Odla tomater inomhus med LED-odlingslampor

Tomatplanta med frukt

At dyrke tomater indendørs kan være en fantastisk måde at nyde friske tomater året rundt, uanset klimaet udenfor.
Denne guide er designet til at hjælpe både begyndere og erfarne gartnere med at mestre kunsten: ”At dyrke tomater indendørs” lige fra valg af de rette frø, planter, til pleje og høst, og til valg af det rette vækstlys.
Vækstlys spiller en afgørende rolle i indendørs tomatdyrkning, da det kompenserer for manglen på naturligt sollys, som er essentielt for plantens fotosyntese og generelle vækst.
I denne artikel får du en guide til hvilket vækstlys du skal vælge til indendørs tomatdyrkning 

Odla tomatplantor inomhus med hjälp av denna guide

Tomater är en av de populäraste grönsakerna att odla hemma, men vad gör man om man inte har trädgård, växthus eller balkong? Lyckligtvis finns det en lösning – LED-odlingslampor. I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du kan använda LED-odlingslampor för att odla dina egna tomater inomhus, året runt.

LED vækstlys, også kaldet plantelys eller grolys, skaber de mest ideelle forhold for dine tomatplanter, når det ikke er muligt at finde nok dagslys, eller når drivhuset er for koldt.

Læs mere om hvordan du bruger LED växtljus för odling nedan

Förgroning av tomater med odlingsljus

Välj rätt ljus för att odla tomatplantor inomhus

Der findes mange forskellige alternativer inden for plantelys til blandt andet tomater og andre forskellige planter, og nogle er mere effektive end andre.
Vi anbefaler altid brug af fuld spektrum LED-Vækstlys
 för att odla dina tomater. 
LED vækstlys er anset af både os, andre eksperter og forskere inden for området, som værende den mest optimale belysnings type for plantevækst
LED-odlingslampor skyddar inte bara miljön utan också din egen plånbok.
 

LED vækstlys har nemlig i modsætning til alle de andre alternativer, som for eksempel halogen og glødepære, en langt længere levetid, og så er de endda også cirka 60-90% billigere i drift.

Fuld spektrum LED vækstlys giver dine planter, den bedste belysning, og de mest optimale vilkår for at dine tomater kan vokse sig store. Så du får en velsmagende og stor høst.

Se vores udvalg her

Hur mycket ljus bör tomatplantor ha?

Tomatplanter er ikke den nemmeste plante at dyrke indendørs. Tomatplanter er nemlig en af de mest lyskrævende planter, som det er muligt at dyrke indendørs, det kan derfor ikke betale sig for dig, at spare på lampe valget, og bruge en lille lampe, når du skal dyrke tomater. Anbefalingerne herunder er baseret på en dæmpbar 100Watt LED Samsung Quantum Board med fullspektrumljus. Här rekommenderar vi följande ljusnivåer för att odla tomatplantor inomhus i varje tillväxtstadium:

 

Fas Lampans styrka Typisk PPFD (μmol/s.m²) DLI (μmol/d.m²) Timmar/dag
Groning 20-40% 100 5-7 12-18
Fröplanta 40-60% 200 8-12 12-18
Tillväxt 60-90% 230 14-18 12-18
Blommor & Frukt 90-100% 600 20-50 12-14

Det er derfor afgørende, at den valgte plante vækst lampe har mulighed for at styre intensiteten med en dæmper, og det er muligt at juster højden på lampen, jo tættere lampen er på planten jo flere PPFD får planten nemlig.
Det giver tomatplanten størst mulighed for at overleve og producere frugt, med det mindst mulige energiforbrug.

Du kan läsa mer om innebörden av PPFD och DLI här

Tomater kræver mørke, de skal ikke have lys 24/7

Tomatplanter har brug for den rette mængde lys for at vokse, men det betyder ikke, at dine tomater aldrig må få mørke. Tomater vokser ofte i syden, hvor varmen og lyset spiller en væsentlig rolle.
Det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke kan nyde godt af en smule mørke, som de også oplever i deres naturlige omgivelser, når natten falder på.

Det er derfor ikke kun vigtigt, at dine tomater får den rette mængde lys, men også den rette mængde mørke. Af den grund skal LED-vækstlyset ikke være tændt alle døgnets 24 timer. Sørg i stedet altid for, at dine tomatplanter får mindst 6 timers pause fra lyset hver eneste dag. Vi ved alle, at når der er lys, laver planter fotosyntese. Når det er mørkt, kan planter respirere, og de fleste plantesorter gror bedst, hvis de har mulighed for at gøre begge dele.

