får en busk tomat plante, som ikke giver et godt udbytte.
 • Forspiring af tomatfrø er en spændene proces. Der giver dig mulighed for at dyrke dine egne friske tomater.
  Følg ovenstående vejledning om forspiring ca. 8 uger før udplantning til midt i maj til frilandstomater eller først i juni, og sørg for at have en god plan for opbevaring og vedligeholdelse af dine tomatplanter, mens de vokser.
 • Læs mere uddybende om förgroning av tomater från frö här.

Trin for trin guide til forspiring af tomater

I denne guide vil du bemærke, at vi bruger såbakker fra Danish og Quick pot. Er du nysgerig på, hvilke såbakker der kan anbefales, kan du læse mere om det i vores guide här.

Tomatplanta med frukt

1. Find dine frø: Vælg frø efter spiringsprocent.  Det ville være synd, hvis du skal bruge en masse tid og energi på nogle frø der ikke spirer.  

2. Vælg såbakke: Vi anbefaler, at du vælger en af vores såbakker fra Danish eller Quick pot.

3. Fyld din såbakke: Fyld din såbakke med jord, der egner sig til forspiring af tomatplanter, som 

4. Tag din Pushplate: Læg din pushplate over cellerne i såbakken. Giv den et tryk, og sørg for at hele overfladen bliver presset ned. Kom derefter dine frø i jorden. Har du ikke en pushplate, kan du med fordel bruge din finger til at prikke hul. Kom derefter frøene i hullerne.

OBS! Pas på ikke at trykke din pushplate for hårdt ned da jorden bliver for kompakt. 
Du skal også passe på, at hullerne ikke bliver for dybe.

Sidst men ikke mindst skal den type Pushplate du vælger passe til din såbakke.

5. Fordel frøene: Fordel derefter frøene i hullerne, du lige har lavet med din pushplate eller din finger. Det kan være svært at styre, at der kun kommer et frø i jorden af gangen, da det er dyrkning af tomatplanter kan frøene godt kæmpe om pladsen, så det kan derfor være vigtigt at være præcis.  

6. Top med jord: Dæk til med jord og børst af så du får en jævn overfalde.

7. Stil din såbakke i undervandsbakken: Stil din såbakke i en undervandsbakke. Undervandsbakken tjener størst formål ved at opsamle vandet.
Der drænes fra såbakken. 
Senere når planterne er spireret frem foregår alt vanding nedefra i vandingsbakken. På denne måde undgår du at planterne ikke rådner over ovenvanding at jorden op gennem rødderne og at de små spæde planter ikke beskadiges ved at remmes af ovenvandning.

8. Vand din såbakke: Indtil frøene er spiret frem anbefaler vi at ovenvanding samtidigt med at man fylder lidt vand i underbakken.
Du har nu forspiret dine tomatfrø. 

 • Balkoni Red F1 Tomatfrø Balkoni Red F1 Tomatfrø 

När förgroddar du chili?

Hot pepper - til balkon

 • Det er normalt bedst at forspire chiliplanter indendørs i løbet af vinteren eller i forårsmånederne.
  De har brug for en vis mængde varme for at spire.
  Hvis du planlægger at dyrke chiliplanter udendørs i haven, kan du forspire dem indendørs i 4-8 uger. Før den sidste frostdato.
  For stærkere udgaver af chilien, kan det være nødvendigt at starte allerede i december.

 • Da chili skal forspires meget tidligt, er det nødvendigt at bruge växtljus til at understøtte deres vækst henover vinteren.

Trin for trin guide til forspiring af chili

Hot pepper - til balkon
 1. Fyld dine potter/spirebakker: Fyld dem med så-, priklemuld og vand i jorden. Den skal være fugtig, pas på den ikke bliver alt for våd .
  Det er vigtigt, at der er hul i bunden af dine potter, så vandet kan løbe fra.

 2. Læg et frø eller to: Om du skal bruge et eller 2 frø er afhængigt af spiringsprocenten.  
  Når du har styr på spiringsprocenten – kom et eller to frø i din potte eller spiringsbakke. 
  Dæk derefter til med ca. 0,5 cm så- eller priklemuld og vand med en forstøver.

 3. Stil dem et lunt sted: Det skal være 26-29 grader. Husk at være tålmodig, da det godt kan tage noget tid. Et par uger for at være mere præcis. før frøene spirer. Det er muligt og opnå hurtigere spirirng med et låg eller noget afdækning.

 4. Når frøene er spiret: Skal de placeres et lyst sted fx. de syd/øst vendte vinduer. Det er vigtigt, at du fjerner evt. låg eller afdækning. Ved tidlig forspiring benyttes vækstlys 14 timer i døgnet.

 5. Sørg løbende for: Jorden skal ikke tørre ud, og du skal også undgå overvanding. Vi anbefaler, at de første 4-6 blade. 
  OBS! Det er her dine planter er klar til ompotning i større potter hvis du har benyttet dig af spirebakker.

