Odling av chiliplantor med LED-odlingslampor

chiliväxt med frukt

Er du interesseret i at optimere væksten af dine chiliplanter? Med LED vækstlys kan du skabe de perfekte betingelser for dine planter, uanset årstiden. Denne guide introducerer dig til, hvordan du effektivt kan bruge LED lys til at fremme sund vækst og højere udbytte i dine chiliplanter.

Med LED odlingslampor har du möjlighet att odla chiliväxter året runt - Med LED växande ljus er det dig, der skaber de rette forhold, helt uafhængigt af det danske vejr, så behøver du ikke nøjes med frisk hjemmedyrket chili i de varme måneder.

Det er nemt, hurtigt og sjovt at dyrke chili hjemme i haven, drivhuset eller indendørs fra chilifrön. Dyrkning af chiliplanter med hjælp fra LED-odlingslampor är ännu enklare, ännu snabbare och ännu roligare. 
Innan du börjar bör du hitta några frön av bra kvalitet, eller så kan du hitta din favorit chili och skörda några frön från den själv. 

Se vårt urval av chilifrön (och andra växter) 

Selvom denne guide primært handler om dyrkning af chiliplanter, gælder størstedelen af disse tips og regler også, hvis du i stedet for chili, hellere vil dyrke peberfrugter, eller andre chili nære plantesorter. 

Om du är mer intresserad av idén att odla tomater än chili kan du läsa mer om det här

  • Habanero Red chili frø
  • Habanero Yellow chili frø – Hot chiliHabanero Yellow chili frø – Hot chili
  • Habanero Chili Mix
  • Chili “De Cayenne”

Var kan jag odla chiliplantor?

Chiliplantor kan odlas var som helst så länge de får rätt mängd sol eller odlingslampor, näring och värme. De mest populære steder til dyrkning af chiliplanter er enten på altanen eller i et drivhus.
LED plantelys har gjort det muligt at gro dine planter i kælderen eller i garagen, hvor intet lys ellers trænger ind.

Chiliväxter behöver ljus och värme för att bilda fotosyntes och blir därmed stora.

Chiliodling har blivit en populär hobby som vanligtvis bara är reserverad för vår- och sommarmånaderna, men med LED växande ljus har du mulighed for at gro dine chiliplanter når, som helst og hvor som helst – selv den mørkeste kælder kan blive et perfekt sted til dyrkning af chiliplanter – mulighederne er uendelige.

Du kan läsa om chilins historia och de många varianterna av chili här.

Kom igång med att odla chili

For at komme godt i gang med dyrkning af chiliplanter, skal planten have gode betingelser fra start. Det inkluderer både temperatur, luftfugtighed og lys niveau.
Temperaurer på mellem 15 og 24 grader er typisk det, der bliver set, som at være den optimale temperatur. For chili hobbyister.

Vi anbefaler, at du starter med at gro dina frön under en bra odlingslampa, på så sätt säkerställer du bra friska växter, på denna sida hittar du allt från groningsbrickor till växtljus. Det är dock viktigt att understryka att du inte behöver belysa fröna med odlingslampor förrän du ser den första gröna grodden sticka ut sitt "huvud" ur jorden.

Når planten er kommet godt fra start, skal du tage stilling til hvorhenne den skal vokse sig stor, og forhåbentlig give en masse frugter.
Enten skal den stå under LED-vækstlys, og hvor den på den måde kan stå alle steder fra selv den mørkeste kælder og til den lyse stue.

Hvis du ikke har LED vækstlys anbefaler vi, at du stiller den ud i et drivhus, når den har nået en hvis størrelse.

Hvis du ønsker det, kan din chiliplante dog også fint klare sig på friland, dog først når jordtemperaturen er over 16-18° og din plante har fået en god start på sæsonen.

Det er mere optimalt med et drivhus, da chiliplanten har store krav til temperatur og luftfugtighed 

Du kan med fordel have din chiliplante i en stor krukke. Man kan nemt flytte den fra drivhus til friland, og tilbage til drivhuset igen, når temperaturen falder og efterårsmånederne krybber sig nærmere.Under dyrkning af chiliplanter udendørs er det vigtigt, at du holder øje med vejrudsigten. 

Med rätt växtljus i växthuset kan du förlänga säsongen rejält.

Du kan läsa mer om odlingslampor för växthus här

Det er vigtigt at være opmærksom på, at chiliplanter er følsomme overfor pludselig skift i temperatur og vejrforhold og derfor kræver en tilvænningsperiode, hvis de fx. skal flyttes fra vindueskarm til drivhus, her anbefales det derfor at sætte planten ud et par timer af gangen i nogle dage inden den endelige flytning. 

chiliväxt med frukter som odlar chiliplantor

LED-odlingsljus för chili

Dyrkning af chiliplanter er sjovt og kan give en masse lækre chilier og med LED vækstlys, har du nu mulighed for at dyrke chiliplanter i alle månaderna, det gælder også vintermånederne.