Fullspektrum växtljus för tomatplantor inomhusodling och övervintring av växter som tomater
Odla tomatplantor inomhus med vitt ljus Quantumboard i till exempel ett stort tält

Använd mindre gödselmedel

Lys og varme er naturligvis de vigtigste faktorer, når man ønsker at dyrke sine tomater.
Gødning spiller også en væsentlig rolle, hvis der er for lidt gødning, vil planten ikke vokse optimalt, men for meget gødning kan også skabe problemer.

For at opnå velsmagende tomater er det vigtigt at dosere gødningen korrekt, da indendørs tomatplanter ikke kræver lige så meget gødning, som planter der vokser i drivhuset eller på friland.

Hvis du anvender gødning med et højt indhold af kvælstof, vil dine tomater fremstå røde og frodige, men de vil imidlertid være mindre velsmagende, end de ville have været, hvis planten har fået mindre kvælstof.

Du kan dog også øge dine tomaters smag ved at tilsætte noget Aroma Boost 1L från BiG Plant Science till vattnet under fruktsättningsfasen.

FAQ

Vad är tomater och varför är de så populära?

S: Tomater är en frukt känd för sin söta smak och saftiga konsistens. De är rika på C-vitamin och antioxidanter, som hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen. Tomater är också en källa till vitaminerna A och K, samt kalium, som är viktigt för hjärtat och blodtrycket. Dessutom har forskning visat att tomater kan bidra till att minska risken för vissa cancerformer och förbättra hudens hälsa.

 

Varför blir mina tomatplantor blekgröna?

S: Växternas blad blir typiska lysegrønne, om växterna inte får nog  kväve (N).
Det kan skyldes at der enten er noget i jorden/vandet eller fordi rødderne er rådne, og derfor kan de levere nok næring.

Prøv at tilsætte mere kvælstof (N) ved næste vanding, du kan med stor fordel bruge en god flytande gödselmedel med et højt indhold af kvælstof, fosfor og kalium.
Det kan skyldes, at den jord du bruger er for dårlig.
Sørg for, at din jord er godt drænet og rig på organisk materiale.
Du kan forbedre jordstrukturen ved at tilføje kompost eller andet organisk materiale. Af andre årsager kan være: For lidt lys, vandingsproblemer (for meget /for lidt), sygdomme og skadedyr, temperaturstress.

 

Varför blir mina tomatplantor lila?

A: Dine tomatplanter bliver typisk lilla, fordi de mangler fosfor (P).
Det er meget normalt, at tomater får fosformangel. I langt de fleste tilfælde kan det skyldes, at planterne har det for koldt.
Husk at tomatplanter er varmekrævende og vokser bedst ved temperaturer mellem 18-27 grader Celsius.
Hvis temperaturen falder under niveauet, kan det føre til lilla blade og langsom vækst.
Sørg for at beskytte dine planter mod kulde ved at dække dem med et plantetæppe eller flytte dem indendørs, hvis de er i potter.

 

När sätts tomatplantor i växthuset?

S: Tomatplantor är mycket känsliga för frost. Se till att det inte är risk för frost innan du sätter plantorna i växthuset. Denna tid varierar beroende på var du befinner dig, men det är vanligtvis från mitten av april till början av maj i Danmark. Kom ihåg att tomatplantor trivs bäst vid temperaturer mellan 18-27 grader Celsius. Det rekommenderas också att plantorna har minst 3-4 mogna blad och är min. 15-20 cm hög.

Sök råd och vägledning för ditt projekt

Hos Plantelys har vi mange forskellige typer växtljus, som passer til alle typer planter i forskellige vækstfaser.
Det kan derfor være lidt uoverskuelig at gennemskue, hvilket lys der passer lige til dit formål. Hvis du er i tvivl om, hvilket LED vækstlys, du skal vælge for at dyrke tomatplanter indendørs, er du altid mere end velkommen til at kontakte os.
Vi står altid til rådighed med vejledning og råd.

Balkoni Red F1 Tomatfrön 1

Se vores blog over andre planter du kan dyrke med succes hjemme: Guider för odling av blommor och örter