 6. Har du plantet flere frø i samme potte: Kan du enten fjerne den mindste eller plante dem om i hver deres potte, når de har sat de første 4-6 bladsæt. Det er også her, at dine planter er klar til ompotning i større potter, hvis du har sået i små spirebakker.

 7. Jordtemperaturen:Når jordtemperaturen i drivhuset er omkring 15-18 grader kan dine planter plantes ud i en stor krukke, højbed eller direkte i jorden.
  Sørg for langsomt at vænne dine planter til direkte sollys ved at sætte dem udenfor et par timer om dagen og tage dem med ind igen. Vinden vil også være med til at gøre dine små planter mere robuste.

 8. Vand jævnligt: med gødningsvand, gerne hver gang du vander. Glæd dig til, at du kan høste dine første frugter.
  Hvis dine planter bliver for tætte, kan du evt. fjerne nogle af de nederste grene. Det er for at give luft og derved undgå svamp og skimmel.

 9. Skörda: Dine frø fra en moden frugt og læg dem til tørring, så du har frø til næste års dyrkning. Har du flere chilier, end du kan bruge, kan du med fordel lave dem til chilipaste, chiliolie, tørre dem eller fryse dem ned, så du har egne chili hele året.

 10. Ønsker du: flerårige planter, skal de tages ind vinteren over og vandes løbende, og det kan derfor være en fordel at dyrke i krukke.
 • Habanero Red chili frø
 • Chili, Bishops Crown / Ornamental bell / klokke chiliChili, Bishops Crown / Ornamental bell / klokke chili
 • Scotch Bonnet Jamaican Red – chili frøScotch Bonnet Jamaican Red – chili frø
 • Habanero Yellow chili frø – Hot chiliHabanero Yellow chili frø – Hot chili
 • Habanero Chili Mix
 • Chili “De Cayenne”

När ska man gro gurkor?

 • Agurker er en populær grøntsag, der kan dyrkes i haven eller på en altan.
  Hvis du vil have en god høst, er det vigtigt at starte forspiringen af agurkerne på den rigtige tid.
  Det vil sikre, at agurkerne har den bedst mulige start på sæsonen.

 • Forspiringstiden for agurkefrø afhænger af den klimaet.
  Generelt kan man starte forspiringen af agurker indendørs i februar eller marts. 
  Når vejret stadig er koldt. Når vejret er varmt nok, kan agurkerne plantes udendørs i haven eller på altanen.
Söta ärtor

När förgroddar du ärtor?

 • Såning af ærter fra slutningen af april til starten af maj. Det er ofte det bedste tidspunkt, da det sikrer, at ærterne har den bedste mulighed for at vokse og udvikle sig i et miljø med tilstrækkeligt varme og fugt.
  Ved at plante med en til to ugers mellemrum kan du også sikre en løbende høst af friske ærter i løbet af sæsonen, i stedet for at skulle høste alle ærterne på én gang
spireærter

Forspiring af ærtefrø forgår ved følgende:

 1. Lägga ärtfröna i blød i ca. 24timer.
 2. Fyll en fröbricka med kokosfiberkompost eller fröjord, det rekommenderas att använda en sådan QuickPot 150 R Såbricka med 150 celler.
 3. Nu sås en ärta i var och en av de 150 cellerna.
 4. Cellerna täcks sedan med kokosmjöl/ såjord.
 5. Ställ brickan på en varm och ljus plats, där temperaturen ligger runt 20-25 grader Celsius.
 6. Håll jorden fuktig tills ärtorna börjar gro, vanligtvis inom 7-10 dagar.
 7. När ärtorna har grott ska de omplanteras i en större kruka eller planteras i marken i trädgården.
 8. Om du odlar dem som ärtskott, de måste skördas när de är ca. 10-15 cm hög,

När ska man gro potatis?

 • Sidst i februar er den bedste tid til at sætte kartofler til forspiring. Det giver dem tid til at spire og vokse, før de bliver plantet i jorden om foråret.
 • Innan du lägger potatisen i jorden, fyll krukor eller lådor med krukjord eller annan form av jord. Se till att det finns en bra mängd jord i botten av behållaren så att potatisen får en stadig plats att stå.
 • När du har förberett behållaren är det dags att lägga potatisen i jorden. Placera dem så att de är jämnt fördelade i behållaren. Täck dem sedan med jord så att de täcks till ca. 1/3 av deras höjd.
 • Det är viktigt att hålla jorden lätt fuktig under hela förgroningen, spraya jorden regelbundet med vatten. Se till att jorden alltid är fuktig men inte blöt.
 • Om du inte fick potatisen att förgroa i slutet av februari kan du ändå få lite förgroning under första halvan av mars. Följ samma steg som beskrivits ovan för att säkerställa framgångsrik förgroning.
Gödsel, odlingsmedium och tillbehör

Förgroning – Ska vi gödsla?

