Dyrking av chiliplanter med LED-vekstlys

chiliplante med frukt

Er du interesseret i at optimere væksten af dine chiliplanter? Med LED vækstlys kan du skabe de perfekte betingelser for dine planter, uanset årstiden. Denne guide introducerer dig til, hvordan du effektivt kan bruge LED lys til at fremme sund vækst og højere udbytte i dine chiliplanter.

Med LED vekstlys har du muligheten til å dyrke chiliplanter hele året - Med LED-vekstlys er det dig, der skaber de rette forhold, helt uafhængigt af det danske vejr, så behøver du ikke nøjes med frisk hjemmedyrket chili i de varme måneder.

Det er nemt, hurtigt og sjovt at dyrke chili hjemme i haven, drivhuset eller indendørs fra chili frø. Dyrkning af chiliplanter med hjælp fra LED-vekstlys er enda enklere, enda raskere og enda morsommere. 
Før du starter bør du finne noen frø av god kvalitet, eller du kan finne din favoritt chili og høste noen frø fra den selv. 

Se vårt utvalg av chilifrø (og andre planter) 

Selvom denne guide primært handler om dyrkning af chiliplanter, gælder størstedelen af disse tips og regler også, hvis du i stedet for chili, hellere vil dyrke peberfrugter, eller andre chili nære plantesorter. 

Hvis du er mer interessert i ideen om å dyrke tomater enn chili, kan du lese mer om det her

  • Habanero Red chili frø
  • Habanero Yellow chili frø – Hot chiliHabanero Yellow chili frø – Hot chili
  • Habanero Chili Mix
  • Chili “De Cayenne”

Hvor kan jeg dyrke chiliplanter?

Chiliplanter kan dyrkes hvor som helst så lenge de får riktig mengde sol eller dyrkingslys, ernæring og varme. De mest populære steder til dyrkning af chiliplanter er enten på altanen eller i et drivhus.
LED plantelys har gjort det muligt at gro dine planter i kælderen eller i garagen, hvor intet lys ellers trænger ind.

Chiliplanter trenger lys og varme for å danne fotosyntese og dermed vokse seg store.

Chilidyrking har blitt en populær hobby som vanligvis kun er forbeholdt vår- og sommermånedene, men med LED-vekstlys har du mulighed for at gro dine chiliplanter når, som helst og hvor som helst – selv den mørkeste kælder kan blive et perfekt sted til dyrkning af chiliplanter – mulighederne er uendelige.

Du kan lese om chiliens historie og de mange variantene av chili her.

Kom i gang med dyrking av chili

For at komme godt i gang med dyrkning af chiliplanter, skal planten have gode betingelser fra start. Det inkluderer både temperatur, luftfugtighed og lys niveau.
Temperaurer på mellem 15 og 24 grader er typisk det, der bliver set, som at være den optimale temperatur. For chili hobbyister.

Vi anbefaler, at du starter med at spire frøene dine under en god vekstlyslampe, på den måten sikrer du deg gode sunne planter, på denne siden finner du alt fra spirebrett til vekstlys. Det er imidlertid viktig å understreke at du ikke trenger å belyse frøene med vekstlys før du ser den første grønne spiren stikke "hodet" opp av bakken.

Når planten er kommet godt fra start, skal du tage stilling til hvorhenne den skal vokse sig stor, og forhåbentlig give en masse frugter.
Enten skal den stå under LED-vækstlys, og hvor den på den måde kan stå alle steder fra selv den mørkeste kælder og til den lyse stue.

Hvis du ikke har LED vækstlys anbefaler vi, at du stiller den ud i et drivhus, når den har nået en hvis størrelse.

Hvis du ønsker det, kan din chiliplante dog også fint klare sig på friland, dog først når jordtemperaturen er over 16-18° og din plante har fået en god start på sæsonen.

Det er mere optimalt med et drivhus, da chiliplanten har store krav til temperatur og luftfugtighed 

Du kan med fordel have din chiliplante i en stor krukke. Man kan nemt flytte den fra drivhus til friland, og tilbage til drivhuset igen, når temperaturen falder og efterårsmånederne krybber sig nærmere.Under dyrkning af chiliplanter udendørs er det vigtigt, at du holder øje med vejrudsigten. 

Med riktig vekstlys i drivhuset kan du forlenge sesongen betraktelig.

Du kan lese mer om vekstlys til drivhus her

Det er vigtigt at være opmærksom på, at chiliplanter er følsomme overfor pludselig skift i temperatur og vejrforhold og derfor kræver en tilvænningsperiode, hvis de fx. skal flyttes fra vindueskarm til drivhus, her anbefales det derfor at sætte planten ud et par timer af gangen i nogle dage inden den endelige flytning. 

chiliplante med frukt som dyrker chiliplanter

LED-vekstlys for chili

Dyrkning af chiliplanter er sjovt og kan give en masse lækre chilier og med LED vækstlys, har du nu mulighed for at dyrke chiliplanter i alle månedene, det gælder også vintermånederne.

