Grow tomatoes indoors with LED grow lights

Tomato plant with fruit

At dyrke tomater indendørs kan være en fantastisk måde at nyde friske tomater året rundt, uanset klimaet udenfor.
Denne guide er designet til at hjælpe både begyndere og erfarne gartnere med at mestre kunsten: ”At dyrke tomater indendørs” lige fra valg af de rette frø, planter, til pleje og høst, og til valg af det rette vækstlys.
Vækstlys spiller en afgørende rolle i indendørs tomatdyrkning, da det kompenserer for manglen på naturligt sollys, som er essentielt for plantens fotosyntese og generelle vækst.
I denne artikel får du en guide til hvilket vækstlys du skal vælge til indendørs tomatdyrkning 

Grow tomato plants indoors with the help of this guide

Tomatoes are one of the most popular vegetables to grow at home, but what do you do if you don't have a garden, greenhouse or balcony? Fortunately, there is a solution – LED grow lights. In this article, we will show you how you can use LED grow lights to grow your own tomatoes indoors, all year round.

LED vækstlys, også kaldet plantelys eller grolys, skaber de mest ideelle forhold for dine tomatplanter, når det ikke er muligt at finde nok dagslys, eller når drivhuset er for koldt.

Læs mere om hvordan du bruger LED grow light for cultivation below

Pre-germination of tomatoes with grow lights

Choose the right light for growing tomato plants indoors

Der findes mange forskellige alternativer inden for plantelys til blandt andet tomater og andre forskellige planter, og nogle er mere effektive end andre.
Vi anbefaler altid brug af fuld spektrum LED-Vækstlys
 for growing your tomatoes. 
LED vækstlys er anset af både os, andre eksperter og forskere inden for området, som værende den mest optimale belysnings type for plantevækst
LED grow lights not only protect the environment, but also your own wallet.
 

LED vækstlys har nemlig i modsætning til alle de andre alternativer, som for eksempel halogen og glødepære, en langt længere levetid, og så er de endda også cirka 60-90% billigere i drift.

Fuld spektrum LED vækstlys giver dine planter, den bedste belysning, og de mest optimale vilkår for at dine tomater kan vokse sig store. Så du får en velsmagende og stor høst.

Se vores udvalg her

How much grow light should tomato plants have?

Tomatplanter er ikke den nemmeste plante at dyrke indendørs. Tomatplanter er nemlig en af de mest lyskrævende planter, som det er muligt at dyrke indendørs, det kan derfor ikke betale sig for dig, at spare på lampe valget, og bruge en lille lampe, når du skal dyrke tomater. Anbefalingerne herunder er baseret på en dæmpbar 100Watt LED Samsung Quantum Board with full spectrum light. Here we recommend the following light levels for growing tomato plants indoors at each growth stage:

 

Phase Lamp strength PPFD Typical (μmol/s.m²) DLI (μmol/d.m²) Hours/day
Germination 20-40% 100 5-7 12-18
Seedling 40-60% 200 8-12 12-18
Growth 60-90% 230 14-18 12-18
Flowers & Fruit 90-100% 600 20-50 12-14

Det er derfor afgørende, at den valgte plante vækst lampe har mulighed for at styre intensiteten med en dæmper, og det er muligt at juster højden på lampen, jo tættere lampen er på planten jo flere PPFD får planten nemlig.
Det giver tomatplanten størst mulighed for at overleve og producere frugt, med det mindst mulige energiforbrug.

You can read more about the meaning of PPFD and DLI here

Tomater kræver mørke, de skal ikke have lys 24/7

Tomatplanter har brug for den rette mængde lys for at vokse, men det betyder ikke, at dine tomater aldrig må få mørke. Tomater vokser ofte i syden, hvor varmen og lyset spiller en væsentlig rolle.
Det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke kan nyde godt af en smule mørke, som de også oplever i deres naturlige omgivelser, når natten falder på.