Gödsling är en viktig del av processen för förgroning av växter. För att säkerställa att dina växter får de näringsämnen de behöver bör du gödsla dem enligt följande procedur:

 1. Brug en god kvalitet af såjord. Jorden skal indeholde næringsstoffer, til at støtte den tidlige vækst af planterne. Hvis du bruger kokosfiber, bør du tilsætte en svag opløsning af flydende gødning fra starten.

 2. Du kan gøde frøene med en svag opløsning af flydende gødning. Når de har spiret. Dette vil give dem de næringsstoffer, de har brug for, for at vokse sig stærke.

 3. Fortsæt med at fodre planterne med en svag opløsning af gødning, hver eller hver anden uge. Det er afhængigt af deres behov.

 4. Brug flydende gødning. Der er beregnet til spiring af planter, da det vil give dem de næringsstoffer, de har brug for. For at vokse korrekt.

Ved at følge disse trin kan du sikre, at dine planter får de næringsstoffer, de har brug for, og vil vokse stærkt og sundt.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er bedst at gøde planterne regelmæssigt med en svag opløsning af gødning, da en overdosis af gødning kan skade planterne.

När är det dags att ompotta och hur ompotterar man?

Det er ikke altid den bedste strategi at så planterne individuelt i store potter fra starten.
Det vil fylde en del i din vindueskarm, og planterne vil også have sværere ved at trives. Det er fordi de ikke har tilstrækkelig rodvækst til at holde på jorden.
Det er bedre at starte med såbakker eller minidrivhuse og gradvist flytte planterne til større potter, når de er klar.

När ska du ompotta?

Når frøene er spirede, vokser planterne sig større og større, indtil de begynder at stå for tæt i deres potte eller såbakke.
Det er her, du skal begynde at overveje en ompotning. Potteomplantningen vil give planterne den nødvendige plads til at fortsætte deres vækst, samtidig med at deres rødder kan nå ned i frisk jord for at få den næring, de har brug for. Kig efter om rødderne har udfyldt den celle de står i, og om rødderne kan ses i bunden af cellen – løft bakken og kig.

Hur man ompotterar

Innan du börjar plantera om dina plantor är det en bra idé att lägga en tidning eller ett papper under, eftersom det kan vara lite jobbigt med jord. När plantorna är redo att transplanteras tar man först ut dem ur sin kruka eller fröbricka, sedan delar man dem med rötterna om det finns flera plantor i cellen. Eftersom plantornas rötter är sårbara i denna process är det viktigt att vara effektiv och transplantera varje planta så snart som möjligt.

var medveten att du inte torkar ut växtens rötter under transplantationsprocessen. Därför är det en bra idé att vara effektiv och transplantera varje enskild planta så snart som möjligt. Vill du vara extra på den säkra sidan kan du fylla krukorna med lite vatten innan du planterar, så att jordblandningen blir lätt fuktig.

När plantorna är redo att sättas tillbaka i jorden gör du ett hål med fingret i den nya krukjorden och sätter sedan försiktigt ner plantan. Täck sedan rötterna med jord och tryck lätt runt plantan med ett finger så att den blir stadig. Det är också viktigt att komma ihåg att kruka omplantering i större blomkruka kan behövas flera gånger under förgroningen, eftersom plantorna växer och tar mer plats.

Kom ihåg att ju större plantorna är, desto mer växtljus behöver du, eftersom plantorna kräver mer ljus när de blir större. Det rekommenderas därför att använda en grolyslampa som kan dimras och höjas/sänkas över ditt plantbord.

Hur man förhindrar köldchock i sticklingen

För att växterna ska vara i bästa möjliga skick när de ska planteras på sin slutliga växtplats är det viktigt att härda dem så att de undviker köldchock eller att bladen bränns. Detta kan ha en negativ effekt på tillväxten och kan till och med stoppa den tillfälligt eller permanent. Därför är det en bra idé att vidta några försiktighetsåtgärder för att förhindra chocken.

Första steget: Starta härdningen När vädret blir varmare kan du börja bota dina växter. Du kan börja med att ställa ut dem på morgonen på en skyddad plats och utan direkt sol. Sedan måste man ta tillbaka växterna på kvällen. Du kan göra detta i en vecka för att förbereda växterna för deras nya liv utomhus.

Andra steg: Gradvis anpassning till den nya miljön Genom att upprepa detta steg dag efter dag kommer växterna gradvis att vänja sig vid sin nya miljö och de nya väderförhållandena. På så sätt kan du se till att de undviker köldchock och därmed får den bästa möjligheten att trivas och växa.

Genom att följa dessa steg kan du undvika köldchock i dina sticklingar och säkerställa att de får bästa möjliga start på sitt nya liv utomhus. Så sätt igång med härdningen och lycka till med förgroningen!