Hos plantelys er vi spesialister på å lage høykvalitets LED-belysning som kan brukes til mange forskjellige plantevekstformål, inkludert dyrking av chiliplanter med LED-vekstlys.

Plantelys produserer bl.a dyrkingslys for dyrking av chiliplanter, som sikrer ideelle vekstforhold for plantene dine, slik at du kan få best mulig avling.  

Den største fordel ved at anvende LED vækstlys er, at man ikke længere skal bekymre sig om, at man kun kan stille sine chilliplanter på solrige områder.

Grow lampe for chiliplanter

LED-vekstlys lar deg dyrke plantene dine hele året, men det finnes flere forskjellige kunstige lyskilder, så hvorfor velge LED?

LED vækstlys skåner dine planter, da de udvikler mindre varme end blandt andet natriumlamper og halogenpærer. Selvom vi flere gange har pointeret, at varme er vigtigt for chiliplaner, er den mængde varme, der kommer ud af en traditionel pære meget skadelig for planten, især når de står så tæt på hindanden. Udover det bruger LED-vækstlys ikke meget strøm, og elregningen kommer derfor ikke til at gøre ondt på pengepungen. 

Med LED vækstlys har dine planter mulighed for, at opnå den mest optimale vækst uden at få forbrændte blade. På den måde får dine planter en sund og effektiv vækst!
Dyrkning af chiliplanter er slet ikke så stor en udfordring, som man måske kunne tro!

 

  • Grow light LED rund pendel fullspektret hvitt lysGrow light LED rund pendel fullspektret hvitt lys

Hvor mye lys bør chiliene mine ha?

Det er vores anbefaling, at hvis du ønsker at dyrke disse planter indenfor med kunstig lys, så bør de ikke stå i et vindue da sollyset vil tørre dem for hurtig ud.
Desuden, hvis der er valgt et kraftigt og godt lys, vil det ekstra lys fra solen ikke være nødvendigt.
Med chili planter bør man altid vælge et fuldt spektret lys, da det tilgodeser både plantens vækst og blomsterdekorasjon. Hvis det velges blått eller rosa lys, vil avlingen ved innhøsting være betydelig lavere.

  • Anbefalt lysstyrke: min. 350 opp til 600 μmol/s*m²
  • Maks timer lys pr dag: 18 timer
  • Anbefalt DLI er: 30-40
  • Anbefalt lampe for dyrking av planter: QB 100W (40-60 cm høyde)

LED vækstlys er idéel til dyrkning af chiliplanter, da LED vækstlys leverer præcis, den mængde og type lys, som dine planter har brug for. Der findes mange andre alternativer, som giver bredspektrede lys, hvor mange af dem er unødvendige for plantens vækst. Det medfører, at de producerer en stor mængde energi, som hverken gavner din el-regning eller planterne.

Økonomiske fordeler – med LED vækstlys formår du at spare op til 90% på strømforbruget i forhold til andre alternative, som f.eks. lysstofrør og glødepærer/halogenpærer. LED vækstlys kommer med en væsentlig længere levetid end glødepærer og lysstofrør.

Den lange levetid er en af de fordele, der gør, at det bedre kan betale sig at anskaffe sig LED vækstlys fremfor andre alternativer, som lysstofrør, halogen og natriumlamper m.f. Mange af disse alternativer kan fås billigere, men prisen for energiforbruget fra disse lamper overgår hurtigt indkøbsprisen fra et LED vækstlys, de billige plantelys, da de har nemlig meget stort spild og varmeafgivelse.

Det er især dyrt, når elpriserne er så høje, som de er nutildags. LED vækstlys sørger derfor for, at din chiliplante, får de mest ideelle levevilkår, men sørger også for, at du ikke skal lide et økonomisk tab på produkter, som har en kort levetid og højt strømforbrug.

Er det nå på tide å dyrke chiliplanter?

Les mer her for å få et innblikk hvor meget lys har dine planter brug for.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Chiliplanter kræver meget lys for at trives, ideelt set mellem 14-16 timer af lys om dagen. Anvendelsen af LED vækstlys kan hjælpe med at opfylde disse behov, især i vintermånederne eller i områder med begrænset naturligt sollys.

Det bedste vækstlys afhænger af dine specifikke dyrkningsbehov, men LED vækstlys er ofte foretrukket for deres energieffektivitet, lang levetid, og evne til at levere et bredt spektrum af lys, som er nødvendigt for plantevækst og blomstring.

For at passe en chiliplante, sørg for at give den masser af lys (14-16 timer om dagen med vækstlys, hvis nødvendigt), vand den regelmæssigt, men lad jorden tørre ud mellem vandingerne, og anvend en velbalanceret næringsstofblanding hver anden til fjerde uge for at støtte vækst og frugtudvikling.

For at bruge vækstlys effektivt, placer dem ca. 20-40 cm over dine planter for at sikre jævn lysfordeling, og indstil dem til at lyse i 14-16 timer om dagen for at efterligne naturligt sollys. Juster højden efterhånden som planterne vokser for at undgå varmeskader og optimere lysabsorptionen.

Chili plante