På plant lights är vi specialiserade på att skapa högkvalitativ LED-belysning som kan användas för många olika växttillväxtändamål, inklusive odling av chiliplantor med LED-odlingslampor.

Växtljus producerar bl.a odlingslampor för odling av chiliplantor, vilket säkerställer idealiska växtförhållanden för dina plantor, så att du kan få bästa möjliga avkastning.  

Den største fordel ved at anvende LED vækstlys er, at man ikke længere skal bekymre sig om, at man kun kan stille sine chilliplanter på solrige områder.

Odlingslampa för chiliplantor

LED-odlingslampor gör att du kan odla dina växter året runt, men det finns flera olika artificiella ljuskällor, så varför välja LED?

LED vækstlys skåner dine planter, da de udvikler mindre varme end blandt andet natriumlamper og halogenpærer. Selvom vi flere gange har pointeret, at varme er vigtigt for chiliplaner, er den mængde varme, der kommer ud af en traditionel pære meget skadelig for planten, især når de står så tæt på hindanden. Udover det bruger LED-vækstlys ikke meget strøm, og elregningen kommer derfor ikke til at gøre ondt på pengepungen. 

Med LED vækstlys har dine planter mulighed for, at opnå den mest optimale vækst uden at få forbrændte blade. På den måde får dine planter en sund og effektiv vækst!
Dyrkning af chiliplanter er slet ikke så stor en udfordring, som man måske kunne tro!

 

Hur mycket ljus ska mina chili ha?

Det er vores anbefaling, at hvis du ønsker at dyrke disse planter indenfor med kunstig lys, så bør de ikke stå i et vindue da sollyset vil tørre dem for hurtig ud.
Desuden, hvis der er valgt et kraftigt og godt lys, vil det ekstra lys fra solen ikke være nødvendigt.
Med chili planter bør man altid vælge et fuldt spektret lys, da det tilgodeser både plantens vækst og blomsterarrangemang. Om ett blått eller rosa ljus väljs blir skörden betydligt lägre.

  • Rekommenderad ljusstyrka: min. 350 upp till 600 μmol/s*m²
  • Max timmars ljus per dag: 18 timmar
  • Rekommenderad DLI är: 30-40
  • Rekommenderad lampa för odling av växter: QB 100W (40-60 cm höjd)

LED vækstlys er idéel til dyrkning af chiliplanter, da LED vækstlys leverer præcis, den mængde og type lys, som dine planter har brug for. Der findes mange andre alternativer, som giver bredspektrede lys, hvor mange af dem er unødvendige for plantens vækst. Det medfører, at de producerer en stor mængde energi, som hverken gavner din el-regning eller planterne.

Ekonomiska fördelar – med LED vækstlys formår du at spare op til 90% på strømforbruget i forhold til andre alternative, som f.eks. lysstofrør og glødepærer/halogenpærer. LED vækstlys kommer med en væsentlig længere levetid end glødepærer og lysstofrør.

Den lange levetid er en af de fordele, der gør, at det bedre kan betale sig at anskaffe sig LED vækstlys fremfor andre alternativer, som lysstofrør, halogen og natriumlamper m.f. Mange af disse alternativer kan fås billigere, men prisen for energiforbruget fra disse lamper overgår hurtigt indkøbsprisen fra et LED vækstlys, de billige plantelys, da de har nemlig meget stort spild og varmeafgivelse.

Det er især dyrt, når elpriserne er så høje, som de er nutildags. LED vækstlys sørger derfor for, at din chiliplante, får de mest ideelle levevilkår, men sørger også for, at du ikke skal lide et økonomisk tab på produkter, som har en kort levetid og højt strømforbrug.

Är det nu dags att odla chiliplantor?

Läs mer här för att få en inblick hvor meget lys har dine planter brug for.

FAQ - Vanliga frågor och svar

Chiliplanter kræver meget lys for at trives, ideelt set mellem 14-16 timer af lys om dagen. Anvendelsen af LED vækstlys kan hjælpe med at opfylde disse behov, især i vintermånederne eller i områder med begrænset naturligt sollys.

Det bedste vækstlys afhænger af dine specifikke dyrkningsbehov, men LED vækstlys er ofte foretrukket for deres energieffektivitet, lang levetid, og evne til at levere et bredt spektrum af lys, som er nødvendigt for plantevækst og blomstring.

For at passe en chiliplante, sørg for at give den masser af lys (14-16 timer om dagen med vækstlys, hvis nødvendigt), vand den regelmæssigt, men lad jorden tørre ud mellem vandingerne, og anvend en velbalanceret næringsstofblanding hver anden til fjerde uge for at støtte vækst og frugtudvikling.

For at bruge vækstlys effektivt, placer dem ca. 20-40 cm over dine planter for at sikre jævn lysfordeling, og indstil dem til at lyse i 14-16 timer om dagen for at efterligne naturligt sollys. Juster højden efterhånden som planterne vokser for at undgå varmeskader og optimere lysabsorptionen.

Chili växt