Det er derfor ikke kun vigtigt, at dine tomater får den rette mængde lys, men også den rette mængde mørke. Af den grund skal LED-vækstlyset ikke være tændt alle døgnets 24 timer. Sørg i stedet altid for, at dine tomatplanter får mindst 6 timers pause fra lyset hver eneste dag. Vi ved alle, at når der er lys, laver planter fotosyntese. Når det er mørkt, kan planter respirere, og de fleste plantesorter gror bedst, hvis de har mulighed for at gøre begge dele.

Full spectrum grow lights for tomato plants indoors Growing and overwintering plants like tomatoes
Grow tomato plants indoors with white light Quantum board in, for example, a large tent

Use less fertilizer

Lys og varme er naturligvis de vigtigste faktorer, når man ønsker at dyrke sine tomater.
Gødning spiller også en væsentlig rolle, hvis der er for lidt gødning, vil planten ikke vokse optimalt, men for meget gødning kan også skabe problemer.

For at opnå velsmagende tomater er det vigtigt at dosere gødningen korrekt, da indendørs tomatplanter ikke kræver lige så meget gødning, som planter der vokser i drivhuset eller på friland.

Hvis du anvender gødning med et højt indhold af kvælstof, vil dine tomater fremstå røde og frodige, men de vil imidlertid være mindre velsmagende, end de ville have været, hvis planten har fået mindre kvælstof.

Du kan dog også øge dine tomaters smag ved at tilsætte noget Aroma Boost 1L from BiG Plant Science to the water during the fruiting phase.

FAQ

What are tomatoes and why are they so popular?

A: Tomatoes are a fruit known for their sweet taste and juicy texture. They are rich in vitamin C and antioxidants, which help fight free radicals in the body. Tomatoes are also a source of vitamins A and K, as well as potassium, which is important for the heart and blood pressure. In addition, research has shown that tomatoes can help reduce the risk of certain cancers and improve skin health.

 

Why are my tomato plants turning pale green?

A: The leaves of plants become typical lysegrønne, if the plants don't get enough  nitrogen (N).
Det kan skyldes at der enten er noget i jorden/vandet eller fordi rødderne er rådne, og derfor kan de levere nok næring.

Prøv at tilsætte mere kvælstof (N) ved næste vanding, du kan med stor fordel bruge en god liquid fertilizer med et højt indhold af kvælstof, fosfor og kalium.
Det kan skyldes, at den jord du bruger er for dårlig.
Sørg for, at din jord er godt drænet og rig på organisk materiale.
Du kan forbedre jordstrukturen ved at tilføje kompost eller andet organisk materiale. Af andre årsager kan være: For lidt lys, vandingsproblemer (for meget /for lidt), sygdomme og skadedyr, temperaturstress.

 

Why are my tomato plants turning purple?

A: Dine tomatplanter bliver typisk lilla, fordi de mangler fosfor (P).
Det er meget normalt, at tomater får fosformangel. I langt de fleste tilfælde kan det skyldes, at planterne har det for koldt.
Husk at tomatplanter er varmekrævende og vokser bedst ved temperaturer mellem 18-27 grader Celsius.
Hvis temperaturen falder under niveauet, kan det føre til lilla blade og langsom vækst.
Sørg for at beskytte dine planter mod kulde ved at dække dem med et plantetæppe eller flytte dem indendørs, hvis de er i potter.

 

When are tomato plants put in the greenhouse?

A: Tomato plants are very sensitive to frost. Make sure there is no risk of frost before you put the plants in the greenhouse. This time varies depending on your location, but it is usually from mid-April to early May in Denmark. Remember that tomato plants thrive best at temperatures between 18-27 degrees Celsius. It is also recommended that the plants have at least 3-4 mature leaves and are min. 15-20 cm high.

Seek advice and guidance for your project

Hos Plantelys har vi mange forskellige typer grow light, som passer til alle typer planter i forskellige vækstfaser.
Det kan derfor være lidt uoverskuelig at gennemskue, hvilket lys der passer lige til dit formål. Hvis du er i tvivl om, hvilket LED vækstlys, du skal vælge for at dyrke tomatplanter indendørs, er du altid mere end velkommen til at kontakte os.
Vi står altid til rådighed med vejledning og råd.

Balkoni Red F1 Tomato seeds 1

Se vores blog over andre planter du kan dyrke med succes hjemme: Guides for growing flowers and herbs