Odense ZOO har anvendt vores vækstlys og alger til vandrensning siden 2019

Odense zoo vandrensning alger

Algerne i Odense Zoo og alger i sig selv har ikke haft verdens bedste ry, når det kommer til akvarier, og de dyr der bor der. Alger er blandt andet kendt for, at optage alt sollys, CO2 og fosfor, hvilket gør det svært for dyr på havbunden at overleve.

Det er en af hovedårsagerne til, at algerne altid er blevet opfattet, som noget, der helst skal holdes nede og fjernes fra vandmiljøet i akvarierne. Men Odense Zoo har set en fidus i, at udnytte algerne, og gøre dem til et nøgleelement i rensningen af deres anlæg – alger til vandrensning!

Miljøvenlig udnyttelse af alger

Odense Zoo har over en længere periode, kæmpet for at reducere mængden af alger i vandet, i deres akvarier. Ligesom i andre institutioner, der har med akvarier at gøre, har alger været et kontinuerligt problem for Odense Zoo.

Det har været ressourcekrævende at holde algerne stangen. Derfor har de måtte tænke ud af boksen, men hvordan kan algerne udnyttes og bidrage til noget positivt?  

Kunne man finde en effektiv måde til at anvende alger til vandrensning?

Det spørgsmål har været omdrejningspunkt i Odense Zoos nye tilgang til rensning af deres anlæg. Odense Zoo har kigget på metoder til at udnytte algernes egenskaber til deres fordel.

Det har vist sig i udviklingen af en algevæg, der renser vandet. På den måde kommer algernes potentiale til sin ret.

Når algerne har gennemarbejdet vandet, kan de genanvendes som gødning. Det er de to elementer, der danner basis for Odense Zoos nye og miljøvenlige rensningsanlæg. 

Kort sagt vil det sige at – vandet fra anlægget bliver ledt ned af en væg, belyst af Sunflux vækstlamper, det får algerne til at gro og når der er alger på væggen så renser de vandet der løber ned igennem dem og herefter ledes det rene vand tilbage i anlægget – dét er god brug af LED-vækstlys og alger til vandrensning!

I de lyse måneder ledes vandet ned af en udendørs algevæg, på den måde bliver metoden endnu mere miljøvenlig, da strømmen til LED-vækstlyset mest bruges til rensning i årets mørkeste måneder.

Alger optager kvælstof og fosfor når de vokser, og på den måde fungerer de, som et naturligt rensningsanlæg, der reducerer mængden af CO2 i atmosfæren, samt kvælstof og fosfor i vandmiljøet. Når algerne vokser og har optaget en stor mængde kvælstof og fosfor, bliver vandet cirkuleret rundt i akvariet ved hjælp af en vandpumpe

Miljøvenlig gødning

Da algerne indeholder essentielle mængder af omega-3 fedtsyrer, vitaminer, mineraler, proteiner og fibre, er de helt optimale, som gødning – hvilket da også er endestationen for algerne i Odense Zoo.

Den miljøvenlige rensningsproces har gjort det muligt for Odense Zoo at vedligeholde deres anlæg på en måde, som ikke skader dyrene, og tilmed sparer på ressourcerne for både personalet og miljøet.

Alger til vandrensning er en god idé – der er kun gode ting at sige!

Bæredygtige prutter og alger

Der findes flere end 30.000 forskellige former for alger. Heriblandt mikroalger og makroalger. Alger skaber bl.a. fotosyntese, som giver dem mulighed for at skabe deres egne kulhydrater. Algernes egenskaber er mange og brogede. De er velegnede som dyrefoder, gødning og spiller nu også en stor rolle i det naturlige og miljøvenlige rensningsanlæg i Odense Zoo.

Odense Zoo havde tidligere forsøgt med andre typer vækstlys, men da de skiftede til LED-vækstlys fra Sunflux, mere end fordoblede algevæksten og det er der brug for når du anvender alger til vandrensning.

Odense zoo vandrensning alger belysning - væg alger til vandrensning
væg alger til vandrensning

Minimer forbruget af vand og skadelig kemi med vækstlys

Ligesom mennesker, prutter fisk og havdyr også, hvilket skaber alger i vandet. Det betyder, at akvariet bliver nødt til at gennemgå en rensningsproces. Rensningsprocessen kan foregå ved brug af forskellige metoder, heriblandt brug af klor og regelmæssige vandskift.

Anvendelsen af klor er den mest traditionelle form for rensning af akvarier. Desværre har brugen af klor en række negative konsekvenser for mange havdyr.

Dette gælder heriblandt søløver, der kan få synsnedsættelse ved at begive sig i vand med klor indhold, der findes mange grimme eksempler på hvad klor gør ved dyr i fangeskab – så hellere alger til vandrensning – det er så meget bedre for både dyr, miljø og mennesker!

En anden måde at vedligeholde akvarier på, er ved regelmæssige vandskift. Regelmæssig vandskift kan dog enormt ressourcekrævende, hvis man har at gøre med flere tusinde liter vand.

Derfor er er det langt mere optimalt at udnytte fiskenes prutter og de alger de skaber, til at rense og vedligeholde akvarierne. Det skåner dyrene, miljøet og økonomien for de institutioner og virksomheder, der har store akvarier.

Fordelagtig rensningsproces med alger i Odense Zoo

Som nævnt tidligere, har alger altid være en torn i øjet for bl.a. Odense Zoo og det blev tid til forandring. Dyrepasser, Janus Torborg Hansen, fra Odense Zoo har opfundet den nye metode, hvor algerne gavner økosystemet, samt reducerer ressourceforbruget på bl.a. gødning og vedligeholdelse af akvarier.

Lys er en afgørende faktor for algevæggen

 

Ved at vælge den rigtig LED plantevækstlampe får planterne præcis det, de har brug for. Plantelys er effektivt til at supplere sollyset, især i vintermånederne, hvor dagtimerne er kortere. Fordelen ved at anvende en LED vækstlampe er, at den bruger 90% mindre elektricitet og har en forventet levetid på over 30.000 timer, hvilket er 10 til 50 gange længere, end hvad de traditionelle lysstofrør og lamper kan klare. Du kan læse mere om hvor meget lys planter har brug for her

Med SunFlux SunLight LED vækstlampe, har Odense Zoo nu fået mulighed for, at pleje plantevæggen på bedst mulig vis.

plantelys lampe brugt i zoo til alger til vandrensning

Vores LED vækstlyst er bl.a. effektiv fordi, det bidrager med det helt rette lys, i de rette mængder, som giver algevæggen optimale forhold til en sund og effektiv vækst, som er nødvendig hvis man anvender alger til vandrensning.

De hvide vækstdioder fra LED-teknologien er med til, at give algevæggen højere og stærkere skud, samt kraftigere rødder.

Vandtæt LED-vækstlampe

LED plantevækstlampen er vandtæt og kan klare sig i flere forskellige miljøer, heriblandt områder med store mængder fugt og damp, da den er vandtæt kan den derfor sagtens kan holde til de forhold der er omkring algevæggen. 

Og hvis brugen af alger til vandrensning skal være effektiv, så er grolyset også nødt til at være det.

Har du et alge vækst projekt? Kontakt os for rådgivning

Hvis du er interesseret i at høre mere om vækstlys og alger til vandrensning, er du velkommen til at kontakte os her.

Planter i Odense Zoo
Odense zoo bruger alger og LED grolys til rensning af